Titel: Afgezonderd & Ontspoord 
Auteur: Michael Katz Krefeld
Serie: Thomas Ravnsholdt #2 en #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: Prometheus
Vertaling: Bart Kraamer
Publicatiedatum: april & december 2014
Aantal bladzijdes: 351 & 400
Recensie: Amanda

Cover
Het zijn beide niet super aantrekkelijke covers, Ontspoord staat het wel bekende vrouwenoog op en de naam en titel zijn iets te nadrukkelijk aanwezig. Dit geldt voor Afgezonderd ook. Wat dan wel leuk is, is dat voor elk deel van de serie een andere kleur is gebruikt, deel 1 is rood, deel 2 donkerblauw en deel 3 is paars. De foto op de cover van Afgezonderd vind ik dan weer wel beter, een verlaten weg met een verkeersbord, het geheel ziet er wat mysterieuzer uit.

Auteur
Michael Katz Krefeld
debuteerde in 2007 in Denemarken, voor dit debuut ontving hij de debutantenprijs van de Danske Kriminalakademi. In 2012 werd zijn toen laatste boek verkozen tot de beste Deense thriller en werd genomineerd voor de Glasnoglen, de prijs voor de beste Scandinavische thriller. In 2014 debuteerde hij in Nederland met het eerste en tweede deel van de Ravn-serie met in de hoofdrol de briljante maar zelfdestructieve rechercheur Thomas Ravnsholdt.

Achterflap
Ontspoord
Na de brute moord op zijn vriendin is rechercheur Thomas Ravnsholdt op ziekteverlof gestuurd door het politiekorps. Vol zelfverwijt over de dood van zijn geliefde heeft Ravn zich teruggetrokken op zijn oude motorboot in het centrum van Kopenhagen. Ravn wordt uit zijn rouwperiode gerukt wanneer een goede vriend zijn hulp inroept om een jong meisje op te sporen dat een paar jaar geleden spoorloos is verdwenen. Het onderzoek dwingt Ravn terug te keren naar zijn oude werkterrein en zich in de onderwereld van Kopenhagen te begeven. Alles wijst erop dat het meisje verkocht is aan de beruchte crimineel Slavros, die er een netwerk van bordelen in Europa op na houdt. Het spoor leidt naar Stockholm, naar een plek duisterder dan de hel. In een wedloop met de tijd probeert Ravn te achterhalen of het meisje nog leeft. Maar zijn onderzoek wordt bemoeilijkt door de onbekende seriemoordenaar die Stockholm al jaren in zijn greep houdt. Een sadist, die zijn slachtoffers tentoonstelt op de stortplaatsen van de stad, en die nu zijn volgende slachtoffer heeft uitgekozen.

Afgezonderd
Afgezonderd is een explosieve thriller over de alleenstaande Mogens Slotsholm, die verduistering pleegt om naar een geheime ontmoeting in Berlijn te reizen, maar spoorloos verdwijnt. De voormalige rechercheur Thomas ‘Ravn’ Ravnsholdt, die nog steeds getekend is door de gewelddadige dood van zijn geliefde, wordt benaderd door Slotsholms zus Louise en raakt betrokken bij het onderzoek. Ze ontdekken al snel dat er meerdere alleenstaande mannen verdwenen zijn, die later naakt en verdronken gevonden werden. In een wedloop met de tijd jagen ze op de waarheid. Een jacht die Ravn en Louise naar een oude, afschuwelijke zaak uit de maanden rond de val van de Muur leidt, waarin de geweldsdaden van een Stasi-agent verband blijken te houden met de gebeurtenissen in het heden.

Mening
Weer een Scandinavische boekenserie op de markt, alsof er nog niet genoeg zijn! Maar ik moet zeggen dat het een interessante serie is. De verhalen op zich zijn niet bijster bijzonder, maar het personage Thomas Ravnsholdt daarentegen dan weer wel. Een met verlof gestuurde rechercheur die zijn verdriet, boosheid en frustratie probeert te verdrinken door maar zoveel mogelijk alcohol naar binnen te gieten. Door omstandigheden wordt hij in beide boeken op 2 zaken gezet, uiteraard niet in functie, waarbij hem gevraagd wordt opzoek te gaan naar vermiste mensen. Met enorme tegenzin laat hij zich toch overhalen en wat volgt is de zoektocht naar een verdwenen meisje (Ontspoord) welke in het prostitutiemilieu terecht is gekomen. In Afgezonderd gaat hij op zoek naar een teruggetrokken eenling die zijn baas heeft beroofd en daarna spoorloos is verdwenen. Ondertussen heeft Thomas ook nog te dealen met zijn eigen verleden en dit valt hem zwaar. De worstelingen en de pijn en het verdriet waar hij mee te maken krijgt zijn voelbaar en je kunt niet anders dan meeleven. De verhaallijnen zijn goed opgebouwd en wisselen van perspectief waardoor het verhaal van alle kanten wordt belicht en je een goed beeld krijgt van alle personages. Vooral in Ontspoord zijn de stukken die Masja beschrijft over haar leven in de prostitutie erg schrijnend. Genadeloze mannen zijn het. De boeken blijven boeien ondanks dat er hier en daar wat spanning mist, vooral de stukken waarin Thomas zich weer zat zuipt houden wat op. Maar over het algemeen aangenaam leesvoer waarmee je je een aantal uren kunt vermaken. Ik ben wel benieuwd hoe het verder gaat met Thomas en of hij zijn leven weer helemaal op de rit gaat krijgen. De sekte, het derde deel, ligt ook al klaar, nu nog even tijd vinden om dit boek te lezen.

Ontspoord
Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

3,5 ster voor het eerste deel in de Ravn-serie.

Afgezonderd
Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4

Net aan 4 sterren voor het tweede deel in deze serie.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)