Titel: VerpestVerpest
Auteur: Liesbeth van Kempen
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 305
Recensie: Alexander

Over de auteur
Liesbeth van Kempen werd met haar debuut Gevaarlijk spel genomineerd voor de Hebban-debuutprijs. Zij is mede-oprichter van Moordwijven, een collectief van thrillerauteurs. (uitgeverij De Fontein)

Het verhaal
Wanneer coach Barbara in Frankrijk een workshop verzorgt heeft ze al snel in de gaten dat de zeven deelnemers een gedeeld verleden hebben. De onderlinge sfeer is vijandig en ondanks Barbara’s verwoede pogingen komen ze niet nader tot elkaar. Wanneer gedurende de week steeds meer deelnemers verdwijnen wordt duidelijk dat het verleden de zeven in rap tempo en niet zonder gevaar inhaalt. In een race tegen de klok moet de waarheid achterhaald worden.

Mijn mening
Het verhaal begint met de uiteenzetting van een scenario dat als het zwaard van Damocles boven de rest van het verhaal blijft hangen: je weet dat er iets staat te gebeuren en je weet dat degene die dit gepland heeft genadeloos wil toeslaan. Zeven stoelen, zeven personen, wraak.

Stumpers. Kijk ze nou zitten. Mijn zeven geitjes.

De nietsvermoedende coach Barbara de Korte krijgt een verzoek om een workshop te geven aan zeven personen, de opdrachtgever van dit verzoek wil echter niet dat zijn naam bekend wordt gemaakt aan de deelnemers. Barbara wordt vooraf volledig betaald en langzaam druppelen de deelnemers van uiteenlopende karakters binnen. Zonder ervan op de hoogte te zijn gesteld blijken de deelnemers een gezamenlijk verleden te hebben, een die de workshop onder hoogspanning zet. Al snel haken de eerste deelnemers af en langzaamaan volgt de rest. Daarvoor in de plaats verschijnen er mysterieuze poppetjes. Wat is hier aan de hand? Waarom heeft de opdrachtgever juist hen uitgekozen?

Ik ben niemand, ik ben niets.

Ik ben eenzaam tot op het bot.

Tijdens het lezen van Verpest kreeg ik bij vlagen het gevoel in een Agathie Christie verhaal beland te zijn. Een voor een vallen de deelnemers onder mysterieuze omstandigheden weg. Een korte vergelijking met And then there were none van Agathie Christie is dan ook zo gemaakt, zonder daarmee het verhaal tekort te doen. De plot zit goed in elkaar en is goed en spannend opgebouwd, de thematiek beklemmend. De karakters zijn sterk neergezet, waardoor je of een hekel aan ze krijgt of met ze meeleeft en je ook begrip lijkt te kweken voor de dader. Door de verschillende verhaallijnen lijkt het alsof alle kanten van de gevolgen van pesten behandeld worden: van pester, tot gepeste, tot de zich soms machteloos voelende omgeving, wat tot gevolg heeft dat je ook met alle kanten mee kan leven.

Verpest heeft mij niet alleen niet weten te vermaken maar ook daadwerkelijk weten te raken. De afronding komt heel persoonlijk over en komt hard binnen. Een boek dat je met een onbestemd gevoel dichtslaat en dat mij met sommige zinnen heeft weten te ontroeren.

Verpest is een goed verhaal verpakt in een spannende thriller.

Ik geef 4 sterren voor Verpest.

Alexander

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)