Titel: Als De Nacht Eindigt
Auteur: Laura Diane
Serie: Als De Nacht Eindigt #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 220
Recensie: Yfke

Cover
De cover van Als de nacht eindigt toont je een sterrenhemel met verschillende sterrenformaties. Hij past niet alleen bij het boek, door sterrenkijkend hoofdpersonage Lya, het vormt samen met de grote, dikke witte letters van de titel een heel aantrekkelijk boek. Een cover moet meestal wel heel bijzonder zijn, wil ik er enthousiast over wezen, en dit is zo’n cover.

Auteur
Laura Diane (Schiedam, 1978) hield altijd al van lezen en schrijven. Als tiener schreef ze vooral gedichten en fanfiction over haar favoriete boyband. Maar met de ontdekking van de Twilight Saga, gevolgd door The Hunger Games en Divergent ontstond haar liefde voor het Young Adult genre. Geïnspireerd door deze dystopische verhalen besloot ze in het najaar van 2013 zelf een boek te gaan schrijven. En dat bleef niet onopgemerkt. Begin 2019 tekende zij bij Uitgeverij Clavis een contract voor haar debuut Als de nacht eindigt; deel 1 van een duologie.

Achterflap
Een dystopisch debuut. Donker, maar met een sprankeltje hoop, glinsterend als de zonsopgang.
Lya Marlow heeft nog nooit de zon gezien. Sinds een verwoestende zonnevlam de helft van de bevolking wegvaagde, gaat niemand overdag nog naar buiten. Gevangen in haar eigen huis kijkt ze toe hoe haar sterke vader langzaam wegkwijnt door een ongeneeslijke ziekte, terwijl haar moeder druk bezig is met het plannen van de toekomst van haar enige dochter. Maar ze voelt dat ze móét ontsnappen, al is het maar voor één dag …

Mijn mening
Via een aantal auteurs die ik op Instagram volg, kreeg ik een paar maanden geleden al lucht van Als de nacht eindigt (ADNE). In de tijd van klimaatopwarming spreekt een boek dat zich afspeelt in de duisternis na een enorme natuurramp meer dan wat dan ook tot de verbeelding. Dit boek ga ik sowieso lezen, besloot ik.
ADNE gaat over wat er gebeurt wanneer Lya besluit te ontsnappen aan het ‘leven’ dat ze leidt, al is het maar voor even, vergezeld door haar beste vriendinnen Gwen en Carli. Deze drie meiden hebben allemaal een eigen persoonlijkheid (en de een heeft een dichterlijke ziel, de ander zingt, Lya kijkt naar de sterren), best wel verschillend. Het is lekker als dat botst of elkaar juist aanvult, zoals in dit verhaal. Je voelt ook goed dat ze al lang vriendinnen zijn. Wie zouden er anders met je meegaan op een mogelijk levensgevaarlijk avontuur dan je beste vriendinnen, zelfs als je niet bepaald het leukste gezelschap bent geweest de laatste tijd? Lya heeft daar haar redenen voor, natuurlijk, maar toch.

Het verhaal gaat al snel een kant op die ik totaal niet had verwacht en blijft spannend vanaf het moment dat Lya de eerste stap op deze reis zet. Ik houd van verhalen die me kunnen verrassen en waar ik dan echt helemaal in kan gaan zitten. Voor mij is ADNE zo’n verhaal – Lya, Gwen en Carli tasten letterlijk en figuurlijk in het duister, en jij als lezer dus ook. Niet elke auteur slaagt er zo goed in om nietsvermoedende lezers te verrassen.
Er zijn bepaalde aspecten aan het verhaal waar ik mijn vraagtekens bij heb (een zon die mensen in hoopjes as verandert, en toch is er een – zij het armetierig – stromend riviertje) en waar ik me even overheen moest zetten, maar fictie is fictie, dus vooruit.
Over het plot ga ik heel weinig verklappen (oké, niets dus, sst), wel dat ADNE niet alleen spannend is maar ook met een cliffhanger eindigt waar je u tegen zegt. Oké, ik voelde hem al aankomen, desalniettemin zou ik het vervolg op ADNE liever gisteren al in handen hebben.

Conclusie: een spannende, dystopische Young Adult en een heel sterk debuut, dat je volgens mij heel graag gaat lezen.
Als de nacht eindigt krijgt van mij 4,5 ster.

~Yfke Brandhout

Leave a Reply

  • (not be published)