Titel: Horen, zien, zwijgen Horen, zien, zwijgen
Auteur: J.D. Barker
Serie: Sam Porter #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Jan Pott
Publicatiedatum: Januari 2019
Aantal bladzijdes: 399
Recensie: Manon & Leontine

Cover
Leontine: Op de cover staat een foto van een meisje, met daaroverheen de titel in grote zwarte letters. Voor mij is dit een cover die opvalt in de boekenwinkel.

Auteur
J.D. Barker is een internationale auteur van thrillers. Vaak zitten de volgende elementen in zijn boeken: horror, misdaad, mysterie, sciencefiction en het bovennatuurlijke. Horen, zien, zwijgen is zijn debuut in Nederland.

Achterflap
Al ruim vijf jaar terroriseert een moordenaar de inwoners van Chicago. Zijn modus operandi is altijd dezelfde: hij straft mensen door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong.
Wanneer op het lichaam van een verkeersslachtoffer een pakketje met een afgesneden oor wordt gevonden, weet detective Sam Porter dat dit de moordenaar is die hij zoekt. Hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden. Er volgt een zenuwslopende race tegen de klok, maar iets blijft aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk?

Onze mening
Manon: Wanneer rechercheur Sam Porter, die tijdelijk met verlof is, bij een dodelijk ongeluk wordt opgeroepen, snapt hij in eerste instantie niet waarom. Totdat ze zien wat het verkeersslachtoffer bij zich droeg: een pakketje met daarin een oor. Porter denkt: Eindelijk heb ik de moordenaar te pakken die Chicago al vijf jaar in zijn greep houdt. De moordenaar die ook wel bekend staat als de moordenaar van het vierde aapje. Zijn modus operandi is altijd hetzelfde: hij ontvoert kinderen om de ouders te straffen. De ouders ontvangen na een dag een pakketje met een oor van hun kind, daarna de ogen en tenslotte de tong.
Ook had de man een dagboek bij zich en al snel wordt duidelijk dat hierin het leven van de moordenaar wordt opgetekend. Porter hoopt hierdoor meer inzage in zijn leven te krijgen en zijn laatste slachtoffer te vinden voor de tijd op is. Een mens kan nu eenmaal niet lang zonder water.
Al snel komen ze erachter wiens kind is ontvoerd en begint de strijd tegen de tijd. Porter betwijfelt of het ongeluk wel een ongeluk was en of het verkeersslachtoffer wel de kille seriemoordenaar was. Porter heeft ook nog een strijd met zijn eigen demonen te voeren; hij was niet voor niets met verlof.

Leontine: Horen, zien, zwijgen is de Nederlandse titel voor The Fourth Monkey. En dan heb je er wel een beeld bij; de aapjes die overal te verkrijgen zijn. Rechercheur Sam Porter is al een aantal jaar op zoek naar een seriemoordenaar. Deze moordenaar ontvoert eerst een kind, en vervolgens stuurt hij de familie een oor, vervolgens de ogen en als laatste de tong. Als er een 15-jarig meisje wordt vermist, weet Sam dat hij snel moet handelen. Maar dan lijkt het erop dat de moordenaar zelfmoord pleegt. Maar klopt dit wel?

Ze keken naar me zoals ouders naar hun kinderen horen te kijken. Met trots. Hun zoon, hun leven. Ik keek naar hen en stelde me voor dat hun hals openlag van oor tot oor, dat het bloed uit de wonden kolkte en plassen vormde in het gras.

Manon: De heer Barker heeft een fijne thriller afgeleverd. Hij neemt je mee in de race tegen de klok die Porter en zijn team ondernemen om alle puzzelstukken in elkaar te zetten. Fragmenten uit het dagboek van de kille seriemoordenaar laten je zien in welke omstandigheden hij is opgegroeid. Bij deze gedeeltes ging ik mij toch af en toe afvragen hoe de auteur zelf is grootgebracht! Ondanks de dikte van het boek, voelde het zeker niet als een dik boek. J.D. Barker heeft zo’n vlotte schrijfstijl dat je werkelijk door het boek vliegt. Ik vond het gewoon jammer dat het uit was. Alhoewel het einde potentie geeft voor een vervolg met Sam Porter en zijn team.

Leontine: Bij het lezen van de achterflap werd mijn aandacht getrokken door het enigszins lugubere gegeven van een ontvoering en het verminken van de lichamen. Ik houd wel van dit soort boeken. En J.D. Barker heeft mij niet teleurgesteld. Wat een goed boek is dit! En tegelijkertijd is dat een enorme valkuil voor een recensent, want in je enthousiasme geef je wellicht veel te veel weg.

Als ik mijn mes had gehad, had ik de man de keel door kunnen snijden en zijn bloed laten lopen alsof je een kraan openzette. Ik wist dat ik snel was. Zou ik snel genoeg zijn?

De spanning is voelbaar door het hele verhaal. Er wordt vanuit twee perspectieven geschreven: het heden, waarin Sam Porter en zijn team op zoek zijn naar het vermiste meisje. En dan hebben we het dagboek dat wordt gevonden bij het verkeersslachtoffer. Ook daar loopt spanning als een rode draad doorheen.
Dit boek is gruwelijk, spannend, en enorm moeilijk weg te leggen. Vooral het dagboek heeft me gevangen. Door de korte hoofdstukken en het verspringen van het perspectief, houdt Barker de aandacht van de lezer wel vast.

Manon:
Spanning: 4
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Eindscore: 4,5 ster.

Leontine:
Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Ik geef Horen, zien, zwijgen 5 sterren. En ik ben heel benieuwd naar wat deze schrijver nog meer uit zijn mouw kan schudden.

Leave a Reply

  • (not be published)