Blinde wraak

Namens uitgeverij Hamley Books mochten wij een leesclub organiseren voor Blinde wraak van Nina Verheij.

Voor de leesclub werden acht deelnemers geselecteerd, deze keer waren de gelukkigen: Erna Noordman, Petra van Hulten, Henk Ermans, Wilma Verwoerd, Filip Cappaert, Linda Hilgers, Tineke Fraij Stalknecht en Sabrina Verschaeve. Namens Thrillers & More nam Lilian Brugel-Berbers deel aan de leesclub. Uiteraard was de schrijfster zelf ook van de partij om gezellig deel te nemen aan de leesclub. De leesclub werd gehouden onder leiding van Lilian Brugel-Berbers.


Voor het lezen hadden de deelnemers allemaal een mening over de cover en hun verwachtingen van Blinde wraak. Hieronder zetten we even kort wat meningen op een rijtje.

Petra: De cover zorgde ervoor dat ik meteen interesse had. Mede door de afbeelding als de titel. Zou je het boek oppakken in de winkel (waarom wel/niet)? Ja zeker weten! Het ziet er meteen spannend uit en ik zou meer willen weten over het verhaal.
Ik verwacht dat het boek door de schrijfstijl mijn aandacht goed grijpt en me veel spannende momenten met plotwendingen zal geven.

Tineke: De cover spreekt mij niet direct aan, dus ik zou het niet gauw oppakken in de winkel. Op het eerste gezicht lijkt het of de vrouw rustig afwacht wat er komen gaat; er gaat in ieder geval geen spanning van uit. Bij het lezen van de achterflap, blijkt de cover juist heel goed bij het boek te passen. Ik heb nog niets van Nina Verheij gelezen, dus ik laat mij verrassen. Door de enthousiaste reacties en recensies op Hebban, verwacht ik wel een spannend boek met de nodige plotwendingen te gaan lezen.

Henk: De cover lijkt (mede in combinatie met de titel) te veel op die van een stuiverromannetje (al is het boek daar wat te dik voor); daardoor zou ik het boek waarschijnlijk niet oppikken in de winkel. De tekst op de achterkant triggert wel. Jammer dat het deel 3 is van een serie; ik zou dan eerst de voorgaande delen willen lezen. Desalniettemin ga ik ervan uit dat het boek ook als los verhaal te volgen zal zijn.
De schrijfster ken ik verder niet, maar ze staat blijkbaar goed aangeschreven. Kortom: ik zie erg uit naar een spannend verhaal!

Erna: De cover is donker maar geeft de sfeer van een thriller weer. Ik zou hem zeker oppakken in een winkel. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen. Een psychologische thriller is waar ik van hou dus hoop het gekonkel in de hersenen van een dader te kunnen ontrafelen. Eigenlijk ben ik jaren geleden gestopt met het lezen van thrillers van Nederlandse bodem. Ik vind dat ze, maar dat is heel persoonlijk, geen diepgang hebben.
Ik heb de vorige boeken van deze schrijfster niet gelezen dus ken ik haar niveau niet. Met deze schrijfster heb ik de hoop dat het verhaal wel de diepgang zal hebben.

Linda: De cover past vooral heel goed bij de beschrijving op de achterzijde, alleen op basis van de cover zou ik boek niet zo snel opgepakt hebben. Het is een eerste kennismaking met de schrijfster en ik hoop op een spannende thriller en dat dit derde deel ook als los deel te lezen is.

Filip: De oranje letters maken dat ik het boek, ondanks het verder donkere kaft, toch wel zou opmerken in de boekenwinkel. De afbeelding spreekt me in combinatie met de titel wel aan.
Op de achterflap lees ik dat het deel 3 is van een reeks. Hopelijk is het boek te volgen zonder dat de eerdere delen gelezen zijn. Auteur is voor mij onbekend en heb nog twee boeken open in CloudLibrary anders zou ik nog even snel deel 1 en 2 opzoeken en lezen. Dat houden we dan maar voor later, tenzij deel 3 een afknapper zou zijn. De toevoeging “psychologische thriller” doet me het beste verhopen, ik lees dat genre graag.

Lilian: Een donkere cover met een vrouw voorzien van een blinddoek voor haar ogen. Het roept direct een mysterieuze sfeer op vol met spanning. Ik ben dan ook erg benieuwd naar het verhaal achter de cover.

Sabrina: Ik vind de cover mooi, donker en mysterieus. Hij spreekt me zeker aan en zou het boek in de winkel oppakken. Ik verwacht een vlot en spannend verhaal met de nodige plotwendingen. Het eerste deel heb ik niet gelezen, maar het tweede deel wel. Benieuwd naar dit derde deel.


Iedereen is vlot van start gegaan met Blinde wraak en het tweede deel van de leesclub kon daarom al snel geopend worden. Tijdens het lezen gaven de deelnemers aan hoe het boek hun bevalt en waarom. Maar ook werden eventuele opvallende quotes benoemd die ze tegen kwamen.

Wilma: Ik ben nog niet zo heel ver in het boek. Maar het leest makkelijk weg. Het is een leuke schrijf stijl. Ik vind de personages goed beschreven. Ik vind ook het heden en verleden leuk lezen en ondanks het missen van de andere delen kan ik het goed volgen.

Henk: Tot nu toe leest het lekker weg. Je wordt ook meteen in het verhaal meegesleept. Het is wel een nadeel als je de eerste twee boeken niet gelezen hebt. Ik heb al diverse keren teruggebladerd naar de synopsis van de vorige delen om na te gaan wie wie ook alweer was…

Filip: Het was een beetje wennen aan de personages omdat ze totaal nieuw waren. Lezers die de vorige delen ook gelezen hebben, zijn hierbij wel in het voordeel. Daarna ging het veel vlotter omdat stukje bij stukje de puzzel gelegd werd. Ik had wel al vrij snel door wie achter de nieuwe moorden zat, maar toch wist de auteur me met aardig wat zaken te verrassen. Hierover ga ik even niet dieper in, want dan ga ik spoilers moeten plaatsen.
De schrijfstijl is vlot, niet al te lange hoofdstukken die me deden denken: “Ik lees er vlug nog eentje.” En dan kom je tot de conclusie dat het boek snel uit is omdat je het niet kon wegleggen (kom ik wel vaker tegen bij thrillers, niet kunnen stoppen omdat je de plot wil ontdekken).
Een favoriet personage heb ik niet. Op zich wel eens leuk dat het politieteam dat aan deze zaak werkt voornamelijk uit vrouwen bestaat. Nog even opmerken dat ik het gevoel hebt dat dit toch niet het laatste deel kan zijn, sterker, het zou jammer zijn dat het bij drie delen blijft!

Erna: Het verhaal leest makkelijk. Geen moeilijke schrijfstijl. Soms komen er wel zinnen in voor die ik overbodig vind. Die zou ik weggelaten hebben.
Ik ben nu halverwege het boek en van spanning is bij mij nog geen sprake want ik ben nog volop bezig alle verbanden te overzien.
Zoals eerder gezegd heb ik de eerste 2 delen niet gelezen. Dat zou met dit derde deel wel nuttig zijn geweest want er komen veel personen in voor die allemaal met elkaar een verband schijnen te hebben. Die verbanden vind ik eerlijk gezegd wel érg toevallig. Ik heb een lijstje moeten maken van al die namen en met pijltjes met elkaar verbonden om een overzicht te hebben. Hier moet ik met regelmaat op terugblikken.
Af en toe kom je ook iets tegen wat in de vorige boeken gebeurd moet zijn maar wat verder niet nader omschreven wordt.
Daarom vind ik het soms moeilijk te volgen en ben ik af en toe de weg kwijt.

Tineke: Het verhaal leest lekker vlot weg door de korte hoofdstukken en de prettige schrijfstijl. De vorige delen heb ik niet gelezen en dat is soms wel lastig, omdat er wel naar gebeurtenissen uit die delen wordt verwezen, zonder er verder op in te gaan. Door de verwijzingen heb ik wel ongeveer een idee wat er in de voorgaande delen gebeurd moet zijn en wat de onderlinge verhoudingen tussen de personages is. Ik ben nog geen opvallende citaten tegengekomen en heb ook niet echt een voorkeur voor een bepaald personage.

Petra: Ik kon in het begin niet goed in het verhaal komen. Maar na een paar hoofdstukken ging het een stuk beter. Ik vind de hoofdstukken zo om en om per periode heel leuk gedaan. De schrijfstijl leest erg lekker weg.
Bijzonder stukje vind ik toch wel hoe obsessief Boris is en hoe je leest hoe hij bezig is om voorzichtig te zijn maar toch op te vallen. Ikzelf kan me wel met Emily identificeren. Ze is voorzichtig en probeert iedereen gelukkig te houden en te beschermen maar is ook wel weer nieuwsgierig en onderzoekend aangelegd

Linda: Een heerlijke dikke pil met een fijn lettertype, korte hoofdstukken en een mooie afwisseling tussen de diverse jaren. Ik wil graag doorlezen omdat de schrijfster diverse hoofdstukken afsluit met een spannende zin waardoor ik het boek moeilijk kan wegleggen. Het was, denk ik, wel makkelijker geweest als je eerder de twee andere delen van deze trilogie vooraf had gelezen.

Lilian: Door de wisselingen in het verhaal tussen heden en verleden weet Verheij op prachtige en geraffineerde wijze alle puzzelstukjes geleidelijk aan elkaar te linken. Het bouwt de spanning goed op en zorgt ervoor dat je niets liever wilt dan verder lezen.
De korte hoofdstukken en fijne schrijfstijl maken dit nog aantrekkelijker.
De meeste personages zijn bij de trouwe lezers wel bekend en worden in Blinde wraak nog verder uitgediept. Maar ook voor de lezers die nu pas kennis maken met de personages, komen niets te kort, aangezien er regelmatig terug geblikt naar de vorige delen.

Sabrina: Ik heb het eerste deel niet gelezen, maar wel het tweede deel en dit helpt wel om mee te zijn in het verhaal. Het verhaal leest lekker en er zitten wel een aantal verrassingen in. Een vlotte schrijfstijl en korte hoofdstukken, ideaal! Een favoriet personage heb ik niet.
Ik hoop eigenlijk stiekem op nog een vervolg… dan kan ik ze allemaal eens lezen.


En dan is Blinde wraak uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen? Wij vroegen de deelnemers antwoord te geven op de volgende vragen:

Wat vind je van de cover? Welke gevoelens roept de cover bij je op?

Filip: De cover ligt slechts een klein tipje van de sluier, da andere attributen ontbreken.
Erna: Ik vind de cover passen bij het verhaal. Het gaat om ‘blinde’ wraak dus hoeven de andere attributen er niet bij.
Tineke: Ik zou de cover passender hebben gevonden, als de persoon op de cover met alle attributen zou zijn afgebeeld.
Henk: De cover kon en kan me niet erg triggeren om het boek op te pakken of te lezen: het doet me eerder denken aan een liefdesroman dan een thriller.
Linda: Zodra je start in het boek heb je al vrij snel door dat Catharina op de kaft staat afgebeeld, net als de andere lezers aangeven, was de foto duidelijker geweest als ook de attributen waren afgebeeld.

De cover zal je een bepaald idee/gevoel gegeven hebben over de inhoud van het boek, klopt dit nog na het lezen van het boek?

Tineke: In eerste instantie vond ik de cover niet echt sprekend, maar al snel kom je erachter dat de vrouw op het dak op een heel mooie manier is neergelegd, dus wat dat betreft, past het wel.
Wilma: Ik verwachte er veel van en na het lezen van het boek kan ik zeggen dat ik niet teleurgesteld ben.
Henk: Uiteindelijk blijkt hij wel toepasselijk bij de terugkerende symboliek in het boek, maar dat kun je van tevoren niet weten.

Welke scene uit het boek is je het meest bij gebleven en waarom?

Erna: Wat me het meest is bijgebleven is het beeld van het lijk op het dakje. Komt omdat het het eerste spannende element is van het verhaal.
Wilma: Wat me het meest is bijgebleven is de dode vrouw op het schuurtje van de onder buurvrouw. Omdat het boek hiermee begint. En de vrouw de rode draad door het boek is.
Linda: Ik vond vooral de laatste scène in het chalet van tante Alexandra heel spannend, vooral hoe dat af zou lopen.

Kun jij je identificeren met de hoofdpersoon? Wat zou jij hebben gedaan als je in de situatie van de hoofdpersoon zat?

Erna: Ik kan me helaas met geen enkele personage identificeren. Dat komt omdat er te veel namen in voorkomen die al eens eerder een rol hebben gespeeld in de andere delen. Emily is voor mij de rode draad. Zij heeft een verbindende factor. Ik blijf het lastig vinden om al die personages een plek te geven in het boek. Ik raad dus ook ten sterkste aan om eerst de andere delen te lezen.
Tineke: Ik kan mij niet echt identificeren met de personages in het boek; wel komen de meesten heel sympathiek op mij over.
Linda: Ik kan mij niet echt identificeren met de hoofdpersoon, Emily is een jonge en onervaren rechercheur die gelukkig wel in haar vak veel steun krijgt maar waarbij werk en privé veel door elkaar lopen. De enige overeenkomst is dat we allebei gek op katten zijn! 

Kun je de titel Blinde wraak verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal? Weet jij zelf een andere titel die bij het boek past?

Filip: De titel past wel goed bij het verhaal, er wordt wraak genomen op basis van “blinde vermoedens”.
Wilma: De titel is goed gekozen het hele boek draait hier om.
Henk: De titel Blinde Wraak duidt dan al meer in de goede richting. Er passeren wel wat wraakgevoelens en -uitingen in het verhaal, waarbij niet altijd even helder wordt nagedacht: denk aan de uitbarsting van Lucas als hij het geheim van Emily ontdekt, naar mijn idee één van de heftigste scènes in het boek. ‘Blind’ duidt tevens op de blinddoeken. Daarentegen is het niet alleen maar wraak wat de drijfveer is van de diverse personages; integendeel, het is vaak eerder compassie vanuit diverse perspectieven.
Linda: De titel past zeer goed bij de thriller, vind het meestal niet gepast en ook heel lastig om daar een andere titel voor te verzinnen.
Sabrina: De titel past beter bij het verhaal.

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent?

Filip: De schrijfstijl is aangenaam en het leuke is dat bijna het voltallige team uit vrouwen bestaat.
Tineke: Al met al vond ik het een boek dat prettig leest door de korte hoofdstukken en vlotte schrijfstijl. Omdat ik de eerste twee delen nog niet heb gelezen, heeft het bij mij wel even geduurd, voor ik de hoofdstukken over voorgaande gebeurtenissen kon plaatsen en dus lekker in het verhaal kon komen. Komt misschien ook omdat ik de e-pub heb gelezen, waar niet een ‘wat voorafging’ is opgenomen.
Wilma: Ik vind het een vlotte schrijfstijl die heerlijk leest. Door de heden en verleden hoofdstukken kom je in het verhaal en vallen steeds meer stukjes op zijn plaats. Ik ben zeer positief over deze schrijfster.
Henk: Het boek laat zich heel gemakkelijk lezen. Vrijwel vanaf het begin word je meegezogen in het verhaal, vooral ook door het aanvankelijk dubbel perspectief dat veroorzaakt wordt door de wisselende tijdzones per hoofdstuk, maar ook door de cliffhangers aan het eind van (bijna) elk van de korte hoofdstukken. Het maakt dat je door wilt blijven lezen. Uiteindelijk las ik na een valse start het boek in twee dagen uit!
Linda: De schrijfstijl is vlot en door de mooie spannende zinnen waarmee de schrijfster menig hoofdstuk afsluit, wil je graag doorlezen.
Sabrina: De schrijfstijl is, zoals gewoonlijk, heel vlot en fijn om te lezen.

Wat vind je van de opbouw van Blinde wraak? Hoe ontwikkelt de plot zich?

Filip: De plot is zeer sterk, ook al wist ik al vrij snel wie de dader van de meest recente aanvallen was. Toch bleef het verhaal boeien en waren er nog een aantal opmerkelijke wendingen die zeer onverwacht waren.
Erna: Wat betreft de opbouw en de plot van het verhaal. Persoonlijk vind ik de opbouw veel te lang. De plot is zodanig verrassend dat ik het verloop van het verhaal eerder zie als het afwikkelen van alle eerdere gebeurtenissen om vervolgens tot een einde te komen. Naar mijn idee had het verhaal zo’n 200 bladzijdes korter kunnen zijn. Dat zou het verhaal een stuk krachtiger hebben gemaakt.
Tineke: De afwikkeling van het verhaal is knap gedaan; door steeds een beetje informatie prijs te geven, blijf je nieuwsgierig naar de rest en wil je alleen nog maar doorlezen.
Henk: De ontwikkelingen in het verhaal zijn allemaal goed uitgewerkt en hoewel soms voorspelbaar (een deel van de ontknoping vermoedde ik halverwege het boek al) zitten er genoeg verrassende wendingen in. De eerste twee delen niet gelezen hebbende is aan het begin een nadeel; je loopt tegen wat vraagtekens aan die onvoldoende beantwoord worden door de synopsis aan het begin. Maar in de loop van het boek wordt alles voldoende beschreven om te weten wat de kern van het verhaal is. De hoofdpersoon van Emily is mooi en geloofwaardig uitgewerkt. De innerlijke worsteling lijkt voor een leek misschien minder realistisch maar is nergens storend aanwezig. De chemie tussen Emily en Lena sprak me persoonlijk het meest aan; geweldig hoe die twee feilloos aanvoelen en aanvullen! Ik heb dus ontzettend genoten van dit boek. Het nodigt uit om ook de eerste twee delen alsnog te gaan lezen, al is de uitkomst daarvan nu wel al bekend, helaas.
Linda: De opbouw van het verhaal is zeer goed, je komt er langzaam achter hoe de relaties onderling ontrafeld worden.
Sabrina: Het verhaal is mooi opgebouwd (ook een mooie afwisseling tussen verleden en heden) en het plot is heel goed. Ook al wist ik vlug wie de dader was, het verhaal bleef boeiend met een aantal verrassingen. Ik hoop eigenlijk toch nog op een vierde deel, zodat ik alles na elkaar kan lezen, want ik heb het eerste deel nog niet gelezen.

Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?

Tineke: Toen ik mij aanmeldde voor deze leesclub verwachtte ik een spannend boek te lezen, en die verwachting is helemaal uitgekomen.
Wilma: Ik verwachte een spannend boek waar ik ook bij zou moeten nadenken. En dat klopte helemaal. Helaas heb ik de andere delen niet gelezen maar ga dit zeker nog doen.


Dan rest alleen nog het eindoordeel van Blinde wraak in punten:

Wilma: 5 sterren
Erna: 4 sterren
Filip: 4,5 ster
Lilian : 4 sterren
Sabrina: 4 sterren
Petra: 4 sterren
Linda: 4 sterren
Tineke: 3,5 ster

We sluiten de leesclub af met een gemiddelde van afgerond 4 sterren.

Met dit verslag is de leesclub Blinde wraak officieel tot een einde gekomen. Bedankt allemaal voor jullie enthousiasme en medewerking aan deze leesclub!

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van de lees exemplaren en het mogelijk maken van deze leesclub. Nina Verheij, super bedankt voor je enthousiaste deelname aan deze leesclub en je uitgebreide reacties!

Lilian

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)