Titel: Pain au chocolat Pain au chocolat
Auteur: Ellen De Vriend
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: April 2019
Aantal bladzijdes: 229 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Ellen De Vriend (Vlissingen) werkt al jaren als journalist & eindredacteur van dag- en weekbladen. Ze schreef in 1998 haar eerste boek ‘Scheepsbergers in actie op de Westerschelde’. Daarna volgden verhalenbundels waarvan ‘Ons bin de leste’ over de laatste vrouwen in streekdracht in 2010 het meest succesvol was. Ook schreef zij een aantal reisboeken over de Cariben. Haar thrillerdebuut ‘Bitterzoet’ verscheen in 2013 . Daarna volgde YA-thriller ‘Crush’ in 2014 bij Uitgeverij Link. In november 2015 tekende De Vriend een contract bij Karakter Uitgevers, waar haar eerste thriller ‘Vermist’ in juni 2016 verscheen. Inmiddels is Pain de chocolat alweer haar vierde thriller.

Achterflap:
Nadine en Mark King zijn alle verplichtingen en het gehaast in Nederland beu en verhuizen met hun vier dochters naar de Franse Auvergne. Daar hebben ze een kleine camping op het platteland overgenomen, omgeven door weilanden, heuvels en bossen. Er ligt een prachtig leven in het verschiet, maar er moet nog veel gebeuren. De oproep om een paar weken mee te komen helpen tegen kost en inwoning levert een gezellige groep op, maar ook mensen die ze liever niet hadden ontvangen… Nadine krijgt de schrik van haar leven als hun nieuwe hulp zich meldt op de camping. Ze kent hem en weet waarvoor hij komt. Het gaat om een gebeurtenis die ze altijd voor Mark heeft verzwegen. En dat wil ze graag zo houden…

Mijn mening:
Mark en Nadine King besluiten samen met hun vier kinderen het drukke gehaaste leven in Nederland achter zich te laten om in Frankrijk een camping te gaan runnen. Mark en Nadine willen een lang gekoesterde droom najagen maar vooral de oudste dochter Nora, in de puberteit, heeft geen vrede met de grote stap en verzet zich daar waar ze maar kan.
Mark en Nadine maken sterk de indruk een stabiel huwelijk te hebben en ook het in toom houden van de vier dochters gaat hun zo op het eerste gezicht makkelijk af.

Toch blijkt al snel dat het leven van Nadine verre van stabiel is verlopen en dit heeft zijn sporen duidelijk na gelaten. De bewuste keuze om over haar verleden te zwijgen lijkt haar op te gaan breken.
Langzaamaan brokkelt het harnas van Nadine af en komt de ware aard naar boven. Je vraagt je af hoe ze dit allemaal stil heeft weten te houden.

Ouder worden heeft meer voeten in de aarde dan ik vroeger dacht. Je waardeert het pas als het er niet meer is en het wordt nooit meer zoals het was. Even blijf ik nog genietend staan, terwijl het warme water over mijn lichaam stroomt.

Maar goed, vroeg of laat val je door de mand en zal je schoon schip moeten maken, en dit gaat zeker niet zonder slag of stoot. Ook Mark heeft de nodige tegenslagen gekend, hier wordt het een en ander over uitgelicht en naar mijn idee is dit een lijn in het verhaal die niet helemaal uit de verf is gekomen, maar desondanks heeft dit de loop in het verhaal niet negatief beïnvloed. Het had wel meer toe kunnen voegen dan het daadwerkelijk heeft gedaan.

Pain au chocolat is een prettige, makkelijk lezende Ik vertrek-thriller die maar weer eens duidelijk maakt dat elk huisje zijn kruisje draagt.
De schrijfstijl van Ellen De Vriend is qua thriller zeker op spanningsgebied beter geworden. De spanningsboog blijft veel langer gespannen en de onderhuidse spanning is beter voelbaar.
De ontknoping is voor mij niet helemaal geruststellend en biedt zeker wel mogelijkheden tot een vervolg. Er blijven nog onbeantwoorde vragen die ervoor zorgen dat ik het boek niet met een gerust hart heb dichtgeslagen.

Ellen De Vriend heeft met Pain au chocolat een Ik vertrek-verhaal neer gezet waar niets is wat het lijkt.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Psychologie: 4
Plot: 3

Pain au chocolat komt zo op een mooie 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)