De man op de brug

Titel: De man op de brug
Auteur: Björn Paqualin
Serie: Stella Robertsson #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Vertaald door: Ron Bezemer
Publicatiedatum: november 2022
Aantal bladzijdes: 251
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Björn Paqualin is een Zweedse scenarioschrijver, o.a. van de serie Wallander. In 2020 debuteerde hij met de thriller Waar rook is. De man op de brug  is het tweede deel in de trilogie rondom Stella Robertsson

Achterflap:
In een Zweeds natuurreservaat worden twee vrouwen aangevallen tijdens het kamperen. Sporen lijken te duiden op een verband met een dubbele moord vijf jaar eerder: toen werden in datzelfde gebied twee dertienjarige meisjes vermoord door een man die ze daar tegenkwamen. De man is nooit gevonden, ondanks het feit dat een van de meisjes grote delen van het incident had opgenomen met haar telefoon.

Inspecteur Stella Robertsson heeft een moeilijke periode achter de rug, en die is nog niet voorbij. Ze is geschorst hangende het onderzoek naar de gebeurtenissen van een jaar geleden, toen haar ex-man in haar bijzijn om het leven kwam. Helaas heeft een journalist lucht gekregen van wat er destijds is gebeurd, en hij dreigt openbaar te maken wat hij heeft ontdekt. In een wanhopige poging om haar dochter te beschermen tegen de waarheid besluit Stella een deal met hem te sluiten: ze zal samen met hem in de twee zaken uit het reservaat duiken en hem inzicht geven in haar bevindingen, als hij toezegt zijn mond te houden…

Mijn mening:
Stella Robertsson blijft een bijzondere persoonlijkheid, je vraagt je af of zij wel geschikt is om haar werk naar behoren uit te voeren. Als inspecteur heb je toch zeker een voorbeeldfunctie, en je verleden wordt tot in detail uitgeplozen, dat is bij Stella niet gebeurd, dat moge duidelijk zijn.

In de stad was het onmogelijk om je ongezien buitenshuis te bewegen. Ze had het gevoel dat iedereen het wist, dat iedereen naar haar keek; ze konden niet wegkijken. Ze keken recht in haar ziel en ontdekten iets waarvan zij zich zelf niet bewust was.

Het negatieve sfeertje dat mij in het eerste deel Waar rook is nogal irriteerde, is hier verdwenen en dat is fijn. Björn Paqualin heeft mij met dit tweede deel meer weten te overtuigen van zijn schrijverskwaliteiten. De man op de brug zit prima in elkaar, de gouden tip komt wel wat plots uit de lucht vallen maar dat is een klein detail ten opzichte van het totaal plaatje. Paqualin houdt de vaart erin, schrijft in korte hoofdstukken en besteedt zeker voldoende aandacht aan de ontwikkeling van zijn hoofdpersonage waarin ik voor de afsluiting wel hoogstaande verwachtingen heb.

Paqualin houdt van snelheid en beknoptheid, geen dikke pillen, komt rap to the point, soms iets te snel waardoor hoofdstukken afgekapt worden, maar dat went.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 3
Spanning: 3
Plot: 3

De man op de brug krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)