Dodendans

Titel: Dodendans    
Auteur: Maria Grund
Serie: Sanna Berling en Eir Pedersen #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Vertaald door: Ron Bezemer
Publicatiedatum: september 2023
Aantal bladzijdes: 380
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Maria Grund werkte jarenlang in de film- en mediabranche. Haar eerste thriller, De hoofdzonde, werd genomineerd voor meerdere prijzen en won de Swedish Academy of Crime Fiction Award voor het beste debuut. Haar boeken zijn in elf landen verschenen.

Achterflap:
Op een eiland voor de oostkust van Zweden wordt een jonge man naakt en verward aangetroffen in een bos. Sanna Berling wordt erbij geroepen. Ze is net aan een nieuwe baan begonnen, als lokale politieagent in een klein dorp, en wil eigenlijk nooit meer aan zware misdrijven werken. Maar als de man zwaargewond blijkt te zijn en ter plekke overlijdt, wordt ze met tegenzin betrokken bij een nieuwe moordzaak.

Samen met Eir Pedersen duikt Sanna in de nieuwe zaak, en al snel ontdekken ze dat het ogenschijnlijk rustige dorpje duistere geheimen herbergt en een broedplaats is van angst, wantrouwen en geweld. Tegelijkertijd wordt Sanna achtervolgd door dramatische herinneringen aan drie jaar eerder, toen een tiener een reeks gewelddadige moorden pleegde en daarna spoorloos verdween.

Mijn mening:
Op de achterflap staat vermeld dat het boek prima los te lezen is maar dat raad ik af. Je doet jezelf tekort als je het eerste deel Hoofdzonde aan je voorbij laat gaan en dus de voorgeschiedenis van Sanna en Eir niet kent. Er is ook zeker een verband met de moordzaak uit het eerste deel dus het is zeker fijn als je daar wat meer achtergrondinformatie van naar boven kunt halen.

Dodendans is een fijne thriller, de manier van schrijven die Maria Grund hanteert, spreekt mij enorm aan. Ze volgt haar personages dag en nacht waardoor je precies weet wat ze bezighoudt en hoe ze over bepaalde zaken denken. Sanna en Eir zijn inmiddels beter op elkaar ingewerkt al laten ze nog steeds maar stapsgewijs iets over zichzelf los.

Maria Grund heeft een naakte verwarde jonge man als startpunt genomen om een beerput van ellende in een klein rustig dorpje open te trekken. Verschillende personages raken betrokken bij de zaak en al puzzelend komt het verhaal tot een bijzonder einde waarin direct weer een balletje wordt uitgegooid voor een vervolg.

De ontknoping was deels een verrassing omdat ik ergens een hint had opgepikt die in mijn hoofd bleef spoken en ervoor zorgde dat ik het bij het rechte eind had. Desalniettemin is Dodendans een fijne thriller die alle ingrediënten bevat die ik in een thriller hoop te vinden

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Psychologie: 4
Spanning: 4
Plot: 3

Dodendans krijgt hiermee dik verdiend 4 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Volt, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)