Titel: Het meisje in het ijsHet meisje in het ijs
Auteur: Robert Bryndza
Serie: Erik Foster #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Willeke Lempens
Aantal bladzijdes: 376
Recensie: Bianca

Over de auteur
Robert Bryndza werd geboren in Groot-Brittannië, en woont tegenwoordig in Slowakije. Hij is acteur en schrijver.

Achterflap
Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?
Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

Mijn mening:
Het meisje in het ijs is het in het Nederlands vertaalde debuut van Robert Bryndza, en hij smaakt ontzettend naar meer.
Erika Foster is een vrouw naar mijn hart, gelijk weet ze me te raken en dat gevoel laat me niet meer los. Ze werkt samen met haar man als rechercheur als het noodlot tijdens een actie toeslaat, en haar man hierbij om het leven komt. Schuldgevoelens overheersen haar leven voordat ze na een aantal maanden rouwverwerking voorzichtig weer aan het werk gaat. Niet alle teamleden zijn hier even blij mee als ze direct ook de leiding krijgt bij het moordonderzoek naar de moord op Andrea Douglas-Brown. Het doet pijn als je als rechercheur weer terug gezet worden naar de tweede plaats. Al snel wordt duidelijk dat Erika niet over zich laat lopen en alles op alles zet om haar doel te bereiken, helaas speelt hierin de macht van de vader van Andrea een grote rol. Het lijkt erop dat er bewust zaken gemeden en verzwegen worden om de eer van de familie Douglas-Brown hoog te houden. Erika weet het voor elkaar te krijgen haar eigen gevoel te volgen en wordt hierbij gesteund door enkele collega’s. Zelfs als ze even op non-actief staat, volgt ze haar eigen weg en laat de zaak niet los.
Erika is een rechercheur met veel gevoel, zij maakt geen onderscheid in mensen, dit siert haar enorm.

Het meisje in het ijs bevat een politieke boodschap waarin duidelijk wordt dat er bij het oplossen van een moord rekening wordt gehouden met politieke belangen van invloedrijke machtige personen. Een moord in hoge kringen krijgt veel meer aandacht dan de moord van een mindere in de samenleving, helaas de keiharde realiteit.

Het meisje in het ijs leest heerlijk, de schrijfstijl nodigt uit om het boek in no time uit te lezen. De boog is continu gespannen en daarbij zijn de personages zo goed neer gezet dat je met ze meeleeft en ze in je hart sluit of juist niet. Zo af en toe heb je als lezer neigingen sommige personen even flink door elkaar te schudden, de ander verdient een big hug. Dat geld niet gelukkig maakt is hier weer een keigoed voorbeeld van, het ontbreken van liefde maakt een mens kapot. Het contrast van arm en rijk is geweldig verwerkt in een spannend verhaal.

Tot het eind toe probeer je als lezer de plot te ontrafelen, maar Robert Bryndza is er met vlag en wimpel in geslaagd om de lezer meerdere keren om de tuin te leiden. Een plot waar gevoelens en emoties een belangrijke rol spelen.

Tot slot laat Robert weten dat Erika Foster terug komt in een volgend boek, ik hoop dat deze ook snel in het Nederlands zal verschijnen, ik heb er weer een favoriete serie bij.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Spanning: 5
Leesplezier: 5
Psychologie: 5
Plot: 5

Voor mij is Meisje in het ijs dik verdiend 5 sterren waard!

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)