Titel: Na de val
Auteur: Gert-Jan van den Bemd
Genre: Roman
Uitgeverij: Angèle Manteau
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Danielle

Na de val

Gert-Jan van den Bemd publiceerde tot nu toe twee romans: De Verkeerde Vriend (2018) Na De Val (2019) Zijn korte verhalen en gedichten verschenen onder andere in Nordic NoirTirade, BalustradaExtaze, Op Ruwe Planken en Den Hopsack  

“Vier dagen na de crematie belde ik Max. Hij vroeg of hij me nog moest komen helpen, alsof hij om de hoek woonde. Ik aarzelde voordat ik ‘Nee, ik red het wel’ antwoordde. Daarin, in die paar seconden stilte en vooral in dat ‘red’, lag net genoeg verwijt, ook al pikte hij dat waarschijnlijk niet op. Ik heb alles alleen moeten regelen. De kaarten, de advertentie, de bloemen, de crematie. Dat hij daarvoor niet terug is gekomen was geen verrassing. En toen dat gedeelte achter de rug was, liet hij ook de rest aan mij over.”   

Als de vader van Sofie Nauta volkomen onverwacht overlijdt, staat ze voor de opdracht twee huizen leeg te maken: dat waarin ze samen met haar vader en oudere broer Max haar jeugd doorbracht, en het appartement waarin haar vader de laatste jaren van zijn leven woonde. Een klus die ze alleen moet klaren, want Max steekt geen vinger uit om haar te helpen. Een verontrustende ontdekking tussen haar vaders bezittingen plaatst de band van Sofie met haar vader en haar broer in een ander daglicht. In Na de val vindt Gert-Jan van den Bemd opnieuw inspiratie in menselijk gedrag, en vooral in de onhandigheid waarmee mensen omgaan met door henzelf opgelegde regels, normen en waarden.  

Na de val begint als een verhaal waarin nog niet duidelijk is wie welke rol gaat krijgen in dit boek. Sofie is de hoofdpersonage die na de dood van haar vader veel vragen heeft, die niet allemaal door een simpel antwoord te sluiten zijn.  Al snel raak je verstrikt in de omvangrijke intrige die het gezin heeft opgebouwd en verzwegen. Doordat er een aantal mensen niet meer leven die de juiste antwoorden kunnen geven wordt het een ware zoektocht voor Sofie om haar vragen dan ook beantwoord te krijgen.  

Gert-Jan heeft een zeer expliciete schrijfstijl die je meteen bindt aan het verhaal. De wisselwerking tussen hoe Sofie denkt te weten hoe het vroeger allemaal heeft gelopen en de antwoorden die ze krijgt als ze mensen gaat vragen over de daadwerkelijke gang van zaken maakt dat dit verhaal vlot leest en je, samen met Sofie, de zoektocht wilt voortzetten. Mooie gevormde zinnen verbinden alles met elkaar en alle kleine details hebben in het grote geheel een betekenis die je raakt.  

Beelden zeggen niets, net zo weinig als woorden. De waarheid wordt niet bepaald door wat we uiten, maar door wat we verzwijgen.

Voor diegene die opzoek is naar een ‘out of the box’ verhaal zal zeker met dit boek een waardig stuk in handen hebben. Een psychologische roman met een vleugje humor, die ervoor zorgt dat je de waarheid kan dragen.  

Na de val krijgt van mij 5 sterren.  

Danielle 

Leave a Reply

  • (not be published)