December, een onmogelijke maand om te schrijven. Sinterklaas, kerstborrels, familiebijeenkomsten, Oud en Nieuw. Allemaal vragen ze om jouw toch al zo schaarse aandacht en tijd. Ondoenlijk om daar nog een schrijfwedstrijd tussen te proppen. Toch?

Niet dus!

Als ik iets heb geleerd tijdens het schrijven van mijn debuutthriller Familiegeluk, dan is het dat schrijftijd nooit vanzelfsprekend is. Niet in december, maar ook niet in januari of welke andere maand van het jaar.

Er is altijd een reden om niet te schrijven

Op werk loert er immers altijd wel een deadline om de hoek. Wie kinderen heeft, weet hoe tijdrovend de vakantieperiodes zijn. Om nog maar te zwijgen over margedagen, die altijd meer lijken dan het er zijn en structureel slecht uitkomen. Daarnaast willen vrienden en familie ook aandacht en jijzelf wil vast ook wel eens ‘even helemaal niets’.

Schrijftijd inplannen en vooral goed bewaken

Schrijftijd moet dus worden ingepland en vervolgens serieus bewaakt. Want schrijven is voor de meesten van ons niet iets wat brood op de plank brengt en dat maakt het, terecht of onterecht, direct vrijblijvender.

Zelf ben ik gezegend met een blinde vlek voor alles wat met huishouden te maken heeft, maar ik ken mensen die vreselijk onrustig worden van het idee dat achter hun rug een mand vol met strijkgoed ligt. Of snel even een boodschap gaan doen, ‘omdat het nu zo lekker rustig in de winkel is.’ In dat opzicht laat ik me gelukkig totaal niet afleiden.

Iedereen zijn eigen afleiding

Mijn afleiding is Schuldgevoel en Onrust. Het feit dat de kinderen vrij zijn en nu al twee uur lang beneden voor een schermpje zitten. Omdat moeder zo nodig een blog moet schrijven. Het feit dat het druk is op mijn werk en ik vanavond nog een etentje heb en niet weet wat ik moet aantrekken. Dat ik mijn speech voor mijn boeklancering nog moet uitschrijven en ga zo maar door. Een ‘vol hoofd’ is funest voor focus.

Discipline als bewaker van je schrijftijd

En er is nog een dingetje. Discipline. Of eigenlijk, het gebrek eraan. Discipline zou er namelijk voor hebben gezorgd dat ik vanochtend om zeven uur direct was opgestaan. Zoals op een normale werkdag en niet pas een uur later. Discipline had mij niet verleid tot het meekijken naar een mierzoete kerstfilm met de kinderen. Wat maakt het uit of Santa Claus wel of niet zijn pakjes op tijd bezorgt?! Discipline heeft geen goed woord over voor het gebruik van social media tijdens schrijftijd, zelfs al is het ter promotie van mijn eigen boek en de activiteiten van mijn schrijverscollectief de Schrijfjuffers. En over WhatsApp verleiding wil Discipline niet eens praten.

Creativiteit als geheim wapen in de strijd om schrijftijd

Gelukkig is er nog altijd Creativiteit. Niet alleen voor je verhaal, maar ook voor het creëren van schrijftijd, waarbij iedereen gelukkig is. En dus vertrek ik zo met de laptop onder de arm naar het zwembad. Waar de kinderen zich prima alleen kunnen vermaken en ik ongestoord verder kan schrijven. Zonder schuldgevoel én met goede koffie. Als dat geen inspiratie oplevert!

Hoe kom jij aan schrijven toe?

Natuurlijk zijn we benieuwd hoe jij je schrijftijd indeelt en bewaakt? Hoe zorg jij ervoor dat jouw inzending voor de Zwarte Sneeuw schrijfwedstrijd ook echt voor maandag 27 april 2020, 9.00 uur binnen is bij Godijn Publishing?

We horen het graag van je. Maar niet tijdens je schrijftijd, hé.

 


Barbara is een levensgenieter, schrijver en (gast)blogger, communicatiespecialist en moeder van drie kinderen. Met hen en echtgenoot woont zij in een niet zo hippe, maar wel gezellige en praktische buitenwijk van Den Haag.

Kijk voor meer informatie over Barbara op www.schrijfjuffers.nl

(uitgelichte foto: Pixabay.nl / geralt)

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)