Bevroren goud

Titel: Bevroren goud
Serie: Rönning & Stilton #6
Auteur: Cilla & Rolf Börjlind
Genre: Thriller
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Corry van Bree
Publicatiedatum: september 2020
Aantal bladzijdes: 368
Recensie: Amanda & Bianca

Over de auteurs:
Cilla en Rolf Börjlind behoren tot de meest gevierde en bekroonde scenarioschrijvers van Zweden. Hun crimeseries en -films worden gekenmerkt door sterke plots en charismatische personages die worstelen met levensechte conflicten en die gedreven worden door hun passie voor sociale rechtvaardigheid. Het echtpaar Cilla (1961) en Rolf Börjlind (1943) is verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films. Ook schreven ze recentelijk de scenario’s voor Arne Dahls A-group-serie. Als geen ander weten ze dus hoe ze met een spannend verhaal de lezer aan de bladzijden gekluisterd moeten houden. Springvloed, hun thrillerdebuut, was een internationale sensatie: het boek verscheen in 21 landen.

Bevroren goud is inmiddels het zesde deel met Rönning & Stilton in de hoofdrol.

Achterflap:
Als aan het einde van een lange zomer de sneeuw wegsmelt in de bergen van Noord-Zweden, wordt het lichaam van een man gevonden die ongeveer twintig jaar daarvoor werd neergeschoten. De jonge rechercheur Olivia Rönning reist ernaartoe om de zaak te onderzoeken.
Op weg naar de vindplaats wordt hun helikopter verrast door een sneeuwstorm, en stort neer. Als Olivia bijkomt, ontdekt ze dat de piloot bij de crash buiten bewustzijn is en dat de noodradio is vernietigd. Ze kan geen contact maken met de buitenwereld. Ze verlaat het wrak en weet een nabijgelegen huisje te bereiken.
Maar Olivia blijkt niet de enige persoon op de berg die de waarheid probeert te achterhalen over de dode man.
Als haar gepensioneerde oud-collega Tom Stilton hoort van Olivia’s verdwijning, verlaat hij halsoverkop zijn rustige bestaan in Thailand om haar te gaan zoeken.

Onze mening:

Cover:

Bianca: Van een e-pub is de cover minder goed zichtbaar dan een echt boek, maar dat neemt niet weg dat de cover bijzonder is. Het is een cover die je moet bestuderen en waar je je eigen invulling aan kunt geven.

Amanda: Mooie cover, past goed bij de andere delen. Beetje mysterieus, na het lezen is de cover beter te begrijpen dan wanneer je begint.

Plot:

Bianca: Bevroren gouddraait om een dode man die twintig jaar geleden is doodgeschoten, de opwarming van de aarde zorgt ervoor dat er een lijk onder de sneeuw vandaan komt. Een cold case waar meerdere verhaallijnen naartoe leiden. Het blijft tot het einde toe gissen wat er nou daadwerkelijk gebeurd is. Cilla en Rolf weten de lezer allerlei kanten op te sturen behalve de goede. Het blijft een complexe puzzel die pas in het laatste gedeelte afgemaakt kan worden.

Amanda: Het was zeker geen voorspelbaar plot. De cold case die Olivia op moet lossen is slechts het topje van de ijsberg met betrekking tot het plot. Meerdere verhaallijnen worden opgevoerd, waarbij Tom met Abbas naar Gambia vertrekt, Olivia de ijskoude bergen in trekt en Mette ‘rustig’ thuisblijft. Je zou denken, wat hebben Gambia en de ijskoude bergen van Noord-Zweden met elkaar te maken? Meer dan je zou vermoeden. Het maatschappelijke thema rondom het milieu was een prima basis om een verhaal rond te bouwen.

Spanning:

Bianca: Bevroren goud is een spannend verhaal waarin de Börjlinds gebruik hebben gemaakt van maatschappelijke thema’s die wereldwijd aan de orde zijn. Het zijn ethische dilemma’s waar over nagedacht moet worden, nu en in de toekomst. We kunnen onze kop niet in het zand blijven steken.

Amanda: Over het algemeen gezien is het een behoorlijk spannend verhaal (al ben ik meer gewend van de Börjlinds). Er wordt veel kruit verschoten, letterlijk, de kogels vliegen je om de oren. De verhaallijn van Tom en Abbas en het stuk na het verongelukken van de helikopter en de overlevingstocht van Olivia spraken mij aan.

Personages:

Bianca: De personages gaan verder waar ze gebleven zijn, alle bekenden komen weer aan bod.  Olivia zit in dit boek wel een beetje op mijn irritatiegrens moet ik zeggen; het onzekere, twijfelachtige, achterdochtige gedrag, daar kan ik niet goed tegen. Het neemt in dit deel te veel de overhand, er wordt evenveel aandacht besteed aan haar persoonlijke leven als aan het onderwerp waar het om gaat, hierdoor krijgen de overige hoofdpersonages ook niet de aandacht die zij verdienen.

Amanda: Olivia vervulde in dit deel een rol die ik niet zo van haar gewend ben. Ze is onzeker, jaloers en achterdochtig. Wat Bianca ook al aangeeft, een beetje op het irritante af, jammer genoeg. Ze is zelfs op sommige momenten wat slordig. Haar privéleven speelt in dit boek een behoorlijk grote, en ingrijpende, rol. Hierdoor mis ik wat meer diepgang in de andere personages, ondanks dat Tom toch ook geregeld aan het woord is. Maar ik miste vooral Jolene, haar onbevangen vrolijkheid en openheid. Jammer dat ze in dit boek alleen even zijdelings benoemd wordt.

Schrijfstijl:

Bianca: Cilla en Rolf schrijven in een vlot tempo, er gebeurt veel en er is zeker in Bevroren goud veel aandacht besteedt aan persoonlijke sores, in mijn optiek in dit deel iets te veel. Toch heb ik het boek weer in één ruk uitgelezen.

Amanda: Een eenvoudige en vrij simplistische schrijfstijl. Weinig moeilijk taalgebruik, korte zinnen, korte hoofdstukken. Dit zorgt ervoor dat het boek erg vlot leest. Korte hoofdstukken is voor mij altijd een pluspunt. Met betrekking tot de persoonlijke sores ben ik het wel met Bianca eens.

Ontknoping:

Bianca: Een verrassende ontknoping, als lezer ben je getuige van allerlei verschillende sporen die tot de ontknoping moeten leiden, pas op het eind wordt duidelijk wat er zich nou daadwerkelijk twintig jaar geleden heeft afgespeeld.

Amanda: De ontknoping was toch nét even anders dan ik gedacht had. Alle verhaallijnen komen aan het einde mooi bij elkaar en de dader was voor mij een verrassing. De reden van de moord twintig jaar geleden blijkt toch anders te zijn dan je vermoedt.

Beoordeling:

Bianca: 4 sterren
Amanda: 3,5 ster

Amanda & Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)