Stromend graf – Robert Galbraith (28 november)

We volgen Cormoran Strike, een oorlogsveteraan die privédetective is geworden. Hij werkt vanuit zijn kleine kantoor in Londen en gebruikt zijn unieke inzichten en zijn achtergrond als rechercheur van de Special Investigation Branch om complexe zaken op te lossen waar de politie niet uitkomt. Hij werkt samen met zijn assistent (later zakenpartner) Robin Ellacott.

De boeken worden zeer succesvol verfilmd door BBC One als de Strike televisieserie, met in de hoofdrollen Tom Burke als Cormoran Strike en Holliday Grainger als Robin Ellacott. In Nederland is de serie te zien via HBO Max.

Gabriel Allon en een briljante en mooie meesterdief bundelen hun krachten om een van ’s werelds kostbaarste schilderijen op te sporen. Al snel komen ze terecht in een race tegen de klok om een dreigend conflict tussen Rusland en het Westen te voorkomen…

De stille vogel – Mohlin & Nystrom (7 november)

In een vogelnest wordt een menselijk bot gevonden. De gebeurtenis veroorzaakt grote opschudding in het kleine Zweedse dorp waar dertig jaar geleden de Brodintweeling op mysterieuze wijze uit een speeltuin verdween. Is het bot afkomstig van een van de jongens? Waarom duikt het nu op?

In de straat waar de tweeling woonde, gaan de wildste geruchten de ronde, zeker als er een buurtbewoner terugkeert die lange tijd weg is geweest.

John Adderley – voormalig FBI-agent maar inmiddels rechercheur bij de politie in Karlstad – krijgt het dossier op zijn bureau, terwijl hij tegelijkertijd voor zijn negenjarige nichtje moet zorgen. Komt de buurt eindelijk te weten hoe het écht met de jongens is afgelopen? Iets in John zegt hem dat er veel meer aan de hand is…

Lichaamstaal – A.K. Turner (7 november)

Cassie Raven weet dat mensen haar baan maar raar vinden – waarom zou iemand lijken opensnijden? Maar zij weten niet wat Cassie wél weet, namelijk dat de doden gewillig prijsgeven wat er met hen is gebeurd.

Ze heeft al vele lichamen op haar snijtafel gehad, maar ze hoefde nog nooit het mes te zetten in iemand die ze kende. Iemand die heel veel voor haar betekende. De patholoog zegt dat haar dood een ongeval was. Maar het lichaam vertelt Cassie een ander verhaal…

Tijden van duisternis – R.J. Ellory (28 november)

Jasperville, Québec, het stadje dat Jack Devereaux na een moeilijke jeugd zo snel mogelijk verliet. Maar dan wordt hij gebeld met het bericht dat zijn jongere broer een man heeft aangevallen en verwond. Niemand weet waarom, maar Jack vermoedt dat het iets te maken heeft met de Jasperville-meisjes die al jaren vermist zijn. Terwijl hij aan de lange reis naar huis begint door het bevroren, meedogenloze landschap, vraagt Jack zich niet af waaróm zijn kleine broertje gek is geworden. Hij vraagt zich vooral af waarom het zo lang heeft geduurd…

De moord in inkt – Helen Cox (7 november)

Kitt Hartley is aan het werk in de universiteitsbibliotheek van York. Het lijkt een dag als alle andere, maar dan verschijnt rechercheur Halloran aan haar bureau om te vertellen dat haar beste vriendin, Evie Bowes, verdacht wordt van moord. Evies ex-vriend Owen is dood aangetroffen – met een vulpen door zijn hart gestoken – en al het bewijs wijst naar haar. Kitt is geschokt en acht het uitgesloten dat Evie hiertoe in staat zou zijn. Ze besluit dat er maar één ding op zit: ze gaat zelf onderzoek doen naar de moord op Owen. Ze heeft honderden thrillers gelezen – hoe moeilijk kan het zijn? Met hulp van haar assistent Grace gaat ze aan de slag. Ze ontdekt al snel dat er in de schilderachtige straten van York duistere geheimen liggen. Bovendien houdt de moordenaar haar in de gaten…

Blijf – Adeline Dieudonne (17 november)

In een chalet in de bergen heeft een vrouw in het geheim met haar minnaar afgesproken. Zijn echtgenote weet van niets. De twee beleven een idyllische romance, de tijd lijkt stil te staan als ze samen zijn. Tot haar geliefde plotseling aan een hartaanval sterft. De vertelster blijft alleen achter met zijn levenloze lichaam en besluit het bij zich te houden. Als ze de volgende ochtend bij het chalet weg moet, legt ze hem in haar auto en gaat met hem op reis zonder een ander duidelijk doel dan nog langer bij hem te kunnen blijven. Terwijl het lijk langzaamaan begint te ontbinden, haalt de vrouw herinneringen op aan de man van wie ze zoveel heeft gehouden, degene bij wie ze leerde echt lief te hebben. In twee lange, openhartige brieven richt ze zich tot diens echtgenote – de enige persoon tegen wie ze het kan en wil vertellen.

Het geluksexperiment – Courtney Walsh (9 november)

In Het geluksexperiment van Courtney Walsh weet de dertigjarige wetenschapster Isadora Bentley één ding zeker: geluk is helemaal geen keuze. Voor sommige mensen het gewoon niet weggelegd, en helaas is zij een van die mensen.

Als ze in een damesblad op een artikel stuit met daarin 31 manieren om gelukkig te worden, besluit Isadora alle 31 punten te weerleggen. Maar als het experiment vordert en ze ondertussen een knappe professor ontmoet, begint Isadora te twijfelen aan haar hypothese. Misschien bestaat er toch wel een manier om het geluk te vinden?

Check & Mate – Ali Hazelwood (7 november)

Mallory Greenleaf was ooit een aanstormend schaaktalent, maar is nu helemaal klaar met de sport. Schaken heeft alles in haar leven overhoop gegooid. Wanneer ze met tegenzin meedoet aan een laatste liefdadigheidstoernooi, verslaat ze geheel onverwacht Nolan Sawyer; de huidige wereldkampioen en het enfant terrible van de schaak-scene.

Nog onverwachter is zijn verlangen om het opnieuw tegen haar op te nemen. Welke zet zit hierachter? Als Mallory slim is, loopt ze weg. Game over. Maar de zeer welkome geldprijzen van de toernooien lonken. Gaandeweg ontdekt Mallory niet alleen dat er ook buiten de hal spelletjes worden gespeeld, maar ook dat het schaakbord nog altijd een magische aantrekkingskracht op haar heeft – net als die ene geduchte tegenstander…

Het Genesisproject – Mascha Heijmans (30 november)

Midden in de nacht wordt Tess gewekt door haar moeder. Ze moet vluchten en krijgt daarbij een flesje in handen geduwd. Maar terwijl Tess ontsnapt, verdwijnt haar moeder spoorloos. Zo begint een spannende zoektocht naar antwoorden, waarbij Tess niet alleen geheimen ontdekt over haar moeder, maar ook over zichzelf. Wat doe je als je ontdekt dat je het resultaat bent van een genetisch experiment? Voor young adults die houden van actie en avontuur.

Leave a Reply

  • (not be published)