Titel: Op de vlucht
Auteur: Sharon Bolton
Genre: Thriller
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Anda Witsenburg
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 432
Recensie: Bianca

Op de vlucht

Cover
De cover is er een die gelijk in het oog springt, vooral de bijzondere kleurencombinatie voelt als een warm bad. Hij brengt een gevoel over dat ik heb vastgehouden tot het boek uit was.

Auteur
Sharon Bolton (1960) woont in Londen. Ze is winnaar van de Mary Higgins Clark Award en genomineerd voor de ITW Thriller Award, de CWA Gold Dagger en de Barry Award.

Achterflap
In de heuvels tussen Engeland en Schotland maken dertien passagiers bij zonsopgang een ballonvaart. Een prachtige ervaring, tot ze op de grond een brute moord zien gebeuren. In het komende uur zal iedereen in de ballon zijn omgekomen, op één vrouw na.
Alleen en bang, terwijl ze niemand nog vertrouwt, vlucht ze voor haar leven. Op weg naar de enige plek waar ze zich nog veilig voelt. Maar ze heeft het gezicht van de moordenaar gezien – en hij dat van haar. Hij zal niet rusten tot hij de laatste getuige van zijn misdaad heeft uitgeschakeld …

Mijn mening
Sharon Bolton staat bekend om haar gevoelige beeldende schrijfstijl, het is haar in Op de vlucht wederom gelukt deze gevoelens over te brengen.
Het verhaal is origineel: dertien passagiers in een luchtballon die een onvergetelijke ervaring mee willen maken, een gemêleerd gezelschap dat niet van tevoren weet dat het voor velen de laatste reis zal zijn. Eén overlevende, een vrouw, getuige van een moord, slaat op de vlucht. Je voelt van zowel de vrouw als de moordenaar de onderhuidse spanning en angst.
De angst om ontmaskerd te worden, de angst om gevonden te worden. Beiden weten waarom ze jagen en op de vlucht zijn.

Deze vrouw, die Jessica Lane, had dood moeten zijn. Elf mensen zijn omgekomen bij die crash. Lane overleefde het niet alleen, ze is bovendien weggelopen. En dat doet ze nog steeds. Dus ik wil weten waar ze naartoe gaat. Ik wil weten waarom ze geen contact heeft opgenomen. Waarom ze geen hulp zoekt. waarom ze opzettelijk de politie mijdt.
Ik wil weten voor wie ze op de loop is.
Maar bovenal wil ik dat ze gevonden wordt.

Als lezer word je tot aan de laatste bladzijde in het onzekere gehouden. Langzaam wordt de nadruk van het ongeluk met de luchtballon verschoven naar een corrupt misdaadmysterie. Daar tussendoor loopt het verhaal van de zusjes Lane, die elkaar proberen te begrijpen. Het verleden krijgt steeds meer diepgang door de hoofdstukken die verspringen in de tijd: langzaamaan wordt het leven van de zusjes steeds een beetje ontrafeld. Ze maken ieder eigen keuzes die grote impact hebben voor het leven dat ze leiden. Wanneer de ontknoping nadert, voel je als lezer gerechtigheid, maar qua persoonlijk drama is er ook vooral verdriet wat de boventoon voert.

Sharon Bolton is een auteur die een verhaal weet neer te zetten dat je op meerdere fronten weet te boeien. Ze bedenkt steeds opnieuw originele combinaties qua thema’s die aan bod komen. Daarbij beschrijft ze een omgeving die je het gevoel geeft lijfelijk aanwezig te zijn. Dit, gecombineerd met bijzondere personages, zorgt voor een aantrekkelijke thriller die ik zeer graag heb gelezen.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Op de vlucht krijgt hiermee een mooie 4,5 ster.

Bianca

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)