Vandaag is het de beurt aan Jiska Koenders van Pepper Books

1. Stel jezelf even voor, wie is Jiska Koenders?
Ik ben Jiska Koenders. Ik studeerde in 2010 af aan de opleiding Writing for Performance aan de kunstacademie. Vervolgens ben ik tot vorig jaar freelance schrijfdocent, manuscriptbegeleider en redacteur geweest. Nu werk ik als acquirerend redacteur. Ik boks, ik fiets, ik spring touwtje en dans. Verder hou ik van zwemmen, biertjes in de zon en sterke verhalen vertellen.

2. Bij welke uitgeverij werk je en hoe ben je daar terechtgekomen?
Ik werk bij uitgeverij Pepper Books. In 2016 heb ik negen maanden als freelancer voor Pepper Books gewerkt. Toen die klus klaar was zei Mariska Budding: ‘We laten je weten als er weer iets te doen is.’ Meestal hoor je dan niks meer. Maar Mariska stuurde me bijna wekelijks vacatures door en was enorm betrokken. In december 2017 appte ze ineens: zoek je nog een baan als acquirerend redacteur? En zo geschiedde.

3. Wat doe je precies? Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Dat wisselt nogal. Het ligt er een beetje aan welke periode het is. Moet de brochure af? Dan is het veel geregel met fotografen, auteurs, agenten, vormgevers en collega’s om alle informatie op tijd bij elkaar te krijgen. Moet er een boek naar de drukker? Dan moet ik vooral de planning in de gaten houden en zorgen dat persklaarmaker, zetter en corrector op tijd kunnen beginnen en klaar zijn. Maar nu zit ik in de periode van acquisitie voor volgend jaar en redactie voor auteurs van het najaar en meelezen met auteurs die nog aan het schrijven zijn. Dit betekent veel afspraken met grote feedbackrondes zodat auteurs verder kunnen, kopjes koffie met potentiele auteurs voor ons fonds en middagen van aaneengesloten redigeren.

4. Wat is jouw favoriete boek aller tijden?
Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert. Eerste liefde gaat nooit verloren. Dit was het eerste volwassenboek dat ik las en sindsdien lees ik het jaarlijks of blader er minstens in. Het is misschien niet het béste boek dat ik ooit las, maar wel mijn lijfboek. Die beukende zomer, de opwinding, de belofte van een leven – dit boek sleurde mij als puber in een saai dorp het leven door en uiteindelijk het dorp uit. Ik vind het knap als je dat kan, als schrijver.

5. Wie is jouw favoriete auteur?
Ik hou van lekkere vette verhalenschrijvers zoals Michael Cunningham, Paul Auster en Stephen King. Maar ook van droeftoeters zoals Ian McEwan en Salinger. En aan de andere kant de schrijvers die een plot durven los te laten zoals Thomas Verbogt. Ik bewonder enorm hoe hij een gevoel of een kort moment zo goed invoelbaar kan maken. En tegelijk dat ene moment, somber en hoopvol kan laten zijn.

6. Welke boeken gaan in jouw vakantiekoffer?
Ik wil nu eindelijk eens de biografie Born to Run van Bruce Springsteen lezen, mijn grote held. En De Meid, uit ons eigen fonds gaat mee. Ik vind het altijd een beetje flauw om in dit soort interviewtjes reclame te maken, dus dat omzeil ik een beetje, maar dit is echt waar. Ik kwam er nog niet aan toe het te lezen, maar ik vind Marlies een enorm leuke vrouw en ik bewonder haar nieuwsgierigheid in schrijven en de manier waarop zij research doet voor haar boeken. Dus ik ben erg benieuwd. En nu we het erover hebben: misschien wel een lekkere thriller voor erbij? Tips zijn welkom!

 

Een aantal auteurs waarvan de boeken bij Pepper Books worden uitgegeven: Marlies Allewijn, Yolanda Hadid, Masja van den Berg, Rob Hoogland en Natasza Tardio.

Leave a Reply

  • (not be published)