Titel: Gouden Kooi
Auteur: Camilla Läckberg
Serie: Faye #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaling: Elina van der Heijden
Publicatiedatum: April 2019
Aantal bladzijdes: 368
Recensie: Danielle

Camilla Läckberg (Fjallbäcka, 1974) is een Zweedse auteur en van huis uit econoom. In enkele jaren tijd is ze uitgegroeid tot een van de bestverkopende Zweedse thrillerauteurs. Haar misdaadromans over Patrik Hedström en Erica Falck kregen voortdurend lovende kritieken en vonden hun weg naar een groot en internationaal lezerspubliek. Läckbergs thrillers spelen zich af in en rondom Fjällbacka, gelegen aan de Zweedse westkust en tevens de geboorteplaats van de auteur. In 2002 debuteerde ze met IJsprinses (Isprinsessan). Daarna schreef ze bijna elk jaar een nieuwe misdaadroman in de serie Hedström-Falck. In 2014 verscheen haar negende thriller en eerste standalone, Lejontämjaren, dat werd vertaald als Leeuwentemmer. Läckberg schreef ook kinderboeken met Super Charlie in de hoofdrol, en ze heeft twee kookboeken op haar naam staan.

Voor de buitenwereld lijkt het of Faye alles heeft: een perfecte man, een geliefde dochter en een luxeappartement in de meest chique wijk van Stockholm. Maar duistere herinneringen uit haar jeugd in Fjällbacka achtervolgen haar en ze voelt zich steeds meer gevangen in een gouden kooi. Ooit was ze een sterke vrouw met ambities, maar voor Jack heeft ze alles opgegeven. Als hij haar verlaat, stort haar hele wereld in. Ineens heeft ze helemaal niets meer. Eerst is ze radeloos, maar dan besluit ze zich niet zomaar gewonnen te geven en beraamt ze een meedogenloos wraakplan.

Met haar vele trouwe fans van de boeken met Erica en Patrik waagt Camilla het zo nu en dan om een standalone te schrijven, alhoewel naar eigen zeggen deze ook weer kan uitgroeien tot een serie. Als dit dan je eerste boek is dat je van haar gaat lezen zijn de verwachtingen dan ook stukken lager dan die van haar trouwe fans.

Faye wordt op een dag geconfronteerd met het feit dat haar man haar heeft ingeruild voor een ander. Faye, die tijdens de relatie met Jack alles heeft opgegeven van haar ‘eigen ik’, voelt zich bedrogen en is in de eerste periode helemaal lamgeslagen.
Dan komt haar verleden naar boven en samen met dit verleden ook haar duistere kant.
Wraakgevoelens komen naar boven en er is maar één doel en dat is het leven van Jack kapotmaken.

Viktors woorden galmden nog in mijn oren. ‘Ik weet wie je bent. De vraag is of hij het ook weet…..’

Het spelletje begint en Camilla schuwt hierin geen enkele methode om het verhaal duidelijk vanuit Faye’s ogen te laten verlopen. Een mooie combinatie in het verhaal wordt gemaakt door het verleden samen te laten vloeien met het heden. Hierin speelt haar vriendin Chris een grote rol. Twee dames die al veel hebben meegemaakt in hun leven en lief en leed dan ook blijven delen ook op de moeilijke momenten van het leven.

Camillla heeft een indringende romantische thriller neergezet met een vleugje erotiek maar bovenal een duidelijke boodschap dat Faye zich niet zomaar aan de kant laat schuiven. Aan het einde ligt er nog een nieuwe wending die je wel enigszins voelde aankomen maar het past bij het verhaal en zorgt ervoor dat je zeker het aangekondigde tweede deel wilt lezen.

Ik geef Gouden Kooi 4 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)