IQ

Titel: IQ
Auteur: Erik Jan Tillema
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: Augustus 2023
Aantal bladzijdes: 256
Recensie: Amanda

Cover
Ik vind de cover niet perse heel mooi of aantrekkelijk, eerder een beetje vaag. Veel zwart en rood met een vage silhouet van een gebouw. De achterflap trok meer mijn aandacht en het feit dat ik al eerdere boeken van Tillema gelezen heb.

Auteur
Al zijn hele leven vertelt godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema (1983) verhalen en laat zich daarbij inspireren door de vele eeuwenoude teksten uit verschillende religies. Met Bureau Deus geeft hij boeken uit waar hijzelf enthousiast van wordt: van vrijzinnige kerkgeschiedenis tot prachtige prentenboeken.

Achterflap
Iedereen wil de slimste leerling van het Einsteincollege worden. Daar hebben de kinderen hun eigen redenen voor. Maar dan gaat degene met de hoogste score op de IQ-test dood. Wanneer er meer slimmeriken beginnen te sterven, zijn Isa en haar hoogbegaafde vrienden op hun hoede. Zeker als ze in de klas de opdracht krijgen om een mysterieuze tekst te vertalen. Een spannend verhaal over intelligentie, competitie en macht.

Mijn mening
Dit is het derde boek wat ik van Tillema heb gelezen, zijn voorgaande twee boeken waren mij goed bevallen. Spannend, beetje creepy/horror en een vlotte schrijfstijl. Toen ik de achterflap van dit boek las, was ik ook weer direct nieuwsgierig naar het verhaal. Waar Hellenacht en Het huis in de polder voornamelijk richting horror neigt, bovennatuurlijke verschijnselen etc., heeft dit boek een hoger waarheidsgehalte. Hetgeen de personages meemaken zou in het gruwelijkste geval eigenlijk best echt kunnen gebeuren (al zitten er ook wel de nodige ongeloofwaardigheden in).

[Claire trekt zich niets aan van een ander. Ze draagt alleen kleren die ze mooi vindt (ondanks haar speciale smaak) en doet de dingen die ze leuk vindt, zoals legodozen verzamelen (hoewel ze al zestien is), als enige op de dansvloer staan terwijl de rest toekijkt…]

Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere personages: Isa, Claire, Stijn, Eveline, Dave en Xander, allemaal leerlingen aan het Einsteincollege en Van Danen, de directeur. Het merendeel is vanuit Isa, Claire en Eveline geschreven. Door de vele personages krijg je niet echt een band met ze, omdat het zo vaak wisselt. De enige drie waarover we het meeste te weten komen zijn Isa, Claire en Eveline, waardoor je hier enige klik mee voelt. De leerlingen zijn allemaal zeer hoogbegaafd en moeten regelmatig aan een IQ-test deelnemen om te kijken wie de slimste van de school is. Hierdoor is het competitiegehalte onder de meeste leerlingen erg hoog, want iedereen wil de slimste zijn. Totdat op een dag de ene slimste na de andere slimste dood gaat. Isa is ervan overtuigd dat er een moordenaar op school rondloopt terwijl Claire (die haar beste vriendin is) dit onderwerp zo veel mogelijk probeert te vermijden. Zij wil alleen maar de slimste worden, want dan ziet haar vader haar misschien ook eindelijk eens staan en is hij trots op haar. Er wordt erg snel en makkelijk over alle dode leerlingen heengestapt en (wat mij een beetje irriteerde) de politie komt er nergens aan te pas, ondanks dat de ene na de andere leerling doodgaat.

Het verhaal zelf is ook nu weer lekker vlot geschreven, heerlijk luguber op sommige momenten en de spanning is constant hoog. Ik leefde vooral heel erg mee met Isa, die lijdzaam toeziet hoe haar schoolgenoten doodgaan, totdat ze op onderzoek uitgaat. Het idee achter de moorden is goed bedacht en creepy en (zoals eerder gezegd) het zou zomaar echt kunnen gebeuren. Ondanks een aantal minpuntjes was het een leuk en spannend boek om te lezen, vol competitie, bewijsdrang en durven jezelf te zijn en op jezelf te vertrouwen.

4 sterren voor IQ van Tillema.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Clavis, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)