Titel: Niets om het lijfNiets om het lijf
Auteur: Kaat De Kock
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: januari 2018
Aantal bladzijdes: 147
Recensie: Amanda

Cover
Een mooie en zeer toepasselijke cover voor het boek. De jonge meid op de cover draagt veel te grote kleding en heeft een centimeter om haar hoofd gewikkeld. Symbolisch om aan te geven dat anorexia grotendeels een psychisch probleem is?

Auteur
Kaat De Kock studeerde Germaanse taal- en letterkunde en werkt als freelance redacteur en vertaler. Ze heeft al een aantal Young Adult romans op haar naam staan waarin ze zoveel mogelijk onderwerpen wil bespreken die jongeren bezighouden, zoals liefde, huiselijk geweld, homoseksualiteit en anorexia.

Achterflap
Een treffend geschreven roman over een tiener die worstelt met anorexia en automutilatie.

De vijftienjarige Marie is best tevreden met zichzelf en haar leven. Oké, de verhouding met mama is niet altijd perfect, maar verder is ze een normale tiener. Tot ze een paar opmerkingen krijgt over haar figuur. En als haar vriendje haar dan ook nog dumpt, begint ze te twijfelen aan zichzelf. Vond hij haar ook te dik en te lelijk? Misschien moet ze toch eens wat meer op haar lijn gaat letten …

Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik het meeste mis: Adam, of het idee dat ik speciaal was. Het liefje van de populaire jongen. Nu moet ik ermee leren leven dat ik weer de eeuwige nummer twee ben. Een onopvallende grijze muis. Niet speciaal.

Mijn mening
Een, voor mij, herkenbare Young Adult. Net als Marie weet ik heel goed hoe het voelt en wat het is om je altijd de onopvallende grijze muis te voelen. Om altijd het gevoel te hebben dat je niet goed genoeg bent, niet knap genoeg, niet slank genoeg. Tijdens het lezen over de worstelingen die Marie doormaakt in haar strijd om aan haar ideaal beeld te voldoen, zat zoveel herkenning. Ik werd teruggegooid in mijn eigen verleden en daardoor kon ik mij zo ontzettend goed inleven in de gedachten en gevoelens van Marie. Ze kwam voor mij echt tot leven, wat erg goed gedaan is door De Kock. Marie is eigenlijk ook het enige personage dat  echt uitgebreid beschreven wordt, maar dit hoort bij het verhaal.

Liegen tegen de dokter en tegen mijn moeder, die nog steeds denkt dat ik elke dag braaf mijn ontbijt en lunch eet.

In het boek worden aangrijpende en helaas relatief veel voorkomende thema’s gebruikt: anorexia, zelfverwonding maar ook liefde. Heftige thema’s, maar ik denk voor (veel) jongeren ook herkenbare thema’s waar vaak mee geworsteld wordt, je zelfbeeld. Maar ook het beeld waarvan jij denkt dat anderen dat van jou hebben. Ik vind het bijzonder knap hoe ze deze thema’s heeft beschreven en heeft kunnen verwerken in Niets om het lijf. De onzekerheid, verdriet en pijn is heel intens en goed voelbaar tijdens het lezen.

…eindelijk kon iedereen zien dat het niet goed met me gaat, dat ik hulp nodig heb. Eindelijk werd ik gehoord.

De Kock heeft een vlotte pen, ondanks de heftige thema’s weet ze deze goed op papier te zetten zonder dat het ergens inzakt of te overdreven wordt. Ze weet goed maat te houden en slaagt er in om een verhaal neer te zetten wat je in één ruk wilt uitlezen. Want komt het nog goed met Marie?

Niets om het lijf is een Young Adult roman met een grote schreeuw om hulp. Een indringend verhaal over de puberende Marie die door de onzekerheid die ze voelt, langzaamaan steeds verder verdrinkt in haar eigen ideaal beeld.

Spanning: 3,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee komt Niets om het lijf van Kaat De Kock uit op een mooie 4 sterren.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)