Titel: De schaduwmannen & De hondenmoordenDe schaduwmannen
Auteur: Jens Henrik Jensen
Serie: Niels Oxen #2 & #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Corry van Bree
Publicatiedatum: 2016 & 2015
Pagina’s: 484 & 384
Recensie: Amanda

Cover
Mooie, uitnodigende covers hebben beide boeken. Bij deel 1 een bos en deel 2 heeft een toren op de cover. Kleurkeuze is vrij sober maar wel passend bij de hoofdpersoon. Oxen staat wel heel erg groot aangegeven, je kunt er echt niet omheen dat het een deel uit de Oxen-serie is, dit had wat mij betreft iets minder aanwezig mogen zijn. De achterflappen van beide boeken klinken erg veelbelovend.

Auteur
Jens Henrik Jensen
is journalist en schrijver. Hij debuteerde in 1997 al in Denemarken met Wienerringen (niet vertaald), waarna nog twee trilogieën volgden. Uitgeverij De Geus publiceerde alleen de eerste twee delen van de Kazanski-trilogie (De heks van Krakow en De hofnar van Moermansk) van de Portland-trilogie werd alleen deel een naar het Nederlands vertaald (Spookschip). Zijn definitieve doorbraak maakte hij met de Oxen-trilogie, waarvan in 2015 De hondenmoorden in Nederland uitkwam, in 2016 De schaduwmannen en in 2017 Bevroren vlammen.

Achterflap
De hondenmoorden Niels Oxen, de hoogst onderscheiden soldaat die ooit in het Deense leger gediend heeft, is aan lager wal geraakt. In de hoop zijn innerlijke demonen af te schudden, reist hij af naar het noorden. Daar wil hij zijn kamp opslaan in de bossen en een eenvoudig leven leiden. Zijn droom verandert in een nachtmerrie als hij opeens beschouwd wordt als hoofdverdachte van de moord op een voormalig ambassadeur. De veiligheidsdienst is opvallend snel na de moord ter plaatse, en voordat Oxen ook maar iets heeft kunnen inbrengen is hij samen met de onorthodoxe agent Margarethe Franck betrokken bij het onderzoek naar een serie mysterieuze moorden. Het verbindende element: opgehangen honden.

De schaduwmannen
Niels Oxen, de hoogst gedecoreerde soldaat die ooit diende in het Deense leger, woont en werkt op een viskwekerij in Jutland. Op deze afgelegen plek vecht hij tegen de trauma’s uit zijn verleden. Hij verbergt een persoonlijk geheim dat hem op de been houdt, maar dat hem ook zijn leven kan kosten. Dan wordt de directeur van een kasteelmuseum dood gevonden in de zaal van het kasteel waar de zogeheten ‘Danehof’ samenkwam – een mythische groep van invloedrijke mannen in Denemarken, een groepering die vele eeuwen teruggaat. De moord vormt het startschot van een reeks schokkende gebeurtenissen. Opeens vormt Oxen het doelwit van een klopjacht. Sommigen willen hem helpen, anderen willen hem doden. Wie is zijn vriend en wie is zijn vijand?

Mening
In De hondenmoorden maken we kennis met de hoogst gedecoreerde oorlogsveteraan Niels Oxen. Erg getraumatiseerd door alles wat hij heeft gezien en meegemaakt in zijn diensttijd. Hij heeft ervoor gekozen een teruggetrokken leven te leiden met zijn hond Mr. White. Ondanks dat je veel te weten komt over Oxen blijft hij toch ook erg gesloten en mysterieus. Hij laat echt niet het achterste van zijn tong zien. Oxen wordt voldoende uitgewerkt om een band met hem op te bouwen en je in te kunnen leven in het verhaal en zijn leven. Daarnaast komen we over Margarethe Franck ook veel te weten, maar ook zij blijft een beetje mysterieus. Overige personages blijven wat op de achtergrond. In het tweede deel worden de levens van Oxen en Franck nog verder uitgediept, maar de mysterie blijft.

Bij deel een had ik in het begin wat moeite om in het verhaal te komen, want zoals de titel al zegt, worden er een aantal honden vermoord en als ik ergens niet tegen kan dan is het wel zoiets. (Gek eigenlijk, een mens geen probleem, maar kom niet aan dieren! Of kinderen.) Maar zodra het verhaal eenmaal op gang is leest het als een tierelier! Lekker spannend en goede spanningsopbouw, verrassende plotwendingen en een onverwacht einde.

Het tweede deel kostte mij veel minder moeite om in het verhaal te komen, voornamelijk omdat je de personages al kent en gewoon benieuwd bent hoe het nu verder gaat! Ook dit verhaal is goed opgezet, over het algemeen erg spannend (zakte af en toe een klein beetje weg) en eenmaal een eindje op weg is stoppen moeilijk. De wisselende perspectieven in beide delen zorgen ervoor dat het verhaal van meerdere kanten belicht wordt waardoor je een brede kijk op het verhaal hebt.

Jensen heeft een erg prettige schrijfstijl, het leest vlot, goede verdeling in de hoofdstukken en er wordt niet teveel gesmeten met moeilijke termen of bewoordingen. Al blijven die Scandinavische namen en plaatsnamen onuitspreekbaar. Maar daar lezen we dan maar snel overheen, dat is geen onoverkomelijk iets. Plot is in beide boeken goed uitgewerkt en maakt nieuwsgierig naar het derde deel van de trilogie.

De hondenmoorden
Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

4 sterren voor De hondenmoorden, het eerste deel in de Oxen-trilogie.

De schaduwmannen
Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5

En ook 4 sterren voor De schaduwmannen, het tweede deel in de Oxen-trilogie!

Op naar het derde en laatste deel, Bevroren vlammen. Heel erg benieuwd naar dit derde boek en naar de afsluiting van de trilogie, want komt het goed of toch niet?

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)