In samenwerking met uitgeverij LetterRijn mochten wij een leesclub houden met de thriller Ongenadig van Karin Hazendonk.

Foto: Petra van der Berg

Voor de leesclub werden 6 deelnemers geselecteerd, deze keer waren de gelukkigen: Caro Vu, Juanita Buseyne, Saskia Boree, Isabelle De Bisschop, Marijo Bakker en Petra van der Berg. Namens Thrillers & More nam Danielle Henssen deel aan de leesclub. Uiteraard was de schrijfster zelf ook van de partij om gezellig deel te nemen aan de leesclub en ook uitgeverij LetterRijn had een digitale zetel. De leesclub werd gehouden onder leiding van Miriam Bakker – van der Linden met ondersteuning van Alexander Roessen.

Voor het lezen hadden de deelnemers allemaal een mening over de cover en hun verwachtingen van de thriller Ongenadig. Hieronder zetten we even kort wat meningen op een rijtje.
Juanita Buseyne: Door de mooie kleuren spreekt de cover me zeker aan. Doordat ik het boek al een paar keer ben tegengekomen op Facebook en ook omdat ik veel positiefs gehoord had over de schrijfster zou ik zeker het boek opnemen. Ook de strop wekt nieuwsgierigheid, al is nu nog niet duidelijk wat die met het boek te maken heeft.

Marijo Bakker: De cover spreek mij zeker aan. De strop met de diep paarse kleur heeft iets onvoorspelbaar. In de winkel zou ik hem zeker oppakken door de kleuren combinatie val hij volgens mij goed op. Geen doorsnee boek. Erg goed gekozen.

Petra Van der Berg: De cover vind ik onheilspellend door de strop, maar de gezellige kleuren verzachten dat effect. De cover nodigt mij wel uit om op te pakken en de achterkant te gaan lezen.

Saskia Boree: Paars is absoluut mijn favoriete kleur en de strop vind ik heel origineel zo met die kraaien waarin het overvloeit. Dus ja, in dat opzicht spreekt het aan. Al hadden de letters misschien dan wel een wat feller paars mogen zijn voor het contrast en voor de slechter zienden onder ons. Vanwege de kleur zou ik het boek wel oppakken.

Caro Vu: Ik zou zeker het boek bekijken het valt op door de paarse kleuren. En de titel vertelt niet veel over de inhoud dus dan zou ik wel benieuwd zijn om te weten over wat het gaat, de strop belooft iets thrillerachtig neem ik aan of iemand die vastzit in een bepaalde situatie dat maak ik op alleen door naar deze cover te kijken.

Danielle Henssen: Ik heb niet zoveel met covers dus geef hierover ook zelden een mening, maar vind bij deze cover de kleuren in ieder geval een mooie nuance hebben. Ik zou het boek wel oppakken aangezien ik Karin Hazendonk ken dus dan altijd wel nieuwsgierig.

Isabelle De Bisschop Cover spreekt me alvast aan, ietwat mysterieus en verklapt volgens mij nog niet veel. Ik ken de schrijfster niet dus ben heel benieuwd naar de schrijfstijl en hoe vlot het boek weg leest. Na de korte inhoud gelezen te hebben zou ik het boek al zeker meegenomen hebben.

In het tweede deel van de leesclub vertellen de deelnemers over hun bevindingen tijdens het lezen of welke opmerkelijke quotes te tegen zijn gekomen.
Saskia: Ik ben vandaag begonnen. Leest heel vlot en ik zit er echt in. Vrij snel een grimmige sfeer. Van de zin “Zij speelde een kleine rol in het leven dat van hem voor de buitenwereld een normale man maakte.”, krijgt toch iedere vrouw spontaan de kriebels. Ieder weldenkend mens eigenlijk … Een man die zo denkt over vrouwen … opknopen aan de hoogste boom, om maar eens in stijl te blijven. Ik kan het nu al niet meer wegleggen ook.

Marijo: Wat een prachtig boek. Gisteren in begonnen. Het pakte me meteen. Eén zin kreeg ik het koud van en wil me niet loslaten. “Ik ben niet meer lief voor mama”, schreeuwde hij tegen zijn vader. “Nooit meer”.

Juanita: Ik vind het een boek waar je onmiddellijk inzit en dat je niet loslaat. Zeker bij de eerste helft heeft mijn maag een paar keer geprotesteerd, zo gruwelijk! De korte hoofdstukken maken dat ik heel vlotjes door het boek raak en dus spoedig zal weten hoe het uiteindelijk afloopt.

Caro: Net begonnen in het boek en het leest vlot. Je krijgt onmiddellijk een goede voorstelling van de personages ,vind ik. Ik leef zeker mee met haar omdat ze nog geen benul heeft. Als lezer krijg je vlug een idee wat er gaat gebeuren dus ben wel benieuwd.

Isabelle De Bisschop: Verhaal verloopt heel vlot alsook de schrijfstijl, je wil altijd blijven verder lezen. Paar momenten zijn wel gruwelijk en spannend! Boek ook uit, einde had ik niet verwacht, inderdaad een dubbel gevoel over enkele personages. Maar goed boek!

 

En dan is het boek uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen? Wij vroegen de deelnemers antwoord te geven op de volgende vragen:

Wat vind je van de cover? Welke gevoelens roept de cover bij je op? De cover zal je een bepaald idee/gevoel gegeven hebben over de inhoud van het boek, klopt dit nog na het lezen van het boek?
Saskia: De strop op de cover vind ik juist heel goed gekozen: het symboliseert gevangenschap. De kraaien die van de lus afvliegen, laat zien dat het (niet) lang meer duurt voor de vrijheid zich aandient.

Juanita: De cover van het boek sprak me door de mooie kleuren heel erg aan, de strop voorspelt ook niet veel goeds. Toch had ik door het oplossen van de strop en de vogels die precies wegvliegen een positiever einde verwacht.

Marijo: Ongenadig, een mooie titel die het hele verhaal openhoudt. Het verraad niets over de inhoud. Het gevoel wat de cover bij me op riep was koud, ongenadig, geen ontkomen aan. Het idee wat de cover bij me opriep klopte. De rillingen liepen over mijn rug. De cover dekte echt de lading. Goed en sterk gekozen.

Isabelle: De cover spreekt me zeker aan, ik zou geprikkeld zijn door het zien van deze cover in de winkel. Ik zou het boek vastnemen en de achterkant zeker lezen. Ik zou me wel iets anders voorstellen bij deze cover, het verhaal van het boek geeft voor mij iets anders weer dan wat ik aan de hand van de cover verwacht.

Petra: De cover vind ik heel mooi, de kleurstelling en de grote strop waaruit vogels of vlinders wegvliegen, heel bijzonder en nodigt zeker uit om op te pakken en de achterkant te lezen! De cover ademt onheil uit en dat is het boek ook, vind ik.

Danielle: Cover heeft mooie kleuren, en de strop wekt een vorm van beklemming op. Het gevoel wordt inderdaad wel uitgewerkt in het verhaal, zeker omdat de vrouwen op een zeer onaardige manier worden vastgehouden.

 

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent? Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?

Caro: Ik vond de schrijfstijl zeer vlot. De opbouw van het verhaal was spannend en dat bleef wel tot het einde zo, vond ik. Ook een boek waar je toch met wat vragen blijft zitten hoe de dochter reageert en wat er zal worden van Miranda.

Saskia: Heel opvallend vond ik de manier van schrijven: dit gebeurde vanuit het perspectief van Anouk. Alle overige personages zijn op een vertellende manier gedaan i.p.v. de ik-vorm.

Juanita: Qua personages vond ik het verhaal goed uitgewerkt, ik kon me goed inleven in de vrouwen. Al vond ik hen toch wel naïef soms, toen Joyce naar huis wilde wandelen i.p.v. met haar vrienden mee te gaan, zo dom! Maar wel noodzakelijk voor het verhaal natuurlijk. Doordat het boek zo spannend is en het in korte hoofdstukken geschreven is had ik moeite om het boek weg te leggen.

Marijo: De schrijfstijl is lekker vlot leesbaar zonder moeilijke toestanden. Het verhaal is goed opgebouwd. Je zit als het ware gevangen in het verhaal. Het sleept je mee en je kunt niet stoppen met een totaal verrast slot. Niet aan zien komen. Schokkend.

Isabelle: De schrijfstijl is heel vlot en aangenaam, het leest als een trein en ze weet de spanning goed op te bouwen. Het verhaal wordt goed opgebouwd en blijft boeiend. De hoofdpersonages worden gedetailleerd in beeld gebracht en bij beiden heb je het gevoel dat je meer over hen te weten wilt komen in het verhaal. Het plot zelf was geheel onverwacht maar sterk! Een einde dat je toch even doet verder mijmeren.

Petra: De schrijfstijl vind ik heel prettig, lekker korte hoofdstukken, duidelijke tijd en persoonsaanduiding. Leest als een trein! Heel goed plot en zeker heel anders dan verwacht! Heerlijk!

Danielle: De schrijfstijl van Karin is prettig, snel met korte hoofdstukken. Geen overdreven poespas met beschrijving van futiele details. Tevens zie je zeker al een groeiproces ten opzichte van de vorige boeken.

Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?

Caro: Ik heb het toch graag gelezen er kan hier gerust nog een vervolg opkomen denk ik, waar je het leven van Miranda en Angela verder verteld hoe zij omgaan met hetgeen hen overkomen is.

Juanita: Het boek heeft me van in het begin weten te boeien en mocht er een vervolg komen zal ik het zeker lezen, want ik ben uiteindelijk ook wel benieuwd hoe het verder gaat met Angela en Miranda.

Marijo: Natuurlijk heeft de auteur me kunnen raken. Bijzonder uniek boek. Zo vind je er niet zo veel. Ik had hoge verwachtingen van dit boek en het boek was boven verwachting. Dank je wel Karin Hazendonk voor dit pareltje.

Isabelle: Het verhaal omvat wel een aantal zaken waarover je verder gaat nadenken. Hoe je zelf zou reageren in bepaalde situaties en hier mee zou omgaan. Ze heeft me zeker in positieve zin geraakt. Mijn verwachtingen waren hoog doordat de cover en korte inhoud van het boek me zeker nieuwsgierig hebben gemaakt. Deze zijn zeker ingelost en positiever dan wat ik ervan verwacht had. Ik ga zeker in de toekomst nog meer van Karin Hazendonk lezen!

Petra: Ja, de auteur heeft mij zeker geraakt! In negatieve zin als ze mij laat zien hoe zulke verwrongen mensen er zijn zoals Sven en Kim (in mijn ogen dan, want ik houd zelf niet van geweld en zou heel anders keuzes maken). Maar in positieve zin omdat ik het weer een zeer goed boek vind! Mijn verwachting van dit boek is zeker uitgekomen: een zeer spannend boek dat leest als een trein en je wel even stil laat zijn zodra het boek uit is. Het zet je wel even aan het denken!!!

Danielle: Het lugubere gedeelte is mij zeker positief bevallen dit komt ook wel omdat ik graag horrorverhalen lees dus dat paste wel in mijn genre. Ik heb zelden verwachtingen van een boek. Ik ga er, ondanks dat ik de auteur ken, vrij in en vooral geen vergelijking leggen tussen andere boeken want elk boek is uniek als het standalones zijn. Het volgend boek van Karin komt gewoon weer op mijn lijstje, hoor.

 

Vragen aan de auteur
Karin Hazendonk nam ook deel aan de leesclub om vragen van de lezers te beantwoorden.

Juanita: Ik blijf me toch altijd afvragen waar de inspiratie vandaan komt? Is dat door thriller- of horror films te kijken of uit andere boeken of ….?

Karin: Ik kijk eigenlijk nooit televisie, hooguit een serie op Netflix of Videoland. Ik probeer iedere dag wel te lezen, maar daar haal ik mijn inspiratie niet uit. Lezen is rust en genieten. De inspiratie voor Ongenadig haalde ik uit een artikel in een online tijdschrift (inhoudelijk ga ik daar verder op in, wanneer iedereen het boek heeft gelezen) De rest ontstaat in mijn hoofd en als ik eenmaal aan het schrijven ben, gaat de fantasie aan het werk. (verder ben ik redelijk normaal, hoor.)

Marijo: Heb je er ooit over nagedacht om een serie te schrijven met steeds de zelfde hoofdpersoon?

Karin: Ik heb erover gedacht en ik denk er nog steeds over. Ik vind het best een lastige keus, want dan zou ik moeten werken met bijvoorbeeld een vast rechercheteam en dat is al zo vaak gedaan. Als ik echt iets origineels bedenk … wie weet.

Petra: Kun je de link tussen de cover en het verhaal uitleggen? Een strop komt niet letterlijk in het boek voor?

Karin: Omdat nog niet iedereen het boek heeft gelezen, zal ik je vraag kort beantwoorden. Een cover hoeft wat mij betreft niet letterlijk in een boek terug te komen. Een strop kan ook staan voor beklemmend, knellend. Je bent gevangen zonder dat er een uitweg is. Later zal ik nog uitgebreid op onze keuze voor deze cover terugkomen.

Saskia: Was dit het enige passende plot of had je voor dit verhaal meerdere scenario’s in het hoofd? Valt me namelijk op dat het verhaal het vooral van de psychologische aspecten, de verborgen boodschap en de spanning moet hebben.

Karin: Ik weet niet zo goed wat je met je vraag bedoelt. Ik neem aan dat een thriller het van de psychologische aspecten en de spanning moet hebben. Wat betreft de verborgen boodschap: ik denk dat iedere lezer daar anders tegenaan kijkt. Ik kan wel zeggen dat we heel bewust voor dit plot / dit einde hebben gekozen. Hadden we dat niet gedaan, dan was het plot heel voorspelbaar geweest en dat – vinden wij – gebeurt al heel vaak.

Saskia: Naar mijn idee kon het einde nog alle kanten opgaan. En inderdaad een te voorspelbaar plot zou ook zonde zijn geweest. Wel goed dat de lezer de kans krijgt om ook zelf over het einde na te denken. Het heeft mij hoe dan ook bezig gehouden.

Karin: Dat was ook onze bedoeling. Een boek dat nog een tijdje in je hoofd blijft zitten en geen boek dat je na het lezen dichtslaat en zonder nadenken de volgende pakt. Wij kunnen alleen maar hopen dat dat is gelukt.

Dan rest alleen nog het eindoordeel in punten:

Caro: 4
Saskia: 4
Juanita: 5
Petra: 5
Marijo: 5
Isabelle: 4
Danielle: 4

We sluiten de leesclub Ongenadig af met een gemiddelde 4.43, afgerond 4,5 ster.

Met dit verslag is de leesclub Ongenadig officieel tot een einde gekomen. Bedankt allemaal voor jullie medewerking aan deze leesclub!

Uitgeverij LetterRijn bedankt voor het beschikbaar stellen van de leesexemplaren en het mogelijk maken van deze leesclub.

 

Het laatste woord gaat natuurlijk naar Karin Hazendonk:

Alexander vroeg me om ook nog een stukje te schrijven over de leesclub en dat wilde ik natuurlijk heel graag doen.

Een leesclub vind ik altijd ontzettend spannend. Als je aan een boek werkt, is het toch een lange tijd je kindje en opeens wordt dat losgelaten in de lezerswereld. Lezers die daar een mening over hebben. Ik heb ontzettend genoten van deze leesclub en ik ben supertrots op al jullie positieve reacties. Dit ‘kind’ komt op zijn pootjes terecht.

Nogmaals wil ik iedereen bedanken voor jullie inbreng, vragen en meningen.

Thrillers & More, bedankt voor de perfecte organisatie van de leesclub en misschien tot een volgende keer.

Groet,

Karin

 

Miriam Bakker-van der Linden, Danielle Henssen & Alexander Roessen

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)