Titel: Operatie WinterlongOperatie Winterlong
Auteur: Mason Cross
Serie: Carter Blake #3
Genre: Thriller
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Pieter Janssens
Publicatiedatum: augustus 2018
Aantal bladzijdes: 444
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Mason Cross (1979) debuteerde succesvol met Jachtseizoen. Een kortverhaal van Cross werd genomineerd voor de Get Britain Reading Award. Cross woont in Glasgow met zijn vrouw en drie kinderen. Operatie Winterlong is inmiddels alweer de derde Blake Carter thriller.

Achterflap:
Het is vijf jaar geleden dat Carter Blake de topgeheime operatie Winterlong van de regering verliet. Toentertijd sloten ze een deal: hij hield zijn mond over wat de regering uitspookte, en in ruil daarvoor zouden zij hem met rust laten. Maar als er een oud-collega vermoord wordt, weet Blake dat de deal van tafel is. Winterlong heeft zijn pijlen op Carter Blake gericht…

Mijn mening:
Na het lezen van zowel Het jachtseizoen en De samaritaan was ik Carter Blake nog zeker niet beu en begon fanatiek aan Operatie Winterlong.
Carter Blake, een onsterfelijke held, lijkt nu zelf slachtoffer te moeten worden vanwege het verleden. Een verleden wat hem nooit met rust zal laten.
Het werk van Carter Blake draait om mensen zoeken die niet gevonden willen worden, maar dat geldt vooral ook voor hemzelf. Wanneer hij benaderd wordt om een persoon op te sporen die binnen het bedrijf Moonola buiten zijn boekje is gegaan, besluit hij de opdracht aan te nemen, zich niet realiserend dat hij hiermee zichzelf aan de schandpaal dreigt te nagelen.

Blake was een meester in de nauwgezette meester in de kunst van het ontraadselen van de misleidende tactieken van een willige prooi. Misschien werd hij er vrolijk van dat hij nu eens aan de andere kant van de vergelijking stond.

Er ontstaat een ware klopjacht met vooral veel actie, voor uitwerking van de personages is in dit deel amper ruimte en dat is jammer. Van het begin tot het eind is het een race tegen de klok, stilstaan kost je letterlijk de kop.

Operatie Winterlong is voor mij een thriller waar het teveel draait om pure actie en te weinig om de personages, me wel realiserend dat de fans van actiethrillers hiervan zullen smullen. Dit is puur een kwestie van smaak. Voor mij houdt de Carter Blake serie nu op want ik merk dat ik er echt wel klaar mee ben. Dit ligt overigens zeker niet aan de schrijfstijl van Mason Cross want de scenes zijn zo realistisch geschreven dat ik het gevoel had zelf in de denderende trein te zitten, alsof je meespeelt in een actiefilm op zoek naar avontuur.

Operatie Winterlong krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)