X manieren om te sterven

Titel: X manieren om te sterven
Auteur: Stefan Ahnhem
Serie: Fabian Risk #5
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaling: Tineke Jorissen – Wedzinga
Publicatiedatum: juni 2021
Aantal bladzijdes: 512
Recensie: Amanda

Auteur
Stefan Ahnhem (1966) is een van de meest succesvolle nieuwe Scandinavische misdaadauteurs. Ahnhem is een scenarioschrijver met meer dan twee decennia ervaring. Sinds zijn debuut in 2014 heeft Ahnhem een auteurschap opgebouwd waarin de spanning en sfeer van Nordic noir wordt gecombineerd met de filmische kwaliteiten van scenarioschrijven. Motief X vormt samen met het volgende boek, X manieren om te sterven, een tweeluik met in de hoofdrol inspecteur Fabian Risk.

Achterflap
Het is al bijna donker als een opblaasboot de haven van Råå uit vaart, met aan boord een man die een zwaard op zijn rug heeft. Zijn missie wordt bepaald door de dobbelstenen: er moet iemand sterven. Maar wie, dat weet hij nog niet.

De politie van Helsingborg is weken bezig geweest met meerdere, complexe moordzaken. De slachtoffers zijn gemarteld, gewurgd en verbrand. En elke moord is vol precisie uitgevoerd. Als ze ze eindelijk opgelost denken te hebben, wordt er opnieuw een lichaam ontdekt. Fabian Risk en zijn team beseffen dat alles wat ze dachten te weten niet waar is.

Mijn mening

Jij en ik, ook al haat je me op dit moment grenzeloos, zijn uit hetzelfde hout gesneden.

Alle vijf de boeken in een tijdsbestek van vier maanden gelezen, hierdoor bleef de rode draad van het verhaal vrij vers in mijn geheugen. Dit is wel een voordeel heb ik gemerkt, want Ahnhem heeft de neiging vrij veel personages te introduceren binnen meerdere verhaallijnen, waardoor je, als je niet goed oplet tijdens het lezen, toch het nodige mist. Hierdoor wordt het verhaal rommelig en verwarrend (wat ik in sommige recensies teruglees). Zelfs met het lezen van de vijf delen op korte tijd merkte ik dat ik heel af en toe toch even goed na moest denken hoe de desbetreffende verhaallijn zat. Ondanks dat er wordt aangegeven dat Motief X en X manieren om te sterven een tweeluik zijn binnen de serie, en dus prima gelezen kan worden zonder de eerste drie gelezen te hebben, ben ik het daar niet helemaal mee eens. Ten eerste zijn de eerste drie delen van belang voor de situatie waarin Fabian zich bevindt, het zou zonde zijn om die verhaallijnen over te slaan, want ze zitten goed in elkaar. Ten tweede worden er in die drie delen ook al kleine hints gegeven naar dit tweeluik, niet perse cruciale hints die je echt niet kunt missen, maar toch.

‘Regels zijn er om te volgen,’ zei hij kalm, ‘En een ervan is dat je op je beurt wacht.’

Net als in de voorgaande vier delen krijgt Fabian het hier ook weer zwaar te verduren. Niet alleen op werkvlak, maar ook zeker in de privésituatie. Naast het lopende onderzoek naar de bizarre moorden van afgelopen tijd, werkt hij ook nog aan zijn eigen privéonderzoek naar zijn collega Ingvar Mollander. Net of dat nog niet genoeg is, heeft zijn zoon Theodor besloten om te getuigen in een lopende zaak (Motief X), maar dat gaat helemaal de verkeerde kant op. Zijn collega Lilja krijgt het ook zwaar te verduren: nadat ze eindelijk is weggegaan bij haar vriend en een eigen flatje heeft betrokken, komt ze erachter dat ze wel een hele bijzondere buurman heeft. Haar onderzoek zorgt ervoor dat ze zichzelf behoorlijk in de nesten werkt.

Ik ben Kim fucking Sleizner, en jij bent een of andere onbenul die zo meteen in zijn broek pist.’

Waar in het voorgaande deel de Deense Dunja Hougaard een vrij grote rol speelt, wordt ze in dit boek alleen zijdelings genoemd. Dit geldt echter niet voor Kim Sleizner, haar ex-baas en stalker. Hij zet alles op alles om haar te vinden en haar met de grond gelijk te maken. Maar Dunja is hem met alles een stap voor, heerlijk! Ik heb een vreselijke aversie tegen Sleizner: wat een verschrikkelijke, arrogante, omhooggevallen kwal, bah! Zodra hij ter sprake komt, gaan bij mij mijn haren recht overeind staan. Heel goed beschreven door Ahnhem dus!

Het verhaal is spannend, goed in elkaar gezette verhaallijnen, levendige personages en leest lekker vlot. De plot zit erg goed in elkaar, maar niet alle verhaallijnen lijken al afgerond te zijn. Dit biedt perspectief voor een deel zes?! Want de ontknoping van de verhaallijn rondom Dunja roept bij mij nog veel vragen op die ik graag beantwoord zou zien. Kortom, een heerlijke Scandinavische serie om te lezen, maar wel één waar je je aandacht bij moet houden.

Spanning: 4,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 5
Psychologie: 4,5

Hiermee kom ik op een hele mooie, ruime 4,5 ster.

Amanda

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)