Titel: Horen, Zien, Zwijgen Horen, Zien, Zwijgen
Auteur: J.D. Barker
Serie: Sam Porter #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Jan Pott
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 399
Recensie: Yfke

Cover
Weer een close-up van een vrouw. Ik vind het niet erg origineel.

Auteur
J.D. Barker (1971) begon zijn carrière als journalist en ghostwriter. In 2012 schreef hij zijn eerste roman, Forsaken, die een grote hit werd in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. De nabestaanden van Dracula-auteur Bram Stoker waren zo van het boek onder de indruk dat ze Barker vroegen als coauteur van een Dracula-prequel. Barker woont in Amerika met zijn vrouw Dayna.

Achterflap
Al ruim vijf jaar terroriseert een moordenaar de inwoners van Chicago. Zijn modus operandi is altijd dezelfde: hij straft zondaars door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong.
Wanneer op het lichaam van een verkeersslachtoffer een pakketje met een afgesneden oor wordt gevonden, weet detective Sam Porter twee dingen: 1) Dit is de moordenaar die hij zoekt, 2) hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden, de vijftienjarige Emory, voor zij aan uitdroging overlijdt. Op het lichaam van de moordenaar wordt ook een dagboek aangetroffen dat Emorys locatie prijsgeeft. Maar iets blijft aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En is de overleden man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt de echte killer nog vrij rond?

Mijn mening
In het verhaal op de achterflap tref je al zoveel mysterieuze aspecten aan dat dit boek niet anders dan een stevige thriller kan zijn. En dat is het ook.

Horen, Zien, Zwijgen (oorspronkelijke titel: The Fourth Monkey) is door het rappe tempo, de vele raadsels, de afwisseling van perspectief tussen Sam Porter, Emory en de moordenaar, en de vlotte schrijfstijl van J.D. Barker een echte pageturner. Denk je net dat je weet waar het verhaal heengaat, dan is er weer een bocht in de weg en dacht je dat die bocht naar links ging, dan gaat hij plotseling naar rechts. Ik laat me graag verrassen bij thrillers en dat is Barker zeker gelukt. Ook met het verrassende dagboekverhaal, dat bij vlagen echt bizar is.

De manier waarop Sam Porter en zijn partner Nash met elkaar praten toont direct aan dat ze elkaar al lang kennen en aan elkaar zijn gewaagd, maar ik moest er wel even aan wennen. In het begin voelde het aan alsof de auteur hen wel erg jolig liet doen en dat werkte voor mij storend. Gaandeweg werd het prettiger en zeker met de toenemende gruwelijkheden was dit stukje (donkere) humor in de vorm van hun dialogen een welkome afwisseling.

Het boek heeft een paar voorspelbaarheden en vraagt soms om wat suspension of disbelief, maar dat is bij lange na niet overheersend en zou niemand tegen moeten houden om deze lekkere thriller op te pakken.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef Horen, Zien, Zwijgen een solide 4 sterren.

~Yfke Brandhout

Leave a Reply

  • (not be published)