Semper Fi

Titel:  Semper Fi
Auteur: Ellen Lina
Genre: Thriller
Uitgever: Ellessy
Verschijningsdatum: september 2020
Aantal bladzijdes: 351
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Ellen Lina–Rink werd in 1983 geboren in Arnhem en woonachtig in Huissen.
Ze schreef eerder 5 spannende feelgoodromans en de thriller Gefaald.

Achterflap:
Helena Dijks is achttien jaar wanneer zij in Amsterdam op kamers gaat met vriendin Kim. Binnen een week gaat het totaal verkeerd. Kim raakt vermist nadat zij is uit geweest met een jongen, James Rietberghen. In hun zoektocht naar Kim, komen James, Helena en Kjell – Kims broer – nader tot elkaar. Ze vinden Kim er helaas niet mee terug. Bijna twintig jaar later is Kim nog steeds niet gevonden.
Helena heeft inmiddels een indrukwekkende schrijfcarrière opgebouwd. Ze is getrouwd met Kjell en is moeder van zoon Senn. James zit in de gevangenis. Helena heeft een flink trauma overgehouden aan haar tijd in Amsterdam, maar dat komt niet alleen door de verdwijning van Kim. Helena kreeg te maken met Semper Fi, een zelfbenoemd dispuut – bestaande uit negen jongens – woonachtig op de Oudezijds Voorburgwal. Eigenaar van het pand? James Rietberghen. Over deze tijd, over wat haar is overkomen en de verdwijning van Kim, heeft Helena het boek Nemesis geschreven. Maar wanneer naar buiten komt dat Nemesis wordt gepubliceerd, wordt het leven van Helena en haar gezin ernstig in gevaar gebracht.
Wat is er gebeurd in Amsterdam? Wie bedreigt Helena? En wie kan ze nog vertrouwen?

Mijn mening:
Helena Dijks is na een traumatische periode in haar leven tot rust gekomen, mede door haar huwelijk met Kjell. Ze is gaan schrijven en met het autobiografische boek Nemesis hoopt ze voor altijd af te kunnen rekenen met het verleden. Dit verleden is dichterbij dan ze vermoedt en het is ook zeker geen afgesloten hoofdstuk. Ze trekt met het schrijven van haar boek een beerput open waar niet door iedereen enthousiast op wordt gereageerd, en dan druk ik het nog zwak uit.  Sterker nog, ze brengt zowel zichzelf als haar naasten ernstig in gevaar.

Semper Fi is een zeer spannende thriller die alle elementen bevat die een sterke thriller nodig heeft. De personages zijn goed uitgewerkt, Lina weet in elk personage de slechte kanten in evenwicht te brengen met positieve eigenschappen, ze laat zien dat elk mens gevoelens heeft, los van de fouten die we maken. Het is een thriller waarin verschrikkelijke gruwelijkheden worden beschreven maar waar ook liefde, vriendschap en vertrouwen een zeer belangrijke rol speelt.

Zeg me dat het niet zo is…

Het hoofdthema is voor mij niet totaal nieuw, ik heb al eerder een soort gelijk verhaal gelezen maar dat heeft de impact van dit boek zeker niet verminderd. Semper Fi voelt realistisch, ik wil er verder niet teveel over nadenken maar het zal me niet verbazen als dit boek deels op realiteit berust.

Qua plotontwikkeling zat ik op het goede spoor, maar dat maakte het verhaal zeker niet minder spannend; ik voelde de opgejaagdheid zoals Helena die ook gevoeld moet hebben.

Het idee altijd over je schouder te moeten kijken vreet energie, dat gun je je ergste vijand niet. Semper Fi is een verhaal waar je in begint en wat je in één ruk uitleest.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Plot: 4
Psychologie: 4
Spanning: 5

Semper Fi krijgt hiermee een mooie 4 sterren.

Waardering: 4 uit 5.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)