Titel: SupernerdSupernerd
Auteur: Emmy van Ruijven
Genre: Young Adult
Uitgever: Dutch Venture Publishing
Publicatiedatum: Juni 2020
Aantal bladzijden: 221
Recensie: Miriam

Samenvatting
Stephanie (of Steph zoals haar vrienden haar noemen) is net met haar MBO-opleiding begonnen en woont op kamers in Den Bosch. Dit tot ergernis van haar moeder, maar Steph vindt wel lekker om zo op eigen benen staan. Tekenen is haar grote passie, ze speelt graag Dungeons & Dragons (een korte uitleg vind je voorin het boek) met haar vrienden, droomt over superhelden en ze kijkt graag films met haar beste vriend Henry.
Als Steph met haar vrienden op een avond D&D spelen, stort het gebouw om hen heen ineens in en worden ze gered door een mysterieuze jongen in een superheldenpak. Waarom komt hij Steph zo bekend voor?  

De strijd tussen hemel en aarde was zo ontieglijk saai geworden.

Dan wordt Steph benaderd door een groepje superhelden dat wil dat zij zich bij hen aansluit. Zij kunnen haar hulp goed gebruiken in de strijd tegen een leger demonen die de hele mensheid wil overnemen. Ehm, pardon? Steph begrijpt er helemaal niets van (nog even los van die demonen), wat heeft zij toe te voegen aan een groep superhelden met superkrachten? Die heeft zij toch helemaal niet?
Of toch wel?  

Dat kan niet. Ik ben niet bijzonder. Ik wil niet bijzonder zijn. 

Wat een heerlijk boek is Supernerd! Ik heb werkelijk genoten van Steph en haar vrienden. Emmy van Ruijven heeft Steph levensecht neergezet en je sluit haar al heel snel in je hart. Steph is ietwat onhandig, chaotisch, onzeker, maar ook heel puur, lief en ze is niet bang om voor zichzelf op te komen. Haar vriendschap is goud waard, iets wat Henry maar al te goed weet. Ze worstelt met haar superheldenbestaan (haar superkracht is iets wat je niet zo zou verwachten, maar het past precies bij haar); het studentenbestaan is al moeilijk genoeg, ze heeft een bijbaantje en is nu ineens ook nog superheld (met pak!). Desalniettemin stort ze zich er vol overgave in (de ene dag wat meer dan de ander) en probeert ze meerdere ballen hoog te houden. Dat gaat niet altijd helemaal zoals ze zou willen, maar je kunt niet zeggen dat ze niet haar best doet.  

Waarom moet ik zijn zoals iedereen? Waarom accepteer je niet gewoon dat ik ben wie ik ben?

En nu denk je wellicht ‘oke, een gewoon meisje dat ineens een superheld is en op demonenjacht gaat?’, dan zeg ik ‘ja, waarom niet?’. In fictie kan alles, dat is een ding wat zeker is en het mooie van Supernerd is, is dat het zo is neergezet alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Als je bekend bent in Den Bosch, dan heeft het net wat extras (die draak is jaren geleden al eens van zijn sokkel gedonderd…zou dat misschien iets te maken hebben gehad met…?).  

Niks is erger dan moeten wachten. Of dit nu voor de tandarts is, de uitslag van een toets of voor een demonisch leger dat elk moment tevoorschijn kan komen. 

Emmy van Ruijven weet je tot de laatste pagina aan het boek gekluisterd te houden, het is spannend en je wilt gewoon weten hoe het afloopt. Je ziet het aantal gelezen pagina’s oplopen maar het verhaal is nog in volle gang, hoe gaat dit dan aflopen? Even ben ik bang voor een afgeraffeld einde of een cliffhanger van jewelste, maar niets is minder waar: de auteur geeft er een draai aan waardoor het een heel bevredigend einde heeft. Of niet eigenlijk, want je wilt meer lezen over Steph, Henry, Rosie, Jared, Julian, June en Tristan. Er is ruimte voor meer, dus ik hoop echt dat er een vervolg gaat komen. 
Hoe dan ook, Supernerd is een debuut om heel trots op te zijn. En ik hou me aanbevolen voor de telefoonnummers van de gebroeders Winchester, je weet tenslotte maar nooit 😉
 

4 dikke sterren voor Supernerd.  

Miriam 

 

Leave a Reply

  • (not be published)