Titel: Genadeloos
GenadeloosAuteur: Jennefer Mellink
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Publicatiedatum: Augustus 2020
Aantal bladzijdes: 222
Recensie: Miriam  

Over de auteur
Jennefer Mellink debuteerde met Gebroken, die door Hebban werd genomineerd voor Beste Young Adult Thriller 2014. Daarna volgden Kwaad BloedGevarenzoneVermoorde onschuld en Opgepast!. Ze schrijft ook columns en korte (spannende) verhalen die zijn verschenen in diverse verhalenbundels en tijdschriften. Ook schreef ze zes jaar lang boekrecensies voor Hebban/Crimezone.  

Achterflap
De zestienjarige Clemens is het liefst op zichzelf. Hij treft zich steeds vaker terug in zijn kamer en laat zelfs in huis een bom ontploffen. Zijn vader Ernst ziet het als een uit de hand gelopen experiment, maar zijn moeder Mildred maakt zich ernstige zorgen. Ze is het ene incident waar Clemens drie jaar eerder bij was betrokken nog niet vergeten…
Lenthe, Clemens’ tweelingzus, stort zich intussen in het uitgaansleven en krijgt een relatie met de twaalf jaar oudere Joshua. Niet lang daarna lijkt iemand haar te achtervolgen, en ze krijgt zelfs anonieme dreigbriefjes. Dan verdwijnt er een meisje. De zaak krijgt veel media-aandacht en alle sporen leiden naar Clemens.  

Ik heb een monster op de wereld gezet. Ik had het kunnen weten.

Dat elk huisje zijn kruisje heeft, dat blijkt wel uit het verhaal van en over de familie Der Jäger. Vader Ernst, moeder Mildred en tweeling Clemens en Lenthe spelen de hoofdrollen in Genadeloos. Het verhaal begint wanneer Clemens een bom in zijn kamer laat ontploffen. Het hele gezin is in rep en roer. Clemens trekt zich van alle commotie niet zoveel aan en wil het liefst gewoon, net als altijd, met rust gelaten worden. Niemand is gewond geraakt, het huis staat er nog, waar maakt iedereen zich zo druk om? Ernst vindt het stiekem wel grappig, al kijkt hij er wel voor uit dat aan zijn vrouw te laten merken. Mildred is ten einde raad en vindt dat ze als moeder gefaald heeft wat Clemens betreft.  

Soms denk ik dat de duivel herboren is in het lichaam van mijn zoon.

Clemens is een beetje apart, erg op zichzelf en houdt er wat vreemde hobby’s en interesses op na. Zijn gedrag zorgt voor de nodige spanning in het gezin. Mildred en Ernst hebben beiden andere ideeën over wat het beste voor Clemens en hun gezin zou zijn. Voor Mildred is de maat vol, zij trekt het allemaal niet meer en stelt een ultimatum: of Clemens houdt zich aan hun regels of hij gaat het huis uit. Maar is Clemens wel zo gestoord als zij denkt?
Lenthe gaat haar eigen gang, spreekt af met haar beste vrienden Tamara en Jarno en ontmoet de veel oudere Joshua met wie ze een relatie krijgt. Zij vertrouwt haar broer en heeft vooralsnog geen reden te denken dat het niet goed met hem gaat.  

De koekoeksklok aan de muur tikt rustig door, elke seconde in het hier en nu, alsof de tijd niet optelt of voorbijgaat. Maar dat doet-ie wel.

Jennefer Mellink weet feilloos de lezer op het verkeerde been te zetten en te zorgen voor twijfel en onrust. Hoe zit het nu in elkaar? Is Clemens ziek in zijn hoofd of niet? En hoe zit het dan met zijn ouders? Wie achtervolgt Lenthe, kan zij Joshua wel vertrouwen? Alle gezinsleden komen aan het woord en door steeds van perspectief te wisselen krijg je telkens net even een ander beeld van de gebeurtenissen. En net als je denkt dat je enigszins een idee hebt….dan verandert dat weer op het moment dat je het volgende hoofdstuk leest. Lekker!  

Ik heb een monster op de wereld gezet, dat is het enige wat door mijn hoofd gonst tot ik er helemaal gek van word.

Genadeloos zit goed in elkaar en heeft je vanaf de eerste zin in zijn greep om je bij de laatste bladzijde pas weer los te laten. Wat dat betreft wil ik je aanraden om ervoor te zorgen dat je dit boek in een keer uit kunt lezen; als je in het verhaal zit, wil je niet stoppen voordat je weet hoe het in elkaar zit. En zoals altijd…het venijn zit ‘m in de staart. De stempel op de cover ‘misdadig goed’ is wat mij betreft absoluut terecht!  

Vier dikke vette sterren voor Genadeloos

Miriam

Leave a Reply

  • (not be published)