Het Evacomplex

Titel: Het Evacomplex
Auteur: Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Publicatiedatum: maart 2021
Aantal bladzijdes: 430
Recensie: Manon

Auteurs
Jeroen Windmeijer is antropoloog, promoveerde in 2004 op een onderzoek naar hooglandindianen. Hij weet feiten en fictie in de Bijbelse en wereldgeschiedenis op zijn eigen overtuigende manier te brengen. Eerder schreef hij o.a. de thrillers, De bekentenissen van Petrus, Het Pauluslabyrinth, Het Pilgrim Fathers Complot en De Offers, die met veel enthousiasme zijn ontvangen. Voor meer informatie over zijn boeken en Jeroen zelf zie zijn website: www.jeroenwindmeijer.nl. Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg schreef boeken over het christendom, esoterische stromingen, mystiek en spiritualiteit. Hun vriendschap en kennis van geschiedenis en religie leidden tot hun eerste boek: Het Isisgeheim. Voor meer informatie over Jacob en zijn boeken zie: https://www.jacobslavenburg.nl

Achterflap
De internationaal befaamde slangendeskundige Frank van As werkt bij Naturalis, het natuurhistorisch museum in Leiden. Hij gebruikt zijn kennis echter ook in de kringen rond de charismatische voorganger van een mysterieuze gemeenschap, zonder te weten welk onheil hij daarmee over zichzelf – en over zijn vrouw Cat – afroept. Dat dringt pas tot hem door als de eerste dode is gevallen. Lukt het hun om zichzelf op tijd uit deze wurggreep te bevrijden?

Journaliste Magda Filippo stuit in de tussentijd op een alternatieve uitleg van het Bijbelse Genesisverhaal en de rol van Eva daarin. De gebeurtenissen lijken met elkaar verstrengeld te zijn, maar hoe? Haar spannende zoektocht leidt haar van wonderbaarlijke religieuze tradities naar eeuwenlang verborgen boodschappen in de Sixtijnse Kapel. Zonder het te beseffen hebben zij zich allemaal in een slangenkuil begeven…

Mijn mening
In eerste instantie dacht ik, hmm..een boek over een slangendeskundige, dan zal er vast veel over slangen worden gepraat. En laat ik nu net slangen echt heel eng vinden! Maar zoals het werd verwerkt in het verhaal was het juist fascinerend om over te lezen. Sterker nog, ik heb dit boek letterlijk in één weekend uitgelezen.

Het boek is opgesplitst in 4 delen. In deel 1 spelen Magda Filippo en Frank van As afwisselend de hoofdrol in de hoofdstukken. Je wordt direct in het verhaal gezogen over hoe Frank worstelt met zijn geloof, zijn vrouw Cat en de voorganger Hugo Agterijk van de Pinkstergemeente waar ze beiden lid van zijn. Hugo en zijn zoon Aäron nemen Frank meer en meer in vertrouwen en dompelen hem onder met hun gedachten over het geloof, waardoor er tussen Frank en zijn vrouw Cat een breuk ontstaat. Ook ontmoeten we journaliste Magda, die in haar vrije tijd een boek schrijft over de vrouwen in de Bijbel. Wat heeft haar onderzoek te maken met Frank en zijn geloof en met Hugo? Als er een moord wordt gepleegd dan blijkt pas hoe deze zaken met elkaar te maken hebben.

Zijn dode ogen staarden nietszeggend omhoog, wijd open, alsof hij zelf niet kon geloven wat hem was overkomen.

In deel 2 ontmoeten we ook rechercheur Willem Rijsbergen en zijn partner Danny van de Kooij, die we al ook zijn tegengekomen in “Het Isisgeheim”. Zij onderzoeken de moord in een Leids hofje, waar Magda zijdelings bij betrokken is. Rijsbergen, die zichzelf toch wel ziet als de tweede Poirot van de Lage Landen, is een bekwaam man die niet alleen naar de feiten kijkt, maar ook naar zijn gevoel luistert. Aan Rijsbergen en zijn team de taak om de moord op te lossen, die naarmate het onderzoek vordert meer vragen oproept dan er worden beantwoord. Magda die in het onderzoek wordt meegezogen, haar vriendin Cat die spoorloos is. En Hugo, de dominee, blijkt ook niet helemaal vrij van onschuld te zijn…

Ze besefte dat ze er afschuwelijk uit moest zien: besmeurd met aarde en modder, een arm en hand waar het bloed van afdroop, bezweet, alsof `e zelf vers uit een graf kwam gestapt.

Wat een goed boek hebben de twee heren weer afgeleverd, een beter boek dan Het Isisgheim vind ik zelf. Het Evacomplex zit goed in elkaar, alles klopt aan het verhaal. Je leert de karakters tot op zekere hoogte kennen, maar voor het verhaal was dat prima. De spanning was er, de complotten waren er en alles komt aan het einde bij elkaar. Hoe leuk dat zoiets ook gewoon in Leiden kan afspelen en niet alleen in bijvoorbeeld Amerika. Erg genoten van een spannend, beeldend vertellend en leerzaam boek. Vooral hoe Eva (de eerste vrouw) wordt gezien door iedereen, maar als je het verhaal van een andere kant leert kennen, kom je tot een heel nieuw inzicht…Dank hiervoor heren! Het Evacomplex is een absolute aanrader, vooral als je houdt van spannende en leerzame boeken!

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

4 sterren voor Het Evacomplex

Manon

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)