Uitgespeeld

Titel: Uitgespeeld
Auteur: Inge Spaan
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: Oktober 2021
Aantal bladzijdes: 260
Recensie: Lilian

Auteur
Een accountant die een thriller schrijft? Het bestaat. Inge Spaan (1980) werkt sinds de afronding van haar studie accountancy in de beroepsgroep die door velen als één van de saaiste wordt gezien. Gelukkig kan ze haar creativiteit kwijt in het schrijven van boeken en korte verhalen. Haar debuut Oververhit verscheen in 2020 en werd door Biblion aangeraden voor lezers van Linda van Rijn en Loes den Hollander. Uitgespeeld is haar tweede thriller.

Cover
Een cover die mij doet denken aan de vakanties, met de kaart op schoot naar je vakantiebestemming rijden. Maar na het lezen van de achterflap, is het duidelijk dat dit niet om een vakantie maar om een klopjacht/zoektocht gaat.

Achterflap/samenvatting
Als Laura’s vader plotseling overlijdt, is het haar taak kleding uit te zoeken die hij in zijn kist zal dragen. Daarbij doet ze een ontdekking die ze liever niet had gedaan. Wat heeft hij te maken met de verdwijningszaak die volop in het nieuws is? Voor het oudere echtpaar dat van de aardbodem lijkt verdwenen, wordt het ergste gevreesd. Het blijkt om de ouders van Laura’s vroegere klasgenoot Rogier te gaan en Laura zoekt contact met de herrieschopper van twintig jaar geleden.
Laura’s collega Leendert besteedt een groot deel van zijn vrije tijd aan spelletjes in de digitale wereld. Zijn favoriete spel Klopjacht lijkt erg waarheidsgetrouw. Kan Leendert iets voor Laura betekenen in haar zoektocht naar de waarheid en kunnen ze samen een dramatische afloop voorkomen?

Mijn mening
Tijdens de moeilijke taak om kleding uit te zoeken die Laura’s overleden vader zal dragen in de kist, stuit ze op een vondst die haar leven overhoophaalt. Betekent deze vondst dat haar vader iets van het verdwenen echtpaar af weet of is het puur toeval?

De zaak rondom de verdwijning van het echtpaar Gerard en Annelies is volop in het nieuws. Het zijn de ouders van haar oud-klasgenootje Rogier, de bullebak van de school. Laura is zo gefixeerd op de link tussen haar vader en het verdwenen echtpaar dat ze besluit Rogier op te zoeken. Of dat zo’n goed idee is?

Als Laura op de laptop van haar vader naar informatie wil zoeken loopt ze vast op het wachtwoord. Op haar werk is de IT-er Leendert de aangewezen persoon om haar te helpen, een rustige in zichzelf gekeerde man. Zijn hobby is spelletjes spelen, zijn laatste aanwinst, het spel Klopjacht, heeft erg veel linkjes met het verdwenen echtpaar. Samen gaan ze op zoek naar meer aanwijzingen.

De hoofdstukken wisselen elkaar af in de personen Laura, Leendert en Annelies. Zo krijg je als lezer steeds vanuit een ander personage en perspectief steeds meer inzichten in de personages zelf, maar ook wat er aan de hand is en hoe dit alles in elkaar zit. Erg goed gedaan en prettig om zo vanuit verschillende personages te lezen.

Met Annelies ga je terug het verleden in aan de hand van herinneringen die ze oproept tijdens haar gevangenschap. Dit geeft je meer inzicht in hun relatie als echtpaar en als gezin, wat weer bijdraagt aan het verhaal.

Ze was niet op de verkeerde plek. Ook niet op het verkeerde moment. En al helemaal niet per ongeluk.

De schrijfstijl van Inge is vlot en aangenaam, het leest lekker weg en na ieder hoofdstuk blijf je met de vraag achter: “Hoe zit het nou?” Het gevaar is dus dat je door wilt blijven lezen en het boek in één ruk uit leest.

Aan sommige van de personages kreeg ik echt een hekel, medelijden mee of juist sympathie voor, ze zijn goed uitgewerkt. Dit maakt het lezen van Uitgespeeld dan ook erg aangenaam.

Uitgespeeld is mijn eerste kennismaking met Inge Spaan en ik kan zeggen dat dit naar meer smaakt. Inge weet een spannende thriller af te leveren waar ze de lezers mee neemt op een klopjacht en mee laat denken naar de oplossing van de puzzel waar je als lezer steeds meer stukjes van aangereikt krijgt.

Blijf alsjeblieft lekker door schrijven Inge, je hebt er een fan bij.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Uitgespeeld van Inge Spaan krijgt van mij 4 sterren.

Lilian

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)