Titel: De droneDe drone
Auteur: Unni Lindell
Serie: Marian Dahle #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Vertaling: Carla Joustra en Kim Snoeijing
Publicatiedatum: Juli 2019
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Amanda

Auteur
Unni Lindell woont en werkt in Oslo. Haar werk is in vele landen vertaald en voortdurend in bestsellerlijsten te vinden. Van haar boeken werden wereldwijd meer dan zes miljoen exemplaren verkocht. Unni Lindell is met recht de Noorse Queen of Crime. De drone werd in 2018 bekroond met de prestigieuze Rivertonprisen, de prijs voor de beste Noorse thriller.

Achterflap
In een verlaten militair kamp staat een man die een drone over het omringende bos laat vliegen. Hij filmt de omgeving, terwijl de zon langzaam ondergaat. Wanneer de drone over een open plek vliegt verschijnt er plotseling een tent op het scherm, met een vrouw erbij. Ze is alleen. Weet ze wel dat ze haar tent heeft opgezet op de plek waar vijf jaar geleden een gruwelijke moord is gepleegd?
Na een ongeluk anderhalf jaar geleden is politieagent Marian Dahle weer volledig aan het werk. Cato Isaksen zet haar op een moordzaak: er is een lijk aangetroffen in een tent. Tijdens het onderzoek ontmoet ze de zestienjarige Agnes. Wat Marian niet weet, is dat Agnes om een heel speciale reden van plan is om te gaan kamperen op een levensgevaarlijke plek.

Mijn mening

Be successful, it drives people crazy, was haar motto geweest als student.

De drone is het tweede deel met Marian Dahle in de hoofdrol. Prima te lezen zonder het eerste deel, er wordt geregeld iets teruggehaald uit het eerste deel. Marian is een bijzonder personage, erg bijzonder zelfs. Ik moest ook echt even aan haar wennen. Een politieagente met een roerig verleden. Haar gedachten, ideeën en handelingen zijn geregeld erg warrig en springen van hot naar her. Hierdoor is het soms ook wat lastig te volgen. Neem dan daarbij ook nog de zestienjarige Agnes, die minstens net zulke warrige gedachten en acties heeft en je bent geregeld het spoor bijster.

De hoogste krijgskunst is je vijand onder de duim te houden zonder te vechten.

Een leuk verhaal, veel hedendaagse onderwerpen, zoals het gebruik van drones, ‘anders’ zijn dan anderen en dit ‘moeten’ verstoppen. Maar ook is er een grote rol weggelegd voor psychische problemen en de gevolgen hiervan. Er gebeurt veel, moord, vermissing, een cold case die heropend wordt. Je moet goed de aandacht erbij houden wil je alles kunnen volgen. Misschien was het al met al een klein beetje te veel van het goede. Zeker als je dan ook nog in ogenschouw neemt dat de gemoedstoestand van Marian steeds slechter lijkt te worden en het verhaal hierdoor steeds warriger wordt. De spanning is met vlagen aanwezig, maar doordat het verhaal bij vlagen vrij warrig is, mist het zijn doel ook nogal eens.

Een prima verhaal om te lezen, als je je gedachten er maar bij houdt. Niet super spannend, maar vooral de struggles van Marian zijn interessant om te volgen.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

Hiermee blijf ik hangen op 3 sterren voor De drone van Unni Lindell.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)