Stille angst

Titel: Stille angst
Auteur: Robert Bryndza
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Willeke Lempens
Publicatiedatum: oktober 2023
Aantal bladzijdes: 368
Recensie door: Leontine

Cover
Een cover zoals we die kennen van Bryndza, met een grote titel en de naam van de auteur. Een duidelijke thriller.

Auteur
Robert Bryndza werd in Groot-Brittannië geboren, en woont tegenwoordig in Slowakije met zijn partner. Zijn boeken met Erika Foster in de hoofdrol zijn over de hele wereld bestsellers. Het eerste boek met Erika Foster in de hoofdrol is Het meisje in het ijs. Vallend duister is het derde deel in de Kate Marshall serie.

Achterflap/samenvatting
Drie mensen kunnen best een geheim bewaren. Zolang twee van hen dood zijn.

Toen dokter Maggie trouwde met een zoon uit de invloedrijke familie Kendall, wist ze dat het gezin geheimen had – alle families hebben die. Maar ze had niet verwacht dat het grootste geheim zou worden bewaard door de man van wie ze hield.

Wanneer haar echtgenoot Will wordt doodgeschoten in hun huis in Londen, denkt Maggie dat hij het slachtoffer is van een fataal afgelopen inbraak. Dan vertelt de politie haar het schokkende nieuws dat Will zelf de trekker heeft overgehaald. Maggie wordt verteerd door verdriet, maar twijfelt aan deze verklaring: ze weet zeker dat Will niet suïcidaal was.

Na de begrafenis reist Maggie af naar hun vakantiehuis op Tišina, een klein Kroatisch eiland, om Londen te ontvluchten en Wills bezittingen op te ruimen. Daar ontdekt ze dat het ‘s zomers zo paradijselijke eiland in de winter een heel andere plek is. Al snel gebeuren er vreemde dingen in huis, Maggie voelt zich overal bespied en onveilig. En dan ontdekt ze dat Wills duistere geheim verband houdt met iemand uit zijn verleden, en zal ze moeten vechten voor haar eigen leven.

Mijn mening
Een standalone van Robert Bryndza, dat zijn we niet gewend. Dus het was even wennen om een boek te lezen zonder Erika Foster of Kate Marshall. In Stille angst maken we kennis met trauma-arts Maggie Kendall. Op een avond wordt haar man de ER binnengebracht met een schotwond en hij overlijdt. Zelfmoord volgens de politie maar Maggie kan dit niet geloven. Ze waren zo gelukkig. Als Maggie naar hun vakantiehuis op een klein eiland in Kroatië gaat om even tot zichzelf te komen, voelt ze zich niet op haar gemak. Als er dan ook nog onverklaarbare zaken gebeuren, blijkt Maggie in een spinnenweb te zitten. En zal ze alles op alles moeten zetten om te overleven.

Stille angst is weer een boek met een enorme vaart erin. Zelfs nog meer dan bij de series over Erika Foster en Kate Marshall. Soms is er voor mij iets te veel actie en mis ik bepaalde rustmomenten. Die actie maakt het af en toe ook wat ongeloofwaardig. Toch zorgt de actie er ook voor dat de spanningsboog gespannen blijft en dus wil je wel doorlezen. De climax aan het eind voelde wat abrupt en voorspelbaar. Voor mij mogen er dus wel wat rustmomenten in om rustig de draadjes te verbinden. Nu was het een grote rollercoaster.

Al met al heb ik enorm genoten van deze standalone. Het leest zo makkelijk. Bryndza heeft dit boek bijna filmisch geschreven. Je hoort de golven, je voelt de angst als Maggie geluiden hoort, en je voelt de pijn van het verdriet. Gewoon een goed boek om te lezen. Geen hoogdravend proza, maar gewoon lekker.

Spanning: 5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef Stille angst 4 sterren.

Leontine

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)