Alex B.

Titel: Alex B.
Auteur: Arjan Alberts
Genre: Thriller
Uitgever: Xander Uitgevers
Publicatiedatum: september 2020
Aantal bladzijdes: 318
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Arjan Albers (1975) is schrijver en gevangenisdirecteur. Hij werkt sinds 2000 voor het ministerie van Justitie en Veiligheid en schrijft zijn thrillers op persoonlijke titel. Met zijn debuut Natan Z. won Alberts de Thrillzone Juryprijs voor beste Nederlandse thriller.

Achterflap:
EEN HYPERINTELLIGENTE PSYCHOPAAT JAAGT OP ZIJN SLACHTOFFERS EN LOKT ZE IN DE VAL…

De jonge, veelbelovende advocaat Jurre van Loon krijgt de kans van zijn leven als hij wordt gevraagd om de beruchte seriemoordenaar Natan Z. te verdedigen. Tegelijkertijd wordt het OM opgeschrikt door de lugubere vondst van het ontzielde lichaam van de minister van justitie. Suus de Bruyn, ooit slachtoffer van Natan Z., werkt nu op de zwaarst beveiligde TBS-afdeling van Nederland. Ze is een ervaren therapeute, maar heeft ook een heel andere reden om dicht in de buurt van de levensgevaarlijke tbs’ers te zijn: wraak.

Mijn mening:
Natan Z. de debuutthriller van Arjan Alberts, heeft op mij een diepe indruk achter gelaten en ik was dan ook zeer benieuwd of Alberts dit nog een keer voor elkaar zou kunnen krijgen. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dat is gelukt!

Wederom  is Alberts erin geslaagd mij van begin tot het eind in het verhaal te zuigen en niet meer los te laten.

In Alex B. is wederom een rol voor Natan Z. weggelegd, deze keer speelt hij niet de hoofdrol, die is voor Alex B., maar wat heeft Alberts de verhaallijnen goed in elkaar verweven zeg. Er komen meerdere personages terug uit Natan Z, waaronder Suus. Het is dus zeker aan te raden de boeken van Alberts op volgorde te lezen. Alex B. is een waardig vervolg op Natan Z. De schrijfstijl van Alberts is integer, to the point en gruwelijk, dit maakt zijn verhalen zeer realistisch, mede omdat alles zich in Nederland afspeelt, dit zorgt voor herkenning.

De beweegredenen van de personages om tot hun misdaden over te gaan zijn subliem bedacht en uitgewerkt. Vooral het psychologisch spel wat de tbs’ers spelen vanuit hun zieke geest is gruwelijk en bizar geschreven.

Ze kruipt in je kop en manipuleert je gedachten, en ’s avonds en in het weekend denkt ze gewoon met je mee. Ze voedt je waanideeën en je achterdocht, waardoor je de mensen van wie je houdt niet langer kunt vertrouwen.

Het manipulatieve gedrag bezorgt je kippenvel. Verder is Alex B. een verhaal wat bol staat van corruptie, manipulatie en mishandeling, je wordt er gewoon eng van. Tel daarbij op een aantal gruwelijke scenes die het daglicht niet kunnen verdragen, en je doet geen oog meer dicht. De gedachtegang van psychopaten is zo ziekmakend dat er geen passende straf denkbaar is, zij zullen altijd doorgaan om hun doel te bereiken. De plot is een puzzelende weg naar een bizarre ontknoping waarbij je rilt, huivert en niet kunt bevatten waartoe een mens in staat kan zijn, het betreft hier beesten in plaats van mensen. 

5 dikke sterren voor Alex B.

Bianca

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)