Black Friday

Titel: Black Friday
Auteur: Maren Stoffels
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Leopold
Publicatiedatum: september 2020
Aantal bladzijdes: 208
Recensie: Amanda

Cover
Een uitnodigende cover. Een lange donkere gang of hal met aan het einde wat licht. In de verte zien we drie silhouetten van mensen. De titel springt er lekker uit, door de donkere kleuren van de cover komt het rood en wit van de titel goed tot zijn recht.

Auteur
Maren Stoffels
(1988, Amsterdam) groeide op in haar geboortestad bij haar ouders en oudere broer Wadse. Zodra Maren kon schrijven deed ze het.
Op haar negende maakte ze haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & Lippenstift. Sinds dit eerste boek zijn er veel boeken van Maren Stoffels verschenen. De laatste jaren schrijft ze thrillers voor jongeren (12+), waaronder Escape RoomFright Night en Room Service. Met deze thrillers werd ze meermaals genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

Achterflap
Na deze ontgroening hoor ik er eindelijk bij. Ik moet dit overleven, dat moet gewoon. Ik wil hierbij, ik móét hierbij.
Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt, heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste dag van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday. Een dag die gitzwart zal eindigen…

Mijn mening

I am, whatever you say I am. – Eminem

Het boek start met een krantenartikel waarin staat dat de studentenontgroening gewoon doorgaat ondanks dat er vorig jaar een noodlottig voorval heeft plaatsgevonden. Hierna gaan we over naar een opname van een politieverhoor in de zaak Black Friday, waarin Megan wordt verhoord over een noodlottig ongeval. Een spannend begin van het boek.

Het meisje, dat kennelijk Winter heet, grijnst. Haar tanden zijn zo wit als sneeuw, haar blik zo koud als ijs. De naam is perfect gekozen.

We maken kennis met Megan en Ris, allebei deelnemers aan de studentenontgroening. Megan heeft nog maar pas haar beste vriendin, Lara, verloren en is hierdoor wat opstandig. Ze vindt het moeilijk om over Lara te praten en wanneer ze aan haar denkt verdwijnt ze in verdriet en pijn. Hierdoor gaat ze zich bij de ontgroening baldadig gedragen, hoe meer kleerscheuren des te beter! Je voelt de pijn en het verdriet om het gemis van haar vriendin tot in je binnenste en zou Megan af en toe het liefst even door elkaar schudden als ze weer een onbezonnen actie onderneemt.

Ris is wat onzeker over zichzelf en geobsedeerd door de studentenvereniging waarin hij wil toetreden. Tijdens alle uitdagingen wordt hij zwaar op de proef gesteld en wordt hij min of meer gedwongen om zijn nieuw ontstane vriendschap op het spel te zetten om kans te maken bij de studentenvereniging te komen. Hoever zou jij gaan om iets te krijgen wat je ZO graag wilt?

De studentenontgroening is niet mals, de smerigste opdrachten komen voorbij en de novieten (nieuwe studenten) stellen zichzelf bloot (soms zelfs letterlijk) aan de meest extreme dingen. En allemaal maar vanwege één ding: erbij willen horen.

Bibi haalt haar schouders op. ‘Je breekt pas als je het zelf toelaat.’

Het verhaal speelt zich af in een tijdsbestek van maandag t/m maandag, voor elke dag is een bierviltje ontworpen met daarop wat de onderwerpen op die dag zullen zijn. (Maren heeft deze zelf ontworpen). Daarnaast beleven we het verhaal door middel van een wisseling tussen Megan en Ris met daarnaast de opname van het politieverhoor van Megan. Heel leuk gedaan en Maren weet op deze manier ook een enorme mindfuck in het verhaal te verwerken. Die had ik echt niet verwacht namelijk! Het verhaal is spannend en smerig en gruwelijk tegelijk. Maar daarnaast voel je ook de rauwe pijn en het verdriet. Pijn en verdriet van verlies, maar ook van het ergens ontzettend graag bij willen horen.

Spanning: 4
Plot: 4,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 5

Hiermee kom ik op een mooie 4,5 ster voor Black Friday van Maren Stoffels.

Amanda

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)