Titel: De voorbestemdenDe voorbestemden
Auteur: Lieven De Letter
Genre: Thriller
Uitgeverij: Houtekiet
Publicatiedatum: september 2018
Aantal bladzijdes.: 340
Recensie: Bianca  

Over de auteur:
Lieven De Letter (1968) studeerde audiovisuele communicatie en filmregie in Brussel en is manager marketingcommunicatie bij Belgacom. Hij schreef eerder al twee misdaadromans. Nostalgie (2012) werd genomineerd voor de Schaduwprijs, de Gouden Strop voor het beste debuut.  

Achterflap:
Céline, een eerstejaarsstudente aan de academie en kankerpatiënte, wordt vermist. Een voorbijganger heeft haar kleren en persoonlijke bezittingen op een strand gevonden, maar van het meisje zelf is geen spoor. Wanneer haar alleenstaande vader, Rob Walgraef, een afscheidsbrief in de bus krijgt, lijkt het een uitgemaakte zaak dat Céline zelfmoord heeft gepleegd en haar lichaam door de onderstroom is meegesleurd. Rob kan het verlies nauwelijks aanvaarden en brengt veel tijd door op Célines studentenkamer om er te rouwen en de echte redenen achter haar wanhoopsdaad te proberen achterhalen. 

Wanneer hij een tweede, cryptische afscheidsbrief in handen krijgt die eigenlijk voor een bevriende student bestemd was, begint hij te twijfelen. Zou het kunnen dat zijn dochter haar zelfmoord in scène heeft gezet? Al gauw blijkt hij niet de enige in het studentenhuis te zijn die gelooft dat Céline nog leeft. Zo verneemt Rob tot zijn afgrijzen dat zij verwikkeld is geweest in een schijnbaar zinloze aanslag waarbij verschillende slachtoffers zijn gevallen.  

Mijn mening:
De voorbestemden is een thriller waarin de psychologische gedachtegang van de mens hoogtij viert. Een (vermeende) zelfmoord en een aanslag zorgen ervoor dat je als lezer van het begin tot het eind de aandacht erbij moet houden, anders raak je al snel de draad kwijt.  

Lieven De Letter heeft een schrijfstijl die mij als lezer erg aanspreekt. Elk hoofdstuk is vanuit een ander personage geschreven, dit vergt soms wat meer inzet van de lezer daar er verwacht wordt dat je snel kunt schakelen en inzicht hebt in het verloop van het verhaal. De Letter heeft enorm veel aandacht besteed aan het uitwerken van de personages. Ieder mens is uniek is een uitspraak die hier elk personage meer dan toekomt. Tevens ben ik van mening dat er geen perfecte mensen bestaan, en “normaal” is ook een begrip wat iedereen anders interpreteert.   

De personages in De voorbestemden dragen ieder een berg bagage met zich mee, dit beïnvloedt hen in hun dagelijks functioneren, zelfs zo erg dat sommigen niet in staat zijn zich in onze heftige maatschappij staande te houden. Zeker vanuit mijn werkveld (psychiatrie) heb ik het boek met veel interesse gelezen. Vooral de machteloosheid, angst, het onbegrip en niet geloofd worden zijn zeer realistisch en invoelbaar neergezet. Gevangen zijn in je eigen lichaam, een gevoel wat je je niet kunt voorstellen als je het zelf nooit hebt ervaren lijkt mij.  

Eigenlijk kent De voorbestemden vooral slachtoffers, dit staat los van het feit of sommigen het verdienen dit te zijn. De ware toedracht van de aanslag en de gevolgen maken De voorbestemden tot een intrigerend verhaal met een gedeeltelijk open einde. Een einde wat voor mij niet helemaal bevredigend was, maar dat is een puur persoonlijk gevoel.  

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 3
Psychologie: 5  

De voorbestemden komt voor mij uit op een mooi gemiddelde van 4 sterren.  

Bianca 

  

 

Leave a Reply

  • (not be published)