Verdronken

Titel: Verdronken
Auteur: K.R. Alexander
Serie: Horrorland
Genre: Jeugdboek – Spannend (10+)
Uitgeverij: Kluitman
Vertaler: Linda Broeder
Publicatiedatum: Oktober 2021
Aantal bladzijdes: 212
Recensie: Yfke

Cover
Een lekker duistere cover waarin twee indringende blauwe ogen meteen je aandacht opeisen. Water, tranen, het geeft een onheilspellend extra randje.

Auteur
K.R. Alexander is het pseudoniem van fantasyschrijver Alex R. Kahler. Onder de naam K.R. Alexander schrijft hij spookachtige horrorverhalen, bestemd voor jonge lezers die op zoek zijn naar enge en spannende boeken. The Collector (de Engelse editie van Het poppenhuis) heeft in 2019 de Ohio Buckeye Children’s & Teens Book Award gewonnen.

Achterflap/samenvatting
Vorig jaar is uitgeverij Kluitman gestart met de spannende horrorserie Horrorland, voor lezers vanaf 10 jaar. Na het jarenlange succes van onder andere de Kippenvel-serie (meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht in Nederland), is het weer tijd om flink te gaan griezelen. Het tweede boek in de serie is eveneens geschreven door K.R. AlexanderVerdronken verscheen eind oktober. In november volgde Ik zal je vinden.

Samantha en Rachel waren ooit beste vriendinnen. Wáren, want sinds ze ruzie hebben gekregen, is Samantha een vreselijke pestkop geworden. Ze gebruikt Rachel om haar huiswerk voor haar te maken en geeft haar overal de schuld van. In een moment van pure woede duwt Samantha Rachel in het meer. Rachel zakt naar de bodem en komt niet meer boven … Ze moet wel dood zijn, dat kan niet anders. Maar de volgende dag verschijnt Rachel gewoon op school alsof er niets gebeurd is … Vanaf dat moment zijn de rollen omgedraaid. Rachel is teruggekomen, en ze is uit op wraak.

Mijn mening
Het is al heel wat jaren geleden dat ik de spannende jeugdboeken van bijvoorbeeld R.L. Stine voor het eerst las (Kippenvel), maar dit genre boeken mag ik nog steeds graag lezen. De nieuwe serie Horrorland is ideaal wanneer je lekker ouderwets wilt griezelen, maar nog niet helemaal toe bent aan een boek als It.

Verdronken is het eerste boek in deze serie.In Verdronken mondt een ruzie tussen twee voormalige vriendinnen uit in het ergst denkbare; een van hen sterft. Je verwacht niet dat diegene de volgende dag gewoon weer op school verschijnt, maar dat doet ze wel, en er beginnen allemaal vreemde, ronduit angstaanjagende dingen te gebeuren. Die vreemde dingen zijn goed bedacht en sterk beschreven, ze zijn best spannend. Water speelt een grote rol en daar is bij sommige enge momenten echt goed gebruik van gemaakt door de auteur. Dit boek leest mede daardoor als een trein; met een vlotte vertelstem loodst Alexander je door het verhaal.

Dat de tekst soms verspringt of anders is vormgegeven om het nog spannender of tastbaarder te maken, vind ik wel jammer. Het voelt een beetje te makkelijk. Ook wat Rachel gedaan heeft om te zorgen dat Samantha zo’n pestkop is geworden, voelt een beetje makkelijk en onwaarschijnlijk. Ik denk niet dat ik het als kind had gepikt.

In mijn ervaring is Verdronken geen slecht verhaal, wel ontbrak er voor mijn gevoel het nodige en had er wat meer aandacht besteed mogen worden aan bepaalde dingen, zoals de redenen waarom Samantha zo’n grote pestkop is geworden en waarom het thuis zo slecht gaat.

Verdronken krijgt van mij 3 sterren.

~Yfke

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)