Titel: BeklemmingBeklemming
Auteur: Frank Thilliez
Serie: Henebelle & Frank Sharko #5
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Vertaling: Félice Portier
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 447
Recensie: Danielle

Franck Thilliez (Annecy, 1973) is een Franse thrillerauteur. Voordat hij ging schrijven, werkte hij in de informatietechnologie. In 2003 maakte hij zijn schrijversdebuut met Conscience animale, maar pas in 2005 maakte hij zijn Franse en tevens internationale doorbraak met La Chambre des morts (naar het Nederlands vertaald als Het gruwelhuis). Met dit boek startte Thilliez de serie met rechercheur Lucie Henebelle. In deze reeks verschenen ook nog Het einde van Pi (2007), Het weeshuis (2012), De schakel (2013) en Zwanezang (2016).
Van Het gruwelhuis zijn de rechten verkocht aan Duitsland en Italië. Het boek werd in 2007 in Frankrijk verfilmd.

Camille Thibault is politieagent in Noord-Frankrijk. Sinds haar harttransplantatie droomt ze iedere nacht over een levensechte vrouw in nood. Zou het een herinnering van haar donor kunnen zijn? Camille heeft nog maar één missie: uitvinden welk drama er heeft plaatsgevonden. Kort daarop worden Henebelle en Sharko thuis gebeld over een nieuwe zaak: een jonge vrouw, bijna blind, jarenlang in het donker vastgehouden, in een boom. Al snel leidt al het bewijs in de richting van de vrouwelijke politieagent in Noord-Frankrijk… Heeft Camille hier iets mee te maken?

Soms komt een boek voorbij waarvan je weet dat het, zonder ook maar iets ervan gelezen te hebben, meteen goed voelt. Beklemming is zo’n soort boek.

Triestheid komt voort uit de eenzaamheid van het hart.

Als we kennis maken met Camille lijkt het verhaal een simpele inhoud te krijgen. Een vrouw die op zoek is naar haar donor. Als vervolgens het rechercheteam Henebelle en Sharko een bijzondere vondst moeten gaan onderzoeken gaat er een heel andere wind waaien door het boek.

Frank Thilliez heeft een zeer verfijnde schrijfstijl die je laat voelen hoe elk personage, die met uiterste zorg wordt beschreven, zijn of haar momenten in het boek beleeft. Het gevoel alleen al is, zoals de titel al aangeeft, beklemmend te noemen.

Het hart zou herinneringen, karaktertrekken, voorkeuren doorgeven die niet van u maar van uw donor zijn. Dat wordt celherinnering genoemd.

Momenten waarbij je even moet stoppen met lezen omdat je de adem ontnomen wordt. Een verhaal met een hoger gelegen niveau waar je aandacht bij moet blijven omdat het in een hoog tempo wordt beschreven en je ook als lezer niet de kans krijgt om de rem erop te zetten. Het rechercheteam is als een doorgewinterde geoliede machine die precies weet wat te doen en hoe te handelen om je op het puntje van je stoel te laten zitten.

Beklemming is als een standalone te lezen, maar het is zeker een aanrader om ook andere boeken van deze serie te lezen want ze zijn gewoon heerlijk.

Leesplezier: 5
Plot: 4
Psychologie: 4
Schrijfstijl: 5
Spanning: 4,5
Originaliteit: 5

Ik geef Beklemming 4,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)