Het hoge noorden

Titel: Het hoge noorden
Auteur: Ulf Kvensler
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Yvonne van de Straat
Publicatiedatum: April 2023
Aantal bladzijdes: 430
Recensie: Bianca

Over de auteur:

Ulf Kvensler heeft al een lange en succesvolle carrière als scenarioschrijver achter de rug. Hij is zowel de maker als producer van meerdere succesvolle tv-series, zoals de Netflix-serie The Restaurant. Zijn debuutthriller Het hoge noorden werd door de Swedish Academy of Crime Writers uitgeroepen tot beste debuut van het jaar.

Achterflap:

Anna, Henrik en Milena gaan elk jaar samen op wandelvakantie. Dit jaar zijn Anna en Henrik voor het eerst een koppel, en wil Milena haar nieuwe vriend Jacob meenemen om geen vijfde wiel aan de wagen te zijn. Anna en Henrik stemmen in, maar al snel blijkt Jacob erg manipulatief te zijn, en wordt hij steeds dwingender. Zo staat hij erop dat ze hun bestemming aanpassen naar Sarek, een grillig berggebied in het noorden van Zweden: zonder internetverbinding, alleen geschikt voor ervaren klimmers en alleen bereikbaar per helikopter. En terwijl de onderlinge spanningen stijgen en de tocht steeds zwaarder wordt, kan advocate Anna zich niet van de indruk ontdoen dat ze Jacob ergens van kent…

Langzaam verandert de geplande ontspannen vakantie in een zenuwslopende strijd op leven en dood, en leren de wandelaars niet alleen elkaar te vrezen, maar ook de verraderlijke kracht van de wilde Zweedse natuur. Wie overleeft deze helletocht? En welke offers moeten daarvoor worden gebracht?

Mijn mening:

Het hoge noorden is een thriller waarbij je het gevoel krijgt dat je zelf een berg beklimt, en daar tevens een beklemmend gevoel bij ervaart.

Het is een wandeltocht waarin de vier hoofdpersonages Anna, Henrik, Milena en Jacob aan elkaar over geleverd zijn. Jacob is een onbekende voor Anna en Henrik en dat maakt de tocht er niet makkelijker op. Je vraagt je continu af wat hij te verbergen heeft.

Anna is een jonge vrouw met een traumatisch verleden, gaandeweg het lezen kom je erachter wat zij in haar jeugd heeft meegemaakt, hier wordt kort naar teruggeblikt. Henrik blijft wat mij betreft wel iets te oppervlakkig terwijl zijn aandeel in het leven van de anderen best groot is, hier had wel iets meer aandacht voor mogen zijn.

Een wandeltocht is zo’n activiteit waarin je tot bezinning komt en nadenkt over je eigen leven en je toekomstverwachtingen, je komt letterlijk los van de begane grond en de drukte van het dagelijks leven. Vooral Anna wordt enorm met zichzelf geconfronteerd.

Omdat de vier vrienden op elkaar aangewezen zijn ontstaan er ook wrijvingen, vooral gebaseerd op hun persoonlijke belevingen en verleden.

Het hoge noorden is een fijne thriller, de schrijfstijl van Kvensler wist mij van het begin tot het eind te boeien, ik voelde me betrokken en één worden met de omgeving. De verhoren die steeds beschreven worden zijn een goede aanvulling op de uitwerking van het totaalplaatje.

De manier waarop de ontknoping naar buiten kwam vond ik iets minder, het verhaal voelde voor mij niet echt afgerond.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 3
Psychologie: 3

Het hoge noorden krijgt van mij 3,5 ster.

Waardering: 3.5 uit 5.

Bianca

Vooruitleesexemplaar ontvangen van uitgeverij Boekerij, waarvoor hartelijk dank!

Leave a Reply

  • (not be published)