Afdaling

Titel: Afdaling
Auteur: Bernard Minier
Serie: Martin Servaz #6
Uitgever: Xander Uitgevers
Vertaald door: Félice Portier en Aniek Njiokiktjien
Verschijningsdatum: Mei 2021
Aantal bladzijdes: 463
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Bernard Minier (Béziers, Hérault, 1960) is een Franse auteur en groeide op in de heuvels van de Pyreneeën. Hij werkte jarenlang als douanebeambte, maar kon de droom van het schrijven niet loslaten.
Zijn debuutroman Een kille rilling (Glacé, 2011) werd zeer lovend ontvangen door de Franse pers, wereldwijd vertaald en verfilmd voor Netflix. Afdaling is het zesde boek in zijn reeks over hoofdinspecteur Servaz.

Achterflap:
Hoofdinspecteur Martin Servaz, gevierd rechercheur, is geschorst vanwege zijn optreden in een groot onderzoek het jaar ervoor. Een telefoontje van zijn verloren gewaande grote liefde brengt hem naar een mysterieus bos in een vallei in de Pyreneeën. Als de vallei door een explosie wordt afgesloten van de buitenwereld en drie mannen worden gevonden die op gruwelijke wijze zijn vermoord, kan Servaz het niet laten zich te bemoeien met het onderzoek – zeker als de dorpsbewoners het heft in eigen hand willen nemen… Nooit eerder was Minier zó beklemmend als in in deze ingenieuze thriller in zijn bekende vloeiende en heldere stijl. Prachtige beschrijvingen van het Franse landschap worden afgewisseld met schokkende filmische scènes, die garant staan voor een aantal slapeloze nachten.

Mijn mening:
Afdaling is alweer het zesde deel in de geweldige Martin Servaz-serie. Martin staat tot nader order op non-actief maar zodra er een telefoontje komt dat hij onmogelijk kan negeren, gaat hij als illegaal werkend agent op jacht naar het verhaal achter dit bericht. Vervolgens ben je als lezer getuige van de jacht naar de dader van een aantal moorden waarin het werk van de politie flink aan de kaak wordt gesteld. Het verhaal refereert aan de realiteit waarin burgers in opstand komen tegen de politie.

Irène Ziegler, werkzaam bij de politie Aiguesvives, is een bekende uit het verleden van Martin en fungeert als het ware als dekmantel voor hem. Ze zijn elkaar een tijd uit het oog verloren en hebben elkaar daardoor veel, vooral privé gerelateerd, te vertellen. Het koppel is goed op elkaar ingespeeld, dat komt de samenwerking enorm ten goede.

Minier richt zich tijdens het schrijven op een diversiteit aan plotwendingen, het verhaal kan allerlei richtingen opgaan, hierdoor blijft de spanningsboog continu gespannen. Zowel religie, computergames, misbruik van jongeren als persoonlijke achtergronden zijn verhaallijnen die aan het eind worden samengevoegd tot een onverwachte ontknoping. Minier geeft pas op de laatste dag die hij beschrijft totale openheid van zaken. Alle puzzelstukken vallen dan perfect passend op zijn plaats. Als lezer vermoed je van alles, maar je weet het niet zeker.

Afdaling is van het begin tot het eind spannend en Minier weet ook de personages dermate goed neer te zetten dat je empathie voelt. Bernard Minier schrijft thrillers waarin maatschappelijke thema’s aan de kaak worden gesteld die elke burger zullen raken, zijn schrijfstijl is van een dermate hoog niveau dat je van het begin tot het eind geboeid blijft lezen.

Afdaling krijgt van mij dik verdiend 5 sterren.

Bianca

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)