Titel: Dwaalspoor Dwaalspoor
Auteur: Caleb Roehrig
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Van Goor
Vertaling: Sandra C. Hessels
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Yfke

Auteur
Caleb Roehrig
is een schrijver en televisieproducent uit Ann Arbor, Michigan. Zijn ervaring in realitytelevisie komt hem goed van pas bij het schrijven van zijn boeken. Als hij niet schrijft, is hij aan het reizen.

Achterflap
Rufus Holt beleeft de ergste nacht uit zijn leven. Het begint met zijn ex-vriend Sebastian die opeens opduikt, de jongen die op zijn hart ging staan alsof het een sigarettenpeuk was. Juist als Rufus verder wil gaan met zijn leven, wil Sebastian met hem ‘praten’. Erger wordt het niet, toch?

Maar dan krijgt Rufus een telefoontje van zijn zus April, die hem smeekt om hulp. Rufus en Sebastian vinden haar onder het bloed en met een mes in haar hand – naast het dode lichaam van haar vriendje Fox Whitney.
April zweert dat ze Fox niet vermoord heeft, maar Rufus kent haar goed genoeg om te weten dat ze hem niet de hele waarheid vertelt. April heeft echter iets wat Rufus nodig heeft en in ruil daarvoor wil ze zijn hulp. Behalve de jongen die hij wil haten – maar waar hij nog steeds van houdt – heeft Rufus niemand die hij in vertrouwen kan nemen tijdens die ene nacht waarin hij de onschuld van zijn zus moet bewijzen. Of moet sterven…

Mijn mening
Rufus heeft een rotavond die op het punt staat te veranderen in de langste nacht van zijn leven. Daar val je zo goed als middenin; net een verontrustend telefoontje van zijn zus gehad, terwijl zijn ex-vriendje naast hem staat en met hem wil praten. Op het telefoontje volgt een speurtocht naar de waarheid die met recht de titel ‘Dwaalspoor‘ heeft. Verwarring en leugens spelen de hoofdrol. Ik had werkelijk geen idee hoe het zat tot op het laatste moment, wat me niet vaak overkomt.

Je kunt duidelijk merken dat Caleb Roehrig in de televisiewereld werkt. Vaak lezen de hoofdstukken waarin Rufus probeert de waarheid te ontdekken en een oplossing te vinden voor de problemen die in zijn eigen leven spelen als scenes uit een spannende tv-serie voor jongeren.

Persoonlijk denk ik dat dit de uitdieping van de personages niet per se ten goede komt, ook al blijft het tempo zo wel lekker in het verhaal. Omdat alles zich in het hier en nu afspeelt, in een en dezelfde nacht, en alles vanuit Rufus’ oogpunt, is er niet veel tijd om andere personages meer dan oppervlakkig te leren kennen. Dat is niet heel erg, zo zijn ze alleen wat stereotype figuren. De verwende rijke jongeren, de continu getreiterde eenling met geldproblemen, dat werk.

Wat echter weer heel goed uitpakt, is de beschrijving van Rufus’ karakter en belevingswereld. Omdat zijn ex Sebastian voortdurend bij hem is, kom je ook veel over hun relatie te weten en is daar veel ontwikkeling. Ik hou best van romantiek in boeken, zeker als het niet onder de standaard ‘jongen ontmoet meisje’ valt, en die van Rufus en Sebastian is een fijne tweede verhaallijn.

Iets anders dat Caleb Roehrig ook heel goed doet, is de beschrijving van locaties. Vooral de manier waarop hij de veranderende nachtlucht en mistige straten beschrijft die Rufus en Sebastian moeten doorkruizen vond ik prachtig.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

Uiteindelijk heb ik Dwaalspoor heel graag gelezen en, hoewel de oppervlakkigheid van de andere personages voor mij voldoende is voor een ster minder, kom ik voor dit boek uit op ruim 3,5 ster.

Calebs volgende boek, Death Prefers Blondes (Nederlandse titel nog niet bekend?), heb ik trouwens al besteld.

Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)