In vrije val

Titel: In vrije val
Auteur: Corine Hartman
Serie: Faye van Laar #3
Genre: Thriller
Uitgever: Cargo
Verschijningsdatum: februari 2020
Aantal bladzijdes: 413
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Corine Hartman (1964) schreef onder meer de Jessica Haider-serie en De IJsselmoorden-trilogie. Haar boeken werden meermaals genomineerd voor de Gouden Strop en ze won tweemaal de Hebban Award. In vrije val is de tweede thriller met Faye van Laar in de hoofdrol, eerder verscheen Een duister pad en het korte verhaal Een zoete wraak.

Achterflap:
Faye van Laar krijgt de mogelijkheid een eigen leven te leiden, los van de psychiatrische inrichting Groot Loenen. Vol enthousiasme begint ze aan de inrichting van haar nieuwe huisje op het landgoed van de instelling. Dan kruist Mika Priens haar pad, een ex-militair met ptss die zijn vrouw en kind zou hebben vermoord. Hij overtuigt Faye van zijn onschuld en ze besluit hem te helpen. Samen met Lisa, een medepatiënt, gaat Faye op onderzoek uit, waarbij ze stuiten op de onverklaarbare dood van enkele oud-collega’s van Mika. Heeft Mika hiermee te maken? En is hij echt onschuldig? Of is hij door experimentele behandelingen zijn realiteitszin kwijtgeraakt en een moordenaar geworden?

Mijn mening:
In vrije val is het vervolg op Een duister pad, een verhaal wat ik minder interessant vond qua spanning, maar zeker als voorkennis niet mocht ontbreken. Zelf werkend op een beschermde woonvorm voor psychiatrische cliënten kan ik me goed inleven in de leefstijl die neergezet wordt. Ik moet daarbij wel bekennen dat het familiaire binnen de woonsetting mij wel de nekharen overeind doen staan, vanuit professioneel oogpunt kan ik me daar niet in vinden. Daarentegen vind ik het personage Faye van Laar echt krachtig, intens en geloofwaardig neergezet. Hartman heeft met dit personage oog voor de mens achter zijn ziekte, zij kijkt niet naar de beperking maar naar de mogelijkheden, vooral het gebruik maken van krachten die eenieder van ons bezit komt goed tot zijn recht. Tevens ontwikkelt Faye zich op het persoonlijke vlak, zij krijgt en grijpt kansen, ook al gaat dit met vallen en opstaan.

De schrijfstijl van Hartman is wel uniek te noemen, zij geeft inkijk in de psyche van de mens en verdiept zich in de medische wereld. Ze weet op beide fronten waar ze over praat, waardoor de verhalen erg realistisch zijn. Het zijn boeken vol psychologische diepgang.

Zeker in de bizarre tijd waarin we momenteel leven zet dit verhaal je tot nadenken. Het geeft een inkijk achter de muren van een instelling, waar soms dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen. De spanning speelt zich niet af in de vorm van actie maar is onderhuids voelbaar.

De plot van het verhaal draait vooral om het psychisch welbevinden van mensen en de medische wetenschap die een flinke vinger in de pap heeft te brokkelen, het is gewoon eng op welke manier zij macht hebben. Het vertrouwen van mensen wordt hierin enorm beschaamd.

Wetende dat het derde deel, De nieuwe dood reeds verschenen is ben ik gezien de ontknoping van In vrije val wel benieuwd hoe het Faye van Laar verder zal vergaan daar ze het de afgelopen tijd flink voor haar kiezen heeft gekregen.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Plot: 4
Spanning: 3
Leesplezier: 3
Psychologie: 5

In vrije val krijgt hiermee afgerond naar boven 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)