Titel: De zigeunerbruid 
Auteur: Carmen Mola
Genre: Thriller
Uitgever: Xander Uitgevers
Vertaling: Imke Zuidema
Publicatiedatum: September 2019 
Aantal bladzijdes.: 401 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur
Carmen Mola is het pseudoniem voor een Spaanse auteur wiens naam vooralsnog niet onthuld wordt. 

Achterflap
Susana Macaya verdwijnt na haar vrijgezellenfeest. Haar lichaam wordt twee dagen later gevonden, haar tutu doordrenkt met bloed. Even wordt gedacht dat de aanstaande bruid nog leeft, tot blijkt dat het een made is die uit haar oogkas kruipt… 
De even kleurrijke als ervaren inspecteur Elena Blanco ontdekt dat Susana’s zus Lara zeven jaar geleden op dezelfde vreselijke wijze aan haar einde kwam, ook op de vooravond van haar huwelijk. De moordenaar van Lara zit momenteel echter zijn straf uit. 
Twee gruwelijk vermoorde bruiden, een veroordeelde dader die mogelijk niet de juiste is en een inspecteur die achtervolgd wordt door een diep persoonlijk trauma. De zigeunerbruid is een macabere, bijzonder scherp en snel geschreven literaire thriller van een van de belangrijkste Spaanse thrillerauteurs van dit moment. 

Mijn mening
De cover van De zigeunerbruid doet me huiveren. Vieze vliegen die eitjes leggen en zich kunnen ontpoppen tot maaien, te vies om over na te denken.   

Haar lichaam zit onder de vliegen en in haar hoofd wemelt het van de larven.

De zigeunerbruid begint heftig, het uitkruipen van larve uit een oogkas is iets waar ik onmogelijk naar zou kunnen kijken, ook niet in een film. Gaandeweg het lezen komt het echter meerdere malen terug waardoor de gruwelijkheid bijna een beetje normaal wordt, alsof het went, pas in het tweede gedeelte van het boek wordt de nadruk meer op andere zaken gelegd. Elena Blanco heeft er een zware dobber aan om de moord op Susana Macaya op te lossen en wanneer blijkt dat haar zus Laura jaren eerder op dezelfde bizarre wijze om het leven is gekomen barst er een ware klopjacht los.  

Kinderen blijven je altijd tot zorg, zelfs als je niet bij ze bent. Een zilveren draadje verbindt moeder en kind, een draadje waaraan getrokken wordt als er gevaar dreigt, als alle alarmbellen vanbinnen afgaan. Als het draadje breekt, is het kind voor altijd verloren. En voor de moeder die dit niet heeft zien aankomen, is er geen vergiffenis. 

Elena, een krachtige vrouw die staat voor haar werk en daarin veel eist van haar team, heeft geen rust tot ze deze zaak tot de bodem heeft uitgezocht. Een persoonlijkheid waarvan in mijn ogen nog maar een tipje van de sluier is opgelicht, ik zou haar zeker na het dichtslaan van het boek graag nog veel beter willen leren kennen. Dit geldt overigens voor meerdere teamleden, zoals bijvoorbeeld Ángel Zárate, hij komt nieuw in het team maar laat zeker niet het achterste van zijn tong zien. 
Tijdens het lezen spookt continu de vraag door mijn hoofd wie er te vertrouwen is en wie niet. Er worden tegen het einde wat zaken onthuld waardoor je als lezer smacht naar een vervolg om zo meer te weten te komen wat er nou daadwerkelijk jaren geleden is gebeurd. 
De schrijfstijl van Mola is er een die mij enorm ligt, de gruwelijkheden wisselen af met persoonlijke trauma’s en daarbij ook nog het dagelijkse leven wat door moet gaan. Een mooie combi van werk en privé.  
Het verhaal is opgebouwd uit vijf delen, elk deel begint met een schuin gedrukt hoofdstuk wat geschreven is vanuit een onbekend persoon, tot het einde van het verhaal blijf je in ongewisse wat of wie hierachter zit.  

Waar ik de gruwelijkheden waar Mola gebruik van heeft gemaakt halverwege een beetje saai vind worden, het begint dan een beetje een herhaling van zetten te worden, krijgt het verhaal in de tweede helft van het boek een hele andere wending. 
Plotwendingen die ik totaal niet aan zag komen maar vooral een opening bieden naar de volgende boeken van Carmen Mola
In de tweede helft verandert de nadruk van de gruwelijkheden naar meer psychologische diepgang. Mola beschrijft daarin prachtig hoe gebeurtenissen uit het verleden mensen vormen tot wie ze nu zijn en wat hun bezielt om tot moord over te gaan. Een ontknoping met veel perspectief voor de toekomst, zij heeft met haar manier van schrijven veel indruk op mij gemaakt.  

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 5
Spanning: 4
Plot: 5  

De zigeunerbruid krijgt van mij 4,5 ster.  

Bianca 

Leave a Reply

  • (not be published)