De spionne

Titel: De spionne
Auteur: Tess Gerritsen 
Serie: Martini Club #1 
Genre: Thriller 
Uitgeverij: The House of Books
Vertaald door: Els Franci – Ekeler 
Publicatiedatum: februari 2024 
Aantal bladzijdes: 358 (Epub) 
Recensie: Bianca 

Over de auteur: 
Tess Gerritsen is naast arts ook een internationale bestsellerauteur. Ze maakte eerst carrière in de geneeskunde en begon pas met schrijven tijdens haar zwangerschapsverlof. Vele succesvolle thrillers volgden, waaronder haar populaire Rizzoli & Isles-serie. Inmiddels heeft ze zich volledig op het schrijven gericht. Haar boeken worden in meer dan veertig landen uitgegeven. 

Achterflap: 
Voormalig spion Maggie Bird kwam naar het kustplaatsje Purity om haar verleden achter zich te laten nadat een missie tragisch mislukte. Tegenwoordig leeft ze in alle rust op haar kippenboerderij. Maar wanneer Maggie een lichaam op haar oprit vindt, weet ze dat de geesten uit haar verleden haar opnieuw komen kwellen. Ze richt zich tot haar oude vriendenkring – allemaal gepensioneerde CIA-agenten – om te achterhalen wie haar probeert te vermoorden en waarom. De Martini Club-leden, zoals ze zichzelf noemen, zijn dan misschien wel gepensioneerd, maar ze hebben nog steeds een aantal handige skills die ze dolgraag willen gebruiken, al is het maar om hun huidige saaie levens op te fleuren. 

Mijn mening: 
Met het verschijnen van De spionne, het eerste deel in de gloednieuwe Martini club-serie heeft Tess haar schrijfkwaliteiten weer als vanouds waar gemaakt. De standalone boeken die afgelopen periode zijn verschenen, voldeden wat mij betreft niet aan het schrijfniveau zoals we van Gerritsen in de Rizzoli & Isles-serie gewend waren. 

De spionne is daarentegen van het begin tot het eind spannend, het betreft hier een spionagethriller die je aandacht opeist, en waar je het gevoel krijgt zelf op de vlucht te zijn.  

In De spionne staat het leven van Maggie Bird centraal, laag voor laag leer je haar steeds beter kennen en wordt de ware toedracht van het (bewust) leven in de luwte ontmanteld.  

Het is een pittige vrouw die alles heeft gegeven voor haar werk als CIA-agent, dit heeft zijn sporen nagelaten waar ze levenslang mee dient te dealen. Doodeng en vermoeiend om altijd over je schouder te moeten kijken of je veilig bent.  

De spionne bevat alle elementen waar een goede thriller aan moet voldoen. Een goed doordacht en voorbereid plot, interessante personages waarvan we in dit eerste deel vooral Maggie goed leren kennen. Opgejaagde spanning die je af en toe even de adem doet inhouden, en een verrassende ontknoping waarbij niet alle lijntjes afgesloten worden maar je al aanvoelt dat er nog wat in het vat blijft zitten voor een vervolg. Heerlijk. 

Originaliteit: 4 
Schrijfstijl: 4 
Leesplezier: 4 
Spanning: 4 
Plot: 4 
Psychologie: 4 

De spionne krijgt hiermee 4 sterren

Bianca 

Recensie-exemplaar ontvangen van The House of Books, waarvoor onze hartelijke dank! 

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)