Op goed geluk

Titel: Op goed geluk
Auteur: Jenny Colgan
Genre: Roman-Feelgood
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Els van Son
Publicatiedatum: januari 2021
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Leontine

Cover
Een vrolijke cover die absoluut feelgood uitstraalt. Ik word hier heel blij van en zou het boek zeker nader bestuderen in een boekenwinkel.

Auteur
De Engelse bestellerauteur Jenny Colgan brak in Nederland en Vlaanderen door met Café Zon en Zee. Inmiddels heeft zij met haar geestige feelgoodstijl vele lezersharten veroverd.

Achterflap/samenvatting
Bibliothecaris Nina weet precies wat mensen moeten lezen. Op goed geluk maakt ze een keuze: welk boek helpt tegen liefdesverdriet en welk verhaal de eenzaamheid kan verjagen. Maar als de bibliotheek sluit en Nina werkloos wordt, helpen boeken haar ook niet. Of toch wel? Nina opent haar eigen, heel bijzondere boekwinkel: ze rijdt met een boekenbus door de Schotse Hooglanden. Maar een happy end is in het echte leven ietsje ingewikkelder dan in een roman. Gelukkig is er de ietwat knorrige, maar heel aantrekkelijke huisbaas die haar steeds redt uit de zoveelste noodsituatie.

Mijn mening
Wat zou jij doen? Je hebt een superleuke baan in een bibliotheek en hebt echt een passie voor boeken. Maar de bibliotheek wordt gesloten en je verliest je baan. Ga je voor veiligheid of besluit je je droom na te streven? Nina besluit het laatste te doen en koopt een oude bus waarin ze boeken wil gaan verkopen. Met de bus rijdt ze door de Schotse Hooglanden en door dorpjes waar de bibliotheken al lang verdwenen zijn. Iedereen is laaiend enthousiast. Maar niet alles verloopt helemaal vlekkeloos. En een feelgood zou geen feelgood zijn als er niet een vleugje romantiek in voorkomt.

Op goed geluk is een boek dat je meeneemt in de dromen van iemand anders. Jenny Colgan begint haar boek met bericht aan haar lezers: een opsomming van plaatsen waar je zou kunnen lezen. Ook haar eigen favoriete plekjes komen voorbij. Daarna begint het boek pas echt. Jenny Colgan heeft een prettige schrijfstijl en zorgt ervoor dat je het gevoel hebt zelf in Schotland te zijn. Een feelgood betekent over het algemeen “blik op oneindig en lekker lezen”. En dat is precies wat Jenny Colgan bereikt met dit boek. Even de wereld om je heen vergeten. Alles zit erin: humor, romantiek, een maatschappelijk onderwerp en vooral veel Schotland.

Ondanks dat Jenny Colgan al meer dan 40 boeken op haar naam heeft staan, is dit pas het eerste boek dat ik van haar lees. Maar dit smaakt absoluut naar meer.

Ik geef Op goed geluk 4 sterren en ik kijk heel erg uit naar deel 2 in deze trilogie.

Leontine

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)