Een studie in rood

Titel: Een studie in rood
Auteur: Sir Arthur Conan Doyle
Serie: Sherlock Holmes #1
Genre: Detective / Young Adult
Uitgeverij: Infodok
Illustrator: Vincent Mallie
Vertaald door: Gert van Santen
Publicatiedatum: Oktober 2023 (geïllustreerde heruitgave)
Aantal bladzijdes: 132 (grote bladzijdes)
Recensie: Amanda

Cover
Het boek viel mij op door de cover. De illustraties en het gebruikte lettertype zien er erg aantrekkelijk uit. Eenmaal het boek in handen blijkt het nog mooier te zijn dan op het plaatje, een groot formaat hardcover met gouden letters en een leeslint in het boek. Een aanwinst in de boekenkast.

Auteur
Sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) was een Britse arts, beroemd voor zijn verhalen rond de intelligente detective Sherlock Holmes en zijn assistent, Dr. Watson. Conan Doyle studeerde eerst af als arts en specialiseerde zich nadien in Wenen tot oogarts. Terug in Londen zette hij zijn eigen oogartsenpraktijk op. Ook was hij een erg sportieve man: hij speelde cricket, was fervent bokser, en – heel uitzonderlijk voor die tijd – hij skiede.

Achterflap
Maak in het gezelschap van Dr. Watson kennis met de beroemde detective met een fantastisch gevoel voor observatie en deductie. Een grote klassieker uit de literatuur uitgegeven in een prachtig geïllustreerde versie. Met illustraties in pen en waterverf brengt Vincent Mallié de avonturen van de beroemde detective opnieuw tot leven. Het boek zelf is een pareltje, gedrukt in een groot formaat met vergulding, zwarte band, hoogwaardig papier, … Sir Arthur Conan Doyle toverde het personage al in 1887 uit zijn pen. Maar het personage is nog steeds wereldberoemd en duikt geregeld op in nieuwe boeken en films.

Mijn mening
Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik nog nooit eerder een Sherlock Holmes boek in mijn handen had gehad. Toen ik deze bijzonder fraaie heruitgave voorbij zag komen, leek het mij een mooi moment om daar verandering in te brengen. Het boek is echt een plaatje om te zien, een groot hardcover boek met hele mooie illustraties die goed bij het verhaal passen. Hierdoor krijg je gelijk een beeld van de personages van o.a. Holmes en Watson, maar ook van het Londen van vroeger. Doordat het zo’n groot boek is, vond ik het op sommige momenten wel minder prettig om het langer vast te houden en er zaten pagina’s bij waarop wel heel erg veel tekst stond. (Je moet toch iets te klagen hebben eh? ????)

Een dwaas vindt altijd een nog grotere dwaas die hem bewondert.

Ik vond het erg leuk om op deze manier door Vincent Mallié meegenomen te worden op de ontdekkingsreis van Watson tijdens zijn eerste ontmoeting met Sherlock Holmes. Het verhaal komt door de illustraties tot leven en geven je een inkijkje in de misdaad waarnaar Holmes onderzoek doet. Sowieso is de eerste kennismaking van deze twee heren erg vermakelijk om te lezen, een bijzonder stel! Ik wist bijvoorbeeld ook niet dat Watson hospik was geweest en dat Holmes zo’n excentriekeling was.

4 sterren voor deze prachtige heruitgave van Een studie in rood.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Infodok, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)