Plaats: Boekhandel Broese in Utrecht 
Datum: 17-02-2018

Een paar weken geleden werd het aangekondigd op Facebook: Daniel Cole komt naar Nederland en wel naar boekhandel Broese in Utrecht. Ik was daar zelf al een keer geweest en je kijkt er echt je ogen uit. Een ruime keuze aan boeken. Voor ieder wat wils dus! Maar we kwamen natuurlijk voor Daniel Cole. Manon en ik waren aan de vroege kant (Miriam was helaas nog ziek) en een plekje reserveren was er niet bij, want stoelen waren er niet, dus we keken even lekker rond. Gelukkig werden er uiteindelijk wel stoelen neergezet en precies op tijd kwam Daniel Cole met zijn uitgever aan.

Manon en ik keken elkaar aan: was dit echt Daniel Cole? Hij lijkt zo anders dan op de foto! Iets langer haar en iets minder baard, maar wat een leuke man! Ze namen plaats voor het interview dat Tom Harmsen van uitgeverij Luitingh-Sijthoff afnam.

Daniel Cole vertelde uitgebreid over zijn eerste boek Ragdoll, hoe het gebaseerd is op de film Seven. Hoe ook zijn andere boeken gebaseerd zijn op films. Hij vindt het belangrijk om een vleugje humor te verspreiden in zijn boek. Elke drie bladzijden moet er minstens een glimlach om je mond verschijnen. Zijn derde boek, waar hij nog niet veel over kwijt wil, is gebaseerd op Lethal Weapon.

Het karakter William Falkner is gebaseerd op al zijn helden en anti-helden. En Emily Baxter is gebaseerd op zijn kleine zusje. Als is alles wel iets overdreven in het boek en (zo zegt hij zelf) zijn zusje heeft geen drankprobleem.

Marionet komt in Nederland eerder uit dan in de UK.
Daar heet het boek Hangman.  Hoewel Daniel Cole, Marionet een betere titel vindt, vond de Engelse uitgever dat het Engelse publiek de betekenis waarschijnlijk niet goed kende. Hij is dan ook blij dat het hier wel Marionet heet. Ook de omslag van het boek hier vindt hij fantastisch.
Op dit moment is hij bezig met een tour. Hij wil alle 30 landen bezoeken waar zijn boeken uitkomen. Nederland is pas 5e in de rij, dus er zijn nog heel wat landen te gaan.

Ook het publiek krijgt nog even de gelegenheid om vragen te stellen, waarna Daniel Cole plaatsneemt achter de tafel om onze boeken te signeren en op de foto te gaan. Manon en ik klampen Tom Harmsen aan en vragen of het misschien mogelijk is om een interview te doen via e-mail op een tijdstip dat het goed uitkomt. Hij gaat even overleggen met persdame Saskia van Leeuwen en komt terug met een verrassend antwoord: hebben we nu geen tijd om na het signeren 15 minuten te interviewen.

Bring on the deo! Paniek in de tent, want nu moeten we binnen 5 minuten de nodige vragen bedenken. Gauw wordt opperhoofd Miriam geraadpleegd en ook de andere teamleden worden aan het denkwerk gezet! Opschieten!

Maar het is gelukt! Het werd een ontzettend leuk gesprek met een hele aardige Daniel Cole! Uiteraard hebben jullie het interview nog van ons tegoed. Na afloop waren we als tieners zo blij. En zaten we met een grote glimlach in de trein terug naar Alphen aan den Rijn!

Leontine en Manon

Leave a Reply

  • (not be published)