Titel: De Ontdekking
Auteur: Harlan Coben
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Jan Pott
Publicatiedatum: maart 2019
Aantal bladzijdes: 414
Recensie: Manon

De ontdekkingAuteur
Harlan Coben is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zijn boeken zijn keer op keer wereldwijde bestsellers. Naast standalones schrijft hij ook thrillers over sportmakelaar en privédetective Myron Bolitar. Coben woont in New Jersey met zijn vrouw en vier kinderen. (bron: www.boekerij.nl)

Achterflap
Als zijn dochter Paige aan de drugs raakt en van huis wegloopt, doet Simon er alles aan om haar te vinden. Zijn zoektocht voert hem naar een duistere onderwereld vol drugs en criminaliteit. Dan blijkt dat Paige niet de enige verdwenen jongere is. Samen met privédetective Elena Ramirez komt Simon op het spoor van een sekte-achtige organisatie: De Schitterende Waarheid.

Kunnen Simon en Elena de schimmige praktijken van de Schitterende Waarheid ontmaskeren? Zal hij zijn dochter ooit levend terugzien? En waarom lijkt er een verband te bestaan tussen de sekte en zijn eigen vrouw?

Mijn mening
Een boek van Coben, daar ben ik gewoon dol op. Ik hou van zijn schrijfstijl. Op een of andere manier zit je gelijk in het verhaal en de hoofdpersonen komen tot leven. Alsof je ze al heel lang kent, Coben verstaat die kunst. Zo ook bij De Ontdekking waar het verhaal start met Simon die in Central Park (New York) op een bankje zit en wacht totdat hij zijn oudste dochter Paige ziet. Hij wil haar zien, maar vooral redden van de drugs die haar in zijn greep houdt en Aaron, die haar van drugs voorziet. Vanaf daar rolt het verhaal van het een in het ander en dat houd je constant alert; hoe passen de puzzelstukjes in elkaar?
Bijvoorbeeld Ingrid, de vrouw van Simon, wordt neergeschoten door een junkie. De vraag is vooral: waarom? Waarom zij? En wat heeft Elena, de privédetective, met dit alles te maken? Zij heeft opdracht om een vermiste jongen op te sporen. Een jongen uit een hele andere staat van de VS. Wat hebben Paige en die jongen met elkaar te maken? Is het de drugs of toch de sekte De Schitterende Waarheid? Deze sekte speelt een niet onbelangrijke rol in deze complexe puzzel.

Simon durfde er een eed op af te leggen dat hij de kogel langs zijn neus voelde suizen en dat hij het sissen van de lucht hoorde toen de kogel hem passeerde.

Zoals ik al heb laten merken, behoort Harlan Coben tot één van mijn favoriete schrijvers.

Hij kan je tot op de allerlaatste bladzijde meezuigen in het verhaal en het laatste puzzelstukje dan pas op zijn plaats laten vallen. Ook in dit boek heeft hij dat weer waargemaakt. De ontdekking heeft mooie, korte hoofdstukken, het verhaal vertelt zich bijna vanzelf.

Het licht was uit, zodat hij alleen het silhouet naast het bed zag. Hij verstijfde op de drempel en sperde zijn ogen open. Hij legde zijn hand voor zijn mond, maar zijn gesmoorde kreten waren nog altijd te horen. Hij voelde dat hij de macht over zijn knieën verloor.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

4,5 ster voor De ontdekking.

Manon

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)