Titel: De kleuren van de brand
Auteur: Pierre Lemaitre
Genre: Roman
Uitgever: Xander Uitgevers BV.
Vertaling: Liesbeth van Nes
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 443
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Pierre Lemaitre (1956) verwierf internationale faam als schrijver van thrillers als Alex en won in 2013 de Prix Concourt voor zijn literaire roman Tot ziens daarboven. In 2017 werd zijn roman met grot succes verfilmd. Lemaitre woont in Frankrijk en is naast auteur ook scenarioschrijver. Zijn werk is vele malen bekroond.

Achterflap:
Februari, 1927. De Parijse elite komt bijeen om de begrafenis van de gerespecteerde bankier Marcel Péricourt bij te wonen. Voor aanvang van de plechtigheid gebeurt er echter iets afschuwelijks, iets wat het leven van Madeleine Péricourt en haar zevenjarige zoontje Paul voorgoed zal veranderen.

Als erfgenaam is het aan Madeleine om de leiding van het financiële imperium van haar vader over te nemen. Zonder enig verstand van zaken komt ze terecht in een door hebzucht en corruptie gedomineerde wereld. Madeleine probeert met alles wat ze in zich heeft overeind te blijven, in een Frankrijk dat machteloos moet toezien hoe een volgende oorlog steeds dichterbij komt.

Mijn mening:

[Er zijn alles welbeschouwd geen goede of slechte, geen eerlijke of geslepen mensen, geen lammeren of wolven; er zijn alleen gestrafte en ongestrafte mensen. -Jakob Wassermann]

Met deze quote is de toon gezet voor een bijzondere roman, vijf jaar na het verschijnen van Tot ziens daarboven komt Pierre Lemaitre eindelijk met het lang verwachte vervolg. Dit verhaal is overigens prima los te lezen, zelf heb ik Tot ziens daarboven kort voor dit boek gelezen, maar moet bekennen dat ik De Kleuren van de brand beter vond.

In De kleuren van de brand draait alles om Madeleine Péricourt, de dochter van Marcel Péricourt. Het verhaal start met een heftige gebeurtenis die Madeleine’s leven voorgoed zal veranderen. Als erfgename van een groot familie imperium wordt ze plots geconfronteerd met een persoonlijk drama waardoor ze compleet de controle over haar leven kwijtraakt. Dit heeft gevolgen voor haar bedrijf waarin sommige personen misbruik maken van de situatie waarin Madeleine verkeert.

Een roman waarin alles draait om macht, machtsmisbruik, haat, vergelding en niet te vergeten liefde, veel liefde. Madeleine was een goed zakenvrouw maar vanwege de omstandigheden moet ze zich vooral richten op haar moederrol. Madeleine is een sterke persoonlijkheid die besluit het recht in eigen hand te nemen. Op slinkse wijze slaat ze toe wanneer de tijd rijp is, hierin wordt haar geduld aardig op de proef gesteld.

Pierre lemaitre heeft een ultieme schrijfstijl, hij weet gebeurtenissen uit begin twintigste eeuw realistisch neer te zetten en te combineren met passende personages, ze zijn stuk voor stuk uniek te noemen. Het verhaal is levendig, blijft je bij en sleept je mee naar een verleden waarin macht en intriges aan de orde van de dag waren.

Na het lezen van De kleuren van de brand is mijn nieuwsgierigheid naar Lemaitre zijn thrillers zeker gewekt.

De kleuren van de brand krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)