Titel: De stroopwafelshop
Auteur: Astrid Harrewijn
Genre: Roman
Uitgeverij: Boekerij
Publicatiedatum: Januari 2020
Aantal bladzijdes: 284
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Astrid Harrewijn debuteerde in 2006 met de roman Ja kun je krijgen. Inmiddels heeft ze tien romans gepubliceerd. Ze woont met haar man in Den Haag.

Achterflap:
De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs.
Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen.
Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?

Mijn mening:
De stroopwafelshop is het verhaal van Suze. Van een uitgestippelde toekomst met haar vriend Bram gooit ze rigoureus het roer om als ze benaderd wordt om in New York een stroopwafelshop te beginnen. Qua uiterlijk is Suze een zelfverzekerde spontane dame maar innerlijk is het een en al twijfel, totdat ze impulsief besluit het aanbod aan te nemen.

Het betekenisloze begrip dat eenzaamheid voor mij altijd was, krijgt opeens een duistere invulling. Het naargeestige gevoel helemaal alleen te zijn, op een helse afstand van huis, knaagt als een hongerige rat aan al mijn zintuigen.

Niets gaat van een leien dakje en de eenzaamheid slaat al snel toe, totdat er uit onverwachte hoek hulp komt en Suze nieuwe vrienden maakt. Stiekem denk ik dat Suze durft te doen waar velen van ons van dromen.

Pak dit avontuur, maak er iets moois van, lach, wees een vrolijke optimist en mocht je ten onder gaan, doe dat dan met de grootste grijns die je kunt opbrengen.

Het verhaal leest heerlijk weg, ik zit bijna continu met een glimlach op mijn gezicht. Het is een verhaal dat niet helemaal loopt zoals je verwacht, de keuzes die Suze maakt zijn best bijzonder te noemen, dit geeft het verhaal extra inhoud. Er zit zelfs een klein spanningselementje in, superleuk!

Hoe weet je nou of je het goede kiest? Los van het kiezen voor de makkelijke of de moeilijke weg. Hoe weet je nou of je de beste keuze hebt gemaakt?

Qua uiting van liefde had het er van mij wel een beetje meer af mogen spatten maar desalniettemin vond ik De stroopwafelshop een heerlijk feelgood verhaal dat ik met heel veel plezier in een ruk heb uitgelezen.

4 sterren voor De stroopwafelshop

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)