Lúcia Flores en de behekste kermis

Titel: Lúcia Flores en de behekste kermis
Auteur: Chinouk Thijssen
Serie: Lúcia Flores #2
Genre: Kind en jeugd
Uitgeverij: Clavis
Geïllustreerd door: Stefan Yamá Cab
Publicatiedatum: mei 2022
Aantal bladzijdes: 144
Recensie: Amanda

Cover
Een spannende en aantrekkelijke cover met Lúcia tussen gekke kermisattracties. De donkere kleuren geven een onheilspellend gevoel. Illustraties zijn leuk vormgegeven en spreken tot de verbeelding.

Auteur
Chinouk Thijssen (1983) vertelt al haar hele leven verhalen, maar pas toen ze begin twintig was begon ze aan haar eerste boek. Met Fataal spel debuteerde ze bij Clavis, en later verschenen o.a. de Truth or Dance-trilogie, Je hebt één nieuwe volger en Gegijzeld. Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig.

Naast YA-thrillers schrijft ze ook kinderboeken. Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers is het eerste deel van een reeks. Chinouk werkt inmiddels fulltime als auteur. Wanneer ze niet aan het schrijven is, bezoekt ze scholen om jongeren te laten zien dat er voor iedereen een boek bestaat.

Achterflap
Lúcia Flores maakt zich op voor een nieuw avontuur met haar abuelo Hugo. De Welbefaamde Betoverde Limotrein brengt haar naar een bijzondere kermis, betoverd door vier kwaadaardige heksen. Alle attracties zijn tot leven gekomen! Een slakkenachtbaan, neushoornbotsauto’s … Wie wil daar nu in? De eigenaar dreigt zijn levenswerk kwijt te raken. Alleen Lúcia kan de beheksing ongedaan maken, maar de heksen proberen er alles aan te doen om haar tegen te houden.

Mijn mening

Geloof in jezelf, dan ben je tot alles in staat.

Wat een prachtige boodschap geeft Chinouk hiermee aan alle lezers van de boeken over Lúcia. Geloven in jezelf is het belangrijkste wat er is. Zolang je gelooft in jezelf, dan kun je alles aan. Heel mooi om dit al op zo’n jonge leeftijd mee te geven aan kinderen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Ook Lúcia moet zichzelf er regelmatig even aan herinneren dat ze, zodra ze begint te twijfelen aan wat ze weet en wat ze kan, in zichzelf moet geloven. Dat ze moet staan voor de missie die ze weer krijgt en er voor de volle 100% zich hiervoor moet inzetten. Dat je altijd je best moet doen, en dat je niet meer dan je best kunt doen. En door in zichzelf te geloven, gaat ze ook nu de strijd weer aan met de opdracht die abuelo Hugo voor haar heeft. Ze maakt weer van alles mee, pratende stoeptegels, dansende spinnen en huilende ballenbakballen zijn slechts een begin.

Het verhaal leest vlot en is lekker spannend. Het taalgebruik is eenvoudig en de mooie illustraties zorgen ervoor dat het verhaal nog meer tot leven komt. Je waant je met Lúcia op de behekste kermis. Maar bovenal blijf ik de onderliggende boodschap het belangrijkste vinden: geloof in jezelf! Ik kijk uit naar het volgende avontuur van Lúcia met haar abuelo.

4 sterren voor Lúcia Flores en de behekste kermis van Chinouk Thijssen.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)