Namens uitgeverij Hamley Books mochten wij een leesclub organiseren voor In het duister van Tamara Arts. Voor de leesclub werden acht deelnemers geselecteerd, deze keer waren de gelukkigen: Silvia van Elzelingen, Sabrina Verschaeve, Linsey van den Berg, Sanne Brugel, Ingrid Do, Annemiek Kruif, Sandra Oliveira en Sarah Lenaars. Namens Thrillers & More nam Manon Hijman-Ruiter deel aan de leesclub. Uiteraard was de schrijfster zelf ook van de partij om gezellig deel te nemen aan de leesclub. De leesclub werd gehouden onder leiding van Lilian Brugel-Berbers.

In het duister

Voor het lezen hadden de deelnemers allemaal een mening over de cover en hun verwachtingen van In het duister. Hieronder zetten we even kort wat meningen op een rijtje. het duister

Linsey: De cover spreekt mij zeker aan. Ben zelf een thriller/horror fan, dus dit is als een snoepje natuurlijk. Een donkere afbeelding met een verlaten spookhuis, heerlijk daar geniet ik wel van. Zelf vind ik het ook geweldig dat dit thema is doorgetrokken in het boek door enkele pagina’s te voorzien van een behang afbeelding. Je waant je alsof je een duik in het huis gaat nemen. Ik zou het boek dan ook zeker hebben opgepakt in de winkel. Ik verwacht een spannend boek met veel gedetailleerde situaties, cliffhangers en een mooi verhaal achter dit spookhuis. Natuurlijk kijk ik uit naar het grote geheim van dit huis ?

Sandra: De cover spreekt me heel erg aan! Een verlaten huis, de kapotte ramen, de schaduwen van de bomen op de achtergrond. Er heerst echt een donkere sfeer. Heel gaaf allemaal. Duidelijke titel en dat onderkopje “kan niemand je horen gillen” is ook leuk!

Ik zou hem zeker oppakken in de winkel omdat de cover me zo trekt/opvalt.

Wat ik verwacht van dit boek is een vlot en spannend verhaal. En ik ben superrrrr benieuwd naar het duistere geheim.?

Annemiek: De cover spreekt mij zeker aan, vind het er griezelig uitzien een verlaten huis in een donker bos, persoonlijk hou ik erg van verhalen over dit genre dus ben dan ook erg benieuwd??

Zou het boek zeker oppakken, had hem al voorbij zien komen en was bij mijn lievelingsboekhandel in Rotterdam waar hij niet op voorraad was, en nu heb ik hem alsnog?

Ik verwacht dan ook een spannend/eng verhaal waar ik helemaal in wordt gezogen, waar onverwachte dingen in gebeuren die mij kippenvel gaan geven, ik hoop dat de auteur een verhaal heeft geschreven die mij het gevoel geeft dat ik niet meer aan het lezen ben maar dus in het verhaal zit en niet meer wil stoppen.?

Sanne: De cover spreekt mij heel erg aan, en dat komt omdat ik hem super mooi vind en hij straalt spanning uit. Spanning in combinatie met iets magisch. Ook na het lezen van de flaptekst wil ik gelijk het boek openslaan. Ik heb nog nooit eerder iets van deze schrijfster gelezen, maar op basis van de flaptekst en vele goede berichten op social media denk ik dat dit boek vol zit met spannende, verrassende en leuke momenten. Ik ga dit boek met veel plezier lezen, daar ga ik vanuit ?

Manon: Cover vind ik goed gedaan, spreekt mij aan. En zou deze daardoor ook oppakken in de boekwinkel. Vind thrillers erg leuk om te lezen, maar ben niet zo weg van horror. Dus ben zeker benieuwd of het boek mij aanspreekt.

Sarah: Deze cover zou mij zeker trekken in de winkel.  Het beeld zegt meteen wat voor soort verhaal het is en de ondertitels al helemaal. In combinatie met de achterflap is dit een boek dat ik met zekerheid zou kopen als ik hem voor me heb in de winkel.  Hij spreekt onmiddellijk tot mijn verbeelding en ik zou niet kunnen wachten om het verhaal te lezen.  Wat ik ook fijn vind is dat het een hard cover is. 

Silvia: De cover spreekt me enorm aan. Een donker verlaten huis met kapotte ramen. Griezelig…meteen roept het de vraag bij mij op wat het voor huis is. Van wie is het en wat is er gebeurd? 

Zeker wel. Vind de uitvoering in hardcover echt mooi. Het heeft een sprekende afbeelding, een die je nieuwsgierig maakt. Ik zou hem zeker oppakken.

De auteur ken ik nog niet. Ik verwacht een griezelig, spannend verhaal. Hoop op het puntje van mijn stoel te komen zitten.

Ingrid: De cover vind ik goed. Een donkere, mysterieuze voorkant met een verlaten (?) huis omringd door onkruid in de schemering. De titel krijgt extra lading door de toevoeging  “kan niemand je horen gillen”. Ik vind het ook erg mooi dat de sfeer van de voorkant ook in het boek verder loopt. Een hardcover geeft ook nog een extra chique uitstraling.

Ik zou het boek waarschijnlijk wel oppakken in de winkel. De cover schreeuwt in ieder geval: “Kijk naar mij!” Inmiddels heb ik al diverse Young Adult boeken gelezen en deze aanduiding “schrikt” me niet meer af. De auteur ken ik nog niet, maar dat kan kloppen want volgens mij is dat haar eerste boek. Ik hoop dat het een spannend en misschien zelf griezelig boek wordt met diverse plotwendingen die ik niet zie aan komen. Ik hoop dat het zo goed is dat ik het niet kan wegleggen.

Sabrina: De cover spreekt me heel zeker aan. Een duistere cover en heel benieuwd naar het verhaal. Ik zou zeker en vast het boek vastnemen in de winkel. Ik verwacht een spannend en mooi verhaal. Benieuwd naar het geheim van het duistere huis! het duister


Iedereen is vlot van start gegaan en het tweede deel van de leesclub kon daarom al snel geopend worden. Tijdens het lezen gaven de deelnemers aan hoe het boek hun bevalt en waarom. Maar ook werden eventuele opvallende quotes benoemd die ze tegen kwamen. het duister

Annemiek: Ik vind het een heerlijk spannend opbouwend verhaal, met korte duidelijke en mooie geïllustreerde hoofdstukken. Daar ik nu op pagina 116 ben vind ik het nu ook echt wel spannender en mysterieuzer worden. Heerlijk! Ik heb het meest met het personage “Lea” en “Ashley”; Lea is zachtaardig en houdt met iedereen (te veel) rekening, vindt haar verhouding met Kai dan ook echt aandoenlijk. Ashley daarentegen heeft een heel andere verhouding en dat loopt niet helemaal geweldig, maar vind haar echt een uitgesproken personage hebben. Maar de hele groep heeft een verbondenheid en ben dan ook erg benieuwd hoe dit alles verder zal gaan?? Zoals ik het nu lees zou ik nu ook een ander boek van deze auteur lezen vindt haar schrijfstijl echt heel fijn?

Manon: Moet zeggen dat ik het boek al bijna heb uitgelezen, alhoewel ik nog steeds geen horrorfan ben, ik dit boek best wel oké vond. Vooral omdat het verhaal vanuit de diverse hoofdpersonen wordt verteld, krijg je het verhaal van alle kanten binnen. Is in ieder geval geen boek wat je even lekker leest voor het slapen gaan?.

Silvia: Het is een spannend, vlotlezend verhaal. Heel duidelijk boven de hoofdstukken vermeld wie zijn verhaal vertelt. Af en toe is dat even schakelen want dan zit je nog zo met het andere personage in je hoofd. De schrijfstijl is vlot, als je eenmaal begint met lezen laat het je niet meer los. Bijzondere stukjes kan ik nu nog niet noemen. Ik kan me niet identificeren met een van de hoofdpersonen, ik denk dat daarvoor het leeftijdsverschil te groot is. Tot dusverre vind ik het een heerlijk boek. Heel benieuwd naar het vervolg

Linsey: Ik ben nu halverwege het boek en WOW wat ben ik enthousiast. Heb echt al een aantal keren kippenvel momentjes gehad. Genieten dit. Ik moest er wel even inkomen, had in het begin nog wat moeite met de personages onderscheiden en er beelden bij te vormen. Als je eenmaal op weg bent is het heel duidelijk en mooi om te zien dat je hoofdstukken los beleeft uit de ogen van een ander personage. Dit geeft een mooie extra dimensie aan het verhaal.

De schrijfstijl bevalt mij erg goed, leest makkelijk en heeft een mooie opbouw. Heerlijk ook hoe snel het al lekker spannend gemaakt wordt en je er meteen in door wil blijven lezen.

Ik kijk al uit naar de volgende helft!

Sanne: Tijdens het lezen merkte ik al snel dat het snel wegleest. Er wordt veel geswitcht in personages en er worden veel hoofdstukken gebruikt. Dat was in het begin even wennen en soms moest ik even snel terugkijken vanuit welk personage er geschreven werd, maar zeker goed te volgen. Ik vind de layout van het boek onwijs mooi ! Het is geen spannend verhaal in de zin van dat ik op het puntje van mijn stoel zit, maar het is wel interessant en erg boeiend ?

Ingrid: Ik ben vanochtend in de metro begonnen met lezen. Ik zat al zo in het boek dat ik mijn uitstaphalte voorbij reed ?

Sandra: Ik ben vandaag begonnen en heb de eerste 100 blz gelezen. Wat leest dit heerlijk zeg! Je zou niet zeggen dat het een debuut is ? het voelt allemaal heel natuurlijk aan.

Ook nog even: de schutbladen en versiering bij elk hoofdstuk vind ik ook echt ???

Over het verhaal zelf ben ik ook erg positief! Het leest lekker vlot. De spanning zit er gelijk goed in. En doordat je elk hoofdstuk vanuit een ander personage leest leer je ze allemaal ook beter kennen.

Ik hoop vanavond verder te lezen ? (als ik durf?) Oke, ik heb wel s’avonds verder gelezen maar dat is niet voor herhaling vatbaar?? te eng in het donker met mijn levendige fantasie? Ben inmiddels over de helft en moet zeggen dat ik het ook echt een leuk vriendengroepje vind! Diverse personages en ze hebben voor mij eigenlijk allemaal wel iets waar ik me in herken.

Silvia: Ik ben ook al over de helft. Las gisteravond voor het naar bed gaan een heel spannend stuk, had ik beter niet kunnen doen voor het slapen gaan haha. ???
Een opmerkelijke zin vind ik: ‘Maar ik vermoord je als we doodgaan.’ Het was bedoeld als een grap om de situatie luchtiger te maken, maar het had het tegenovergestelde effect.

Ingrid: Ik heb van de week het boek eigenlijk achter elkaar uitgelezen. Het leest lekker weg met korte hoofdstukjes en gezien vanuit verschillende perspectieven. Ik vond het niet vervelend om te switchen van personage en ze waren ook goed verschillend. Af en toe is het ook lekker griezelen. Maar in tegenstelling tot anderen kan ik het wel voor het slapen lezen ?. Ik kan me niet met iemand identificeren(daarvoor ben ik waarschijnlijk te oud), maar ik lijk wel het meeste op Lea.

Sarah: Ik ben nu halfweg het boek en vind het vaak switchen tussen personages soms toch wat moeilijk. Dan leg ik het na een hoofdstuk effe weg. In het begin kwam de schrijfstijl wat kinderlijk over maar denk dat het kwam door de switch tussen een volwassen horrorverhaal en deze young adult. En uiteindelijk is het geschreven voor jongeren dus helemaal naar hun leeftijd. Verder moet ik wel zeggen dat naargelang ik het boek verder vorder het wel spannend wordt. Ik heb een hekel aan paranormale dingen (komt door te veel horrorfilms denk ik ?) en ben er soms ook wat bang voor (zeker wanneer ik alleen thuis ben) dus ik hoop dat het einde van het boek haal ?

Sarah: Tamara Arts, ik durf je boek niet meer lezen in de avond ?. Ondanks dat ik al veel boeken in het triller genre heb gelezen (o.a. bijna alle boeken van Stephen King)

Sabrina: Het boek heb ik ondertussen uit, maar ik ben dit vergeten te plaatsen blijkbaar. Het is een verhaal met spanning en mooi opbouwende hoofdstukken. Tussen de ganse groep is er een mooie verbondenheid. En ik vind het ook leuk om het verhaal van alle personages te lezen, niet altijd even gemakkelijk maar doenbaar. De cover sprak me aan, maar ook de binnenkant!


En dan is het boek uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen? Wij vroegen de deelnemers antwoord te geven op de volgende vragen: het duister

Wat vind je van de cover? Welke gevoelens roept de cover bij je op?
Sanne: Voordat ik het boek opensloeg, heb ik de cover eerst goed bekeken. Ik vind het een erg mooie cover met een duister randje. De titel “in het duister” belooft dan ook een spannend verhaal. Ik was benieuwd of het net zo duister zou zijn als wat de cover en de titel mij vertelde.

Silvia: De cover is mooi en mysterieus. En na het lezen blijkt dat dat dus ook klopt. Het boek nodigt uit om opgepakt te worden. Ik vind het fijn dat het een hardcover is.

Linsey: De cover was wat mij betreft echt matchend voor het boek. Ik zie spanning, het is niet te druk en de titel is uitnodigend. Het geeft bijna dezelfde kriebels als het verhaal. Ook heeft het mij geholpen met het beeldvormen tijdens het lezen.

De cover zal je een bepaald idee/gevoel gegeven hebben over de inhoud van het boek, klopt dit nog na het lezen van het boek?

Sandra: Ik had van tevoren als verwachting: een spannend en vlotlezend verhaal. En die verwachting is compleet uitgekomen! Hij was zelfs nog leuker dan ik had verwacht.

Ingrid: De cover, de binnenkant en de titel “beloven” je een duister, donker en mysterieus verhaal. Die verwachting die ik had is uitgekomen of eigenlijk zelf overtroffen; het was meer griezelen/horror dan ik had verwacht.

Sabrina: Een cover met een duister kantje en titel, ik was heel benieuwd naar het verhaal. Ik verwachtte een spannend en mooi verhaal en deze verwachting is zeker uitgekomen. Een plot die mooi is uitgewerkt met opbouwende hoofdstukken en hoe meer je naar het einde van het boek gaat, hoe duidelijker de titel wordt.

Sarah: De cover sprak me direct aan en gaf het gevoel van een spannend boek, en dat was het zeker!


Welke scene uit het boek is je het meest bijgebleven en waarom? het duister

Sarah: De scène die me het meest bijbleef was die van de slaapverlamming.  Ik heb dit jarenlang gehad. Dat is zo een vies gevoel, ik had het soms nachten na elkaar en ben heel blij ervan af te zijn. 

Silvia: De scène dat Dennis onder het bed getrokken werd vond ik gruwelijk maar ook het getrek aan de deur met aan de ene kant de moeder en de andere kant de vader.

Sandra: Wat me ECHT bij blijft is hoe de voet van Dennis werd gegrepen van onder het bed. Mede door dit stukje vond ik het een eng verhaal en ben ik het boek vooral overdag gaan lezen. ?

Linsey: De scène die mij het meest is bijgebleven is die scène met Dennis. Ook de scène met de slaapverlamming bleef mij enorm bij omdat ik dit zelf ook regelmatig ervaar en dus mijzelf daar goed aan kan spiegelen.

Kun jij je identificeren met de hoofdpersoon? Wat zou jij hebben gedaan als je in de situatie van de hoofdpersoon zat?

Ingrid: De karakters van de personages zijn goed beschreven; er wordt niet te diep ingegaan maar dat is ook niet nodig voor het verhaal. Ik kon me niet echt met iemand identificeren, maar ik weet wel dat ik toch heel wat dichter bij mijn vrienden was gebleven als het zo zou spoken in een huis. Dan maar met ze allen in 1 kamer of de huiskamer.

Linsey: Ik denk dat ik dan ook het meest kan spiegelen aan Kai, zelf zou ik ook een ouderlijke/leidende rol aan nemen. Ik bescherm graag mijn naaste en ben best kritisch zoals hij.. eerst zien dan geloven.

Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal? Weet jij zelf een andere titel die bij het boek past?

Sanne: Naarmate je dichter naar het einde komt, krijgt de titel van het boek steeds meer duidelijkheid. Er gebeuren rare dingen in het duister, als het donker wordt.

Silvia: De titel van het boek is duidelijk. Het licht valt regelmatig uit en het is duister buiten. Ik vind de titel mooi gekozen en zou geen betere kunnen verzinnen.

Ingrid: Ja de titel dekt de lading. Het gebeurt in het duister/duister weer en vooral de toevoeging hoort niemand je schreeuwen klopt.

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent?

Sandra: Ik vind Tamara Arts ontzettend fijn schrijven en na het lezen van dit boek kijk ik ook uit naar meerdere boeken van haar.

Sabrina: Wel benieuwd naar de volgende verhalen van deze auteur want ze heeft een vlotte schrijfstijl en ondanks het duistere en mysterieuze verhaal vond ik het fijn om het boek te lezen.

Silvia: De schrijfstijl is vlot en meeslepend. Ik zat meteen in het verhaal. Vond het behoorlijk eng en het was geen goed plan om net voor het slapen gaan in dit boek te lezen.

Ingrid: De vertelstijl is fijn en je wil blijven doorlezen.

Sarah: Ik vind de schrijfstijl van Tamara heel fijn en vlot lezen.  Het boek was daardoor ook sneller uit dan sommige andere boeken die ik lees.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?

Sanne: De personages zijn goed uitgewerkt en het is vanaf het begin duidelijk wie welke rol speelt in het verhaal. Het verhaal heeft een logische volgorde met een langzame opbouw. Het heeft een wat langere intro zodat je eerst kan wennen aan de vele hoofdstukken, dat is prettig.

Silvia: De opbouw is goed gedaan, het werd steeds spannender. Ik zat dus echt op het puntje van mijn stoel.

Ingrid: De plot ontwikkelt zich goed met twists en schrikmomenten. Officieel is het een YA boek, maar het heeft mij, als veertigplusser ook veel leesplezier gegeven.

Linsey: Het verhaal heeft een mooie opbouw, leest gemakkelijk en bouwt de spanning goed op. Ik kijk dan ook erg uit naar meerdere boeken van deze schrijfster. Het is absoluut een mooi debuut.    

Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?

Silvia: De auteur heeft mij zeker kunnen raken met dit boek. Het is gruwelijk spannend, knap ook dat ze de spanning weet vast te houden.

Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?

Sanne: Het boek was deels naar mijn verwachting. Ik had verwacht dat het een spannend boek zou zijn, dat is het ook maar met een groot deel fantasie erbij. Ik vond het zeker niet teleurstellend, juist leuk dat het zo’n andere wending kreeg dan dat ik had gedacht. Ik kende deze auteur van tevoren niet en had ook geen specifieke verwachtingen, maar na het lezen van “In het duister” wil ik zeker meer van haar boeken lezen ?

Sabrina: De spanning had ik wel verwacht, maar de fantasie niet. Het gaf een andere maar goede wending aan het verhaal.

In het duister

Silvia: Ik verwachtte een spannend mysterieus boek en dat is dus zeker uitgekomen. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar een volgend boek van Tamara Arts.

Dan rest alleen nog het eindoordeel in punten:

Silvia: 4,5 ster
Sanne: 4 sterren
Linsey: 4 sterren
Sandra: 4,5 ster
Sabrina: 4 sterren
Ingrid: 4 sterren
Sarah: 5 sterren
Annemiek: –

We sluiten de leesclub af met een gemiddelde van afgerond 4,5 ster.

Bedankt allemaal voor jullie enthousiasme en medewerking aan deze leesclub! Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van de leesexemplaren en het mogelijk maken van deze leesclub. Tamara Arts, super bedankt voor je enthousiaste deelname aan deze leesclub en je uitgebreide reacties!

Kijk voor nog meer nieuws op www.thrillersandmore.com

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)