Titel: Fatale keuzes
Fatale keuzesAuteur: Nina Verheij
Genre: Thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: Oktober 2019
Aantal bladzijdes: 380
Recensie: Lilian

Over de auteur
Nina Verheij (1984) is een Nederlandse auteur met een zwak voor poffertjes en haar kat Emmy. Ze is nog net geboren in Amsterdam, maar verhuisde als 6 weken oud hummeltje met wieg en al naar Hillegom in de bollenstreek. Na het vwo besloot Nina de studie Nederlandse taal en cultuur te volgen aan de Universiteit Leiden. Een keuze waarvan ze geen seconde spijt heeft gehad. Als kers op de taart wist ze haar Master Taalbeheersing cum laude af te ronden. Helaas kwam het fictieschrijven vanaf die tijd wel op een steeds lager pitje te staan. Ook tijdens haar 8,5 jaar in de online marketing-wereld schoot het met schrijven niet zo op. Daarom besloot Nina eind 2016 het roer om te gooien. Ze wilde haar passie voor het geschreven woord weer serieus nemen. Tijdens haar rondreis van 2,5 maand door Australië toverde ze de beginselen van haar romantische drama ‘De andere kant’ om tot een whodunit. Mede dankzij een opleiding aan de Schrijversacademie en haar deelname aan de National Novel Writing Month (50.000 woorden in 30 dagen) vond ze haar plezier in fictieschrijven terug. Ze was zo blij dat ze deze positieve ervaring graag met zoveel mogelijk vastgelopen verhalenvertellers wilde delen, zodat ook zij weer zouden zien hoeveel voldoening schrijven eigenlijk geeft. 

Sinds begin 2019 is Nina daarom de trotse eigenaar van BackWords, de naam waaronder ze online schrijfcursussen aanbiedt. Bij haar BackWords-community op Facebook sluiten zich iedere dag nieuwe (aspirant)schrijvers aan. Ook hebben al meer dan 1.300 Nederlanders en Vlamingen haar gratis 7-daagse #WieSchrijftDieBlijft-challenge gevolgd, in een poging weer op gang te komen met schrijven.
Nina woont sinds 2011 in Haarlem. Naast eigenaar van BackWords is ze freelancer op het gebied van copywriting en online marketing.  

Over de cover
Heeft de vrouw op de cover een fatale keuze gemaakt? Het is een cover die veel vragen oproept en zeker uitnodigt om opgepakt te worden in de boekhandel. De cover is intrigerend en spannend.    

Achterflap/samenvatting
Wanneer haar huisgenote Lisa na ruim twintig jaar het contact met haar criminele vader wil herstellen, heeft politie-stagiaire Emily genoeg redenen om zich terughoudend op te stellen. Toch lukt het haar niet haar nieuwgierigheid te bedwingen. Lisa’s vader blijkt immers een gewelddadig man te zijn met een besproken verleden. Na een dramatische gebeurtenis wordt Emily geplaagd door schuldgevoelens. Terwijl haar collega’s uitzoeken wat er exact is gebeurd, verzet Emily haar zinnen door in een oud dossier te duiken over een vrouw die schijnbaar zelfmoord pleegde. Hoe dieper Emily echter graaft, hoe meer geheimen ze ontrafelt die verband houden met haar eigen leven. Ze realiseert zich dat ook haar keuzes zware consequenties hebben. 

Kun je nog terug nadat je iemands ware aard leert kennen? 

Mijn mening
Emily studeert criminologie en loopt stage op een politiebureau. Iets wat niet gangbaar is voor een criminologie student, maar dankzij haar connecties heeft zij het voor elkaar gekregen. Als op een dag de vader van haar vriendin en huisgenoot Lisa wordt binnengebracht is de interesse van Emily gewekt. Hij heeft een contactverbod, maar wat heeft ervoor gezorgd dat de vader van Lisa deze opgelegd heeft gekregen? Om daar antwoord op te krijgen gaat Emily op zoek in oude dossiers, maar of ze vindt wat ze wilde?  

De personages zijn geloofwaardig en goed uitgewerkt en je voelt met ze mee, de personages komen dichtbij. Ze zouden je buren kunnen zijn of mensen die je in je dagelijkse leven tegen kunt komen. Door de gebeurtenissen komen de onderlinge relaties op scherp te staan. Allerlei emoties komen aan bod, liefde, haat, respect, angst, vriendschap, wantrouwen en ze worden allen in twijfel getrokken. 

Het voelde alsof haar lichaam en geest sinds vannacht twee los van elkaar opererende onderdelen waren. Iets wat haar deed twijfelen aan alles om haar heen.

Als lezer krijg je steeds iets meer informatie, waarmee je denkt de “puzzel” op te kunnen lossen. Uitgeverij Hamley Books heeft, voor de blogtour, dan ook niet voor niets het spel “Cluedo” meegezonden. Het is een toepasselijk spel, dit boek laat de lezers namelijk op zoek gaan naar de dader(s) en wat de aanleidingen zijn voor de daden, zowel in het heden als in het verleden. 

Wat ik wel een minpunt vind, zijn de vele wisselingen in tijd. De korte hoofdstukken wisselen steeds binnen een kort tijdsbestek tussen heden en verleden. Dat is verwarrend en zorgde ervoor dat ik regelmatig even terug moest bladeren om te checken op welke dag het vorige hoofdstuk zich afspeelde. Uiteindelijk wen je eraan en laat je je leiden door het spannende verhaal. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je snel nog een hoofdstuk leest, waardoor je regelmatig langer leest dan eigenlijk de bedoeling is. 

Met veel plezier heb ik het debuut Fatale keuzes van Nina Verheij gelezenFatale keuzes is een thriller met een goed opgebouwde verhaallijn die psychologisch goed in elkaar zit en veel spanning bevatHet einde laat ruimte over voor een vervolg met Emily in de hoofdrol. 

Spanning: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4  
Psychologie: 4 

Fatale keuzes krijgt van mij 4 sterren.  

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)